Modna dilema: Da li treba oprati novu odeću pre nošenja?

pranje nove odeće

Sigurni smo da ste do sada napunile garderober ključnim, vanvremenskim komadima! Ali, pitanje koje “muči” svaku trendseterku je: “da li oprati odeću pre nošenja, ili ne?” U teoriji, ovi odevni komadi su novi, i logično – čisti, ali istina je da je svaki deo odeće bio ranije proban. Čak i ako ste odevni predmet kupile online, koji nije bio izložen u prodavnici, šanse su velike da nije čist. jer je prošao kroz razne ruke. Zato u nastavku razrešavamo ovu dilemu, uz pomoć ekspertskih saveta.

Oprati novu odeću pre nošenja ili ne?

Kratko i jasno – prema mišljenju više dermatologa, odgovor je – DA! Mudro je i pametno oprati nove odevne predmete i aksesoare pre nošenja, a evo i zašto

Time uklanjate potencijalne iritanse za kožu

Nova odeća se tretira repelentima fleka, fiksatorima boje, agensima protiv gužvanja, preparatima za mekoću i drugim hemijskim tretmanima i finišima, koji mogu itekako iritirati kožu. Mnoge kompanije koriste ureu-formaldehid kako bi poboljšavale teksturu brojnih materijala ili smanjile gužvanje odeće. Ove hemikalije ne bi trebalo da vam smetaju, ali ukoliko imate osetljivu kožu, ove supstance mogu izazvati osip. Osim toga, boje kojima je odeća farbana mogu učiniti da razvijete alergijski kontaktni dermatitis, koji je vezan za reakciju vašeg imunog sistema, na iritans koji iritira kožu.

Prema zakonu, proizvođači odeću više ne moraju da napišu kojim tretmanima i hemikalijama su tretirali novu odeću, a mnoge korišćene supstance imaju malo ili nimalo bezbednosnih istraživanja iza sebe.

pranje nove odeće

Nova odeća je nošenija nego što mislite

Razmislite – bez obzira gde kupujete odeću, ona je prošla kroz više ruku nego što mislite. Da li biste volele da stranac dodiruje vašu kožu? Naravno da ne! Ali njihove ruke i bacili su na odeći, a odeća ide na vas, što podrazumeva da je operete pre nošenja. Ovo se posebno odnosi na vintage i second-hand odeću. Najveći broj ovih prodavnica pere odeću pre prodaje, ali vi se postarajte da operete svaki komad pre nego što ga stavite u orman.

Povezano: Trikovi kako da vam odeća duže traje

Kako oprati i dezinfikovati novu odeću?

Što se tiče sterilizacije, što toplija voda – to bolja! Najveći broj odevnih predmeta može podneti toplu vodu (ipak pogledajte etiketu na odeći). Ono što obično oštećuje vlakna jeste sušilica za veš, a ona nema nikakvog efekta na sterilizaciju odeće, jer se ona dešava tokom pranja. UV zraci su odličan prirodan dezificijens, a sunčeva svetlost ih je puna. Ostavite odevni predmet nekoliko sati na suncu, i dobićete sjajan efekat dezinfekcije. Ovo je posebno dobro za vintage i nežne odevne komade.

pranje nove odeće

Kada je reč o pranju nove odeće – uvek pažljivo čitajte etiketu sa uputstvima za pranje i sastav. Hemijsko čišćenje, ukoliko se preporučuje za taj odevni predmet, može očuvati odeću, a nežno pranje je najbezbednije za dugotrajnost odeće. Ako ste zabrinute za pranje odeće, sve nežne i kvalitetne komade operite ručno ili ih odnesite na hemijsko čišćenje.

Naravno, ako ste na pauzi za ručak naletele na neki komad odeće koji želite da kupite i obučete odmah posle posla, sastavim je u redu da ga nosite bez pranja, sve dok nemate osetljivu kožu. Ali, neka ovo bude retka praksa – u ostalim slučajevima obavezno operite novu odeću pre nošenja.

Da li perete novu odeću pre nošenja ili ne?

Pročitajte još i: Trikovi kako da lako uklonite fleke sa odeće

error: Content is protected !!