Domaći maršmelou: Vazdušast “fluffy” desert koji se lako pravi

maršmelou

Maršmelou je vazdušast desert koji se kod nas teško nalazi u kupovnoj verziji, a preukusan je i dekorativan. Maršmelou možete ubaciti u šoljicu kafe, toplu čokoladu, njime dekortisati tortu ili napraviti “smores” (sendvič sa dva keksa i istopljenim maršmeloum između). Ne pravi se teško, sve sastojke sigurno imate u kuhinji, a u nastavku vam donosimo proveren recept!

Recept za maršmelou – step by step

Sastojci:

  • 3 kesice želatina u prahu (oko 22 grama), bez ukusa + 1 šolja (120 ml) hladne vode
  • 1 + 1/2 šolje šećera (300 g)
  • 1 + ¼ šolje fruktoznog sirupa
  • ½ šolje vode
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašike ekstrakta vanile
  • Gel boja za hranu (opcionalno)
  • Biljno ulje za podmazivanje
  • Za posipanje: ½ šolje (oko 60 g) šećera u prahu i ½ šolje (65 g) gustina

Priprema:

1. Obložite pleh dimenzija oko 22 cm papirom za pečenje ili plastičnom folijom. Lagano je namažite uljem i ostavite sa strane.

2. U činiju električnog miksera saspite želatin i ½ čaše hladne vode. Ostavite da odstoji oko 15 minuta.

3. U međuvremenu, pomešajte šećer, so, šećerni sirup i ½ šolje vode u maloj šerpici, mešajući samo dok se šećer ne rastopi. Neka ova smesa prključa. Neka ključa sve dok termometar za hranu ne pokaže 115 C. Ne mešajte smesu dok se kuva.

maršmelou
Youtube/Printscreen

4. Uključite mikser na nižu/srednju brzinu, ubacite ekstrakt vanile, i miksujte nabubreli želatin sa ovim 30 sekundi, pažljivo sipajući vrući šećerni sirup sa strane činije. Kada ste ubacili sav sirup, povećajte brzinu miksera i miksujte 10 minuta (u ovoj fazi dodajte boju za hranu,ako želite), dok smesa ne postane gusta i fluffy.

5. Odmah smesu sipajte u pripremljeni pleh i raširite ravnomerno sa nauljenom špatulom. Ostavite smesu da se stegne barem 6 sati na sobnoj temperaturi.

maršmelou
Youtube/Printscreen

6. Napravite smesu za posipanje: pomešajte šećer u prahu i gustin u činiji. Pospite preko stegnutog maršmeloua i potom pispite površinu za sečenje velikodušno ovim prahom. Prebacite blok maršmaloua na površinu i isecite na kocke. Svaku kocku ubacite u mešavinu praha tako da stranice budu jednako obložene.

maršmelou
Youtube/Printscreen

Video recept pogledajte OVDE:

Pročitajte još i: Oreo čizkejk – bez i lak desert bez pečenja

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!