Preukusni jesenji kapkejkovi od jabuke sa filom od karamele (VIDEO RECEPT)

kapkejkovi od jabuke sa karamelom
Youtube/Printscreen

Utešni jesenji ukusi poput oraščića i cimeta obeležavaju svaki zalogaj ovih ukusnih kapkejkova sa jabukom! Sitni i nežni komadići jabuka se skrivaju unutar testa i tope u ustima, a bogati preliv od karamele je savršeni završni dodir! Ako želite malo dekorisanja, odozgo išarajte slanim karamel sosom! Recept za savršeni jesenji kapkejk stiže u nastavku!

Jesenji kapkejkovi sa jabukom i karamelom

Za 14-15 kapkejkova potrebno je:

  • 180 g brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • ¼ kašičica praška za pecivo
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ¼ kašičice mlevenog oraščića
  • 100 g neslanog putera, istopljenog i blago ohlađenog
  • 135 g smeđeg šećera
  • 65 g kristal šećera
  • 2 velika jaja
  • 80 ml mleka
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 velika jabuka, oljuštena i fino iseckana

Za fil:

  • 115 g putera, podeljenog na 4 jednaka dela
  • 200 g smeđeg šećera
  • 5 supenih kašika slatke pavlake, podeljene
  • ¼ kašičice soli
  • 240 g šećera u prahu
  • Opcionalno: slani karamel sos i kriške jabuke za dekor
Youtube/Printscreen

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 170°C. Ubacite papirne korpice u pleh za 12 mafina. U drugi pleh ubacite dve korpice, to će dati ukupno 14 mafina.

2. Naprvite kapkejkove: pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so, cimet i oraščić i ostavite ih u velikoj posudi.

3. Umutite rastopljeni puter, smeđi šećer i kristal šećer u posebnoj činiji. Dodajte jaja i ekstrakt vanile, a potom umutite i mleko. Polako dodajte vlažne sastojke u suve sastojke, i nežno mešajte. Testo će imati grudvice, i to je potpuno ok. Umešajte i iseckane jabuke, špatulom.

4. Napunite korpice za kapkejkove do ¾. Pecite ih 21-23 minuta, rotirajući pleh tokom pečenja. Ubacite čačkalicu u kapkejk da proverite da li je pečen – ona će biti suva, ako je gotov. Iuvadite ih iz rerne, i pustite da se u  potpunosti ohlade, pre stavljanja fila.

5. Počnite sa pripremom fila: Pomešajte puter i smeđi šećer u šerpici na srednjoj vatri. Gumenom ili drvenom špatulom, konstantno mešajte dok se puter topi. Kada se otopio, mešajte brže, kako biste zaista povezali ova dva sastojka. Ubacite 3 kašike slatke pavlake i so. Mutite da se sve sjedini i potom pustite da karamel proključa, mešajući jednom svakih 30 sekundi. Smesa bi trebalo da dostigne 110°C.

Youtube/Printscreen

6. Sklonite šerpicu sa šporeta, umutite još malo i ostavite smesu da se ohladi. Pažljivo prespite slani karamel u činiju otpornu na toplotu i ostavite je da se hladi 15-20 minuta. Za ovo vreme, sos će se zgusnuti.

7. Završite fil: ubacite šećer u prahu i preostale 2 kašike slatke pavlake. Ovo možete uraditi ručmom mikserom, kako bi se svi sastojci pomešali. Ostavite ga da odleži 20-30 minuta, pre nego što napunite kesu za špric.

8. Nafilujte kapkejkove i poprskajte slani karamel sos odozgo, i možete dodati par krišaka jabuke kao dekoraciju.

9. Čuvajte kolače 1 dan na sobnoj temperaturi, odnosno do 5 dana u frižideru. Prijatno!

Youtube/Printscreen

Video recept pogledajte OVDE:

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!