Vaša omiljena obuća iz vrtića je u trendu: “Meri Džejn” cipelice viđamo svuda

Instagram/Prinstcreen

Za mnoge devojčice, svečana odeća izgleda ovako: haljina koja svrbi i koja izgleda kao da bi lako mogla da pripada porcelanskoj lutki iz viktorijanskog doba, bele hulahopke koje se prljaju za nekoliko minuta i, opcionalo, somotska mašna za kosu. Do danas su Širli Templ i Samanta, američka lutka za devojčice iz ranog 20. veka, inspiracija vrhunskog stila. Ali najbitniji deo izgleda svakog deteta je čvrst, sjajan par lakiranih cipela Meri Džejn. Prvobitno su bile namenjene malim dečacima (tada su se zvali Baster Brauns), Meri Džejns je sada sinonim za devojčice. Kada premotamo vreme na 2024. godinu, Meri Džejn model cipelica viđamo svuda – od high fashion modnih pista pa do high street brendova u vašem omiljenom šoping centru. Sve o ovom trendu saznajte u nastavku.

Istorija Meri Džejn cipela

Cipele  Meri Džejn imaju dugu istoriju i za odrasle. Dok su 1920-ih stekli popularnost među flaperima, 1960-ih su stekle ozbiljan kredibilitet kada su krasili stopala IT devojaka poput Džejn Birkin i Tvigi. Imali su još jedan veliki trenutak na suncu tokom ’90-ih kada je grunge dominirao, sa nezgrapnim verzijama koje su podjednako gazile ulicama i crvenim tepisima. Cipela sa kaišićima se poslednji put vratila tokom Indie Sleaze ere, koju je obeležila koketna moda i koledž estetika.

Kako definišemo Meri Džejn cipele?

Cipele Meri Džejn su zatvorenih prstiju i niskog otvora, sa jednim ili više kaiševa preko risa ili oko skočnog zgloba. Klasična Meri Džejn cipela dolazi u crnoj (ponekad lakiranoj) koži i postala je osnovna cipela koju možete nositi uz školsku uniformu – Meri Džejn se može pratiti još od kralja Henrija VIII. Od tada je Meri Džejn napustila školsko dvorište i simbol devojačke mode.

Za žene širom sveta, Meri Džejn je možda prva cipela na koju smo naišli. Njegov jednostavan dizajn čini ih izborom za mnoge roditelje kada kupuju cipele za svoju decu, a dizajn nastavka olakšava deci da se kreću. Nekima od nas ova cipela je sinonim za Alise u zemlji čuda, ili seriju Seks i grad, a najveća karakteristika Meri Džejn obuće jesu zatvoreni prst i kaišičići preko risa ili oko zgloba.

Povezano – 8 modela patika koje će biti popularne u 2024. godini

Ponovni procvat ovog modela

Ovih dana, dizajneri ponovo kreiraju klasične cipele. Šantice Sandi Lianga Meri Džejns stekle su kult sledbenika među poznatim ličnostima, dok se Khaite se poigrava visinom potpetice, metalik i šiljcima.

Usred oživljavanja Indie Sleaze-a, Nedelje mode u Kopenhagenu (koja je apsolutno vrvela od Meri Džejn modela), povratak omiljene obuće iz vrtića već je u toku. U nastavku pogledajte listu poznatih ličnosti koje su nedavno uskočile u Meri Džejn trend.

Pročitajte još i – Špic cipele sa kitten štikom su najnovija zamena za baletanke za proleće 2024.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!