UV zaštita očiju: Zašto su naočare za sunce neizostavni aksesoar za leto?

naočare za sunce

Bilo da preferirate avijatorke, oversize, retro ili mikro – svako od nas ima svoj omiljeni stil naočara za sunce. Iako one prelepo izgledaju uz svaki outfit, one su mnogo više od običnog aksesoara. Svi smo svesni štete koju UV zračenje čini našoj koži, ali malo ko od nas shvata da su naše oči 10 puta osetljivije na UV zračenje od kože! Zato vam u nastavku donosimo sve što treba da znate o UV zaštiti očiju.

Šta su UV zraci?

Zračenje Sunca koje dopire do nas se sastoji od dva vrste štetnih zraka: UVA i UVB. UVA zraci su mnogo opasniji, i povezuju se sa razvojem kataratke oke, kao i degeneracije makule, dok su UVB zraci potrebni za sintetisanje vitamina D, ali mogu izazvati opekotine kože. Obe vrste UV zračenja su štetne za oči, a baš zato su naočare za sunce veoma važna odbrana. Kada birate naočare za sunce, verovatno gledate dizajnera, oblik rama, vrstu stakala, ali je najvažnije od svega da proverite UV oznaku na njima!

naočare za sunce

Koje oznake treba da gledate?

Kada birate nove naočare za sunce, potražite one koje imaju oznaku “CE” ili britanski standard: BS EN ISO 12312-1:2013, jer garantuju bezbedan nivo UV zaštite očiiju. Iako će vam tamna stakla pomoći tokom sunčanog dana na plaži ili u gradu, ukoliko nemaju oznaku britanskog standarda, ne znači da pružaju zaštitu očima.

Ukoliko želite da idete jedan korak dalje i da blokirate čak 99-100% sunčevnih zraka, onda potražite naočare za sunce koje imaju oznaku UV400. Ova oznaka znači da vas naočare štite od UV zraka na samom vrhu UV spektra, do talanse dužine od 400 nanometara.

Naočare za sunce sa ovim nivoom zaštite će blokirati još širi spektar UV zraka, nego one sa CE ili britanskom oznakom, što ih čini ultimativnom zaštitom za vaše oči. UV400 naočare su dostupne u optičarskim radnjama u širokoj paleti modela, koji će vas zaštiti, a i izgledaćete stylish.

naočare za sunce

Gde moram da nosim naočare za sunce?

Naočare za sunce su savšren naziv za ovaj aksesoar, ali mogu vas naterati da pomislite da se naočare za sunce nose samo kada je sunčano. Na primer, oblaci ne mogu u potpunosti blokirati UV zrake, stoga su oči pod rizikom i onim danima kada je oblačno. Zaštita očiju od sunca je uvek korisna, posebno ako ste vozač, igrate sportove napolju, idete na skijanje, letovanje ili dosta vremena provodite napolju.

Naočare za sunce su potrebne i zimi, isto koliko i leti, jer se oko 80% UV zraka odbija od sneg i vraća u atmosferu. Iako ćete za skijanje odabrati par zaštitnih naočara, ipak je potrebno da i tokom snežnog dana u gradu nosite ovu vrstu zaštite na očima.

Pročitajte još i: Kako da odaberete naočare za sunce prema obliku lica?

error: Content is protected !!