Skrivena značenja novogodišnjih obeležja: Jelka, zvono i poklon

jelka, zvono i poklon

Priznajte – bez obzira koliko godina imali uvek se radujete prazničnoj čaroliji? Ako svake godine nestrpljivo čekate novogodišnje i božićne praznike, verovatno želite da znate koje vam skrivene poruke novogodišnja obeležja – jelka, zvono i poklon,  poručuju.

Novogodišnje ukrašavanje je mnogima verovatno postalo porodična tradicija – odabir novogodišnjih ukrasa, kićenje jelke, kupovina poklona. Jelka najčešće zauzima centralno mesto u stanu – gde su često svi ukućani i da “pozdravlja” goste odmah sa ulaznih vrata. Ukrasi koji se stavljaju na jelku su najrazličitijih oblika, materijala i boja, a pored kugli i zvezda, često se na jelku kače i zvona. Mnogi za veći praznični dojam ispod jelke smeste poklone za svoje najdraže.

U nastavku ćemo vam objasniti šta simbolizuje svaki od ova 3 novogodišnja obeležja.

Šta simbolizuju jelka, zvono i poklon

Jelka

Ako ste nekada poželeli da praznična čarolija traje cele godine, taj osećaj ćete postići zahvaljujući novogodišnjoj jelki. Jela, bor i kedar, odnosno zimzeleno drveće koje se najčešće upotrebljava kao novogodišnja jelka i koje preko zime zadrži svoje zelenilo, simboli su besmrtnosti i postojanosti. Zelene grane su i podsetnik da će oštra zima okončati i da će doći proleće te je lepo imati novogodišnju jelku sa busenom.

Postoje mnoge legende kako je nastala novogodišnja jelka, a jedna je o engleskom monahu koji se zvao Sveti Bonifas. Veruje se da je Sveti Bonifas, kako bi sprečio žrtvovanje deteta paganskom bogu, oborio drvo velikog hrasta oko kojeg su bili okupljeni nevernici. Na mestu srušenog drveta je porasla mala jelka koju je Sveti Bonifas proglasio simbolom rođenja Isusa Hrista. Od tada se jelka kiti u domovima širom sveta.

Povezano: Novogodišnja dekoracija stola: 6 predloga!

Zvono

Zvona, koja se tradicionalno oglašavaju na početku svake liturgije, deo su i novogodišnjeg dekora u vidu ukrasa za jelku ili kapu, ali i glavni motiv na novogodišnjim čestitkama ili salvetama, kao i čest pojam u božićnim pesmama. Zvona su terala sile tame, ali i ukazivala na najveću radost svih hrišćana – rođenje Isusa Hrista na zemlji. Takođe simbolizuju i komunikaciju između ljudi i Boga, a njihova melodija harmoniju u društvu.

Poklon

Za mnoge ljude, pokloni su najlepše novogodišnje obeležje. Simbolizuju lepu osobinu nesebičnog davanja i skromnog primanja, ali i rođenje Isusa Hrista – najveći poklon koji su svi hrišćanski vernici primili. Inspiracija za davanje i primanje poklona potiče od vremena kada su mudraci doneli zlato, tamjan i smirnu u čast rođenja Isusa Hrista.

Uživajte u vremenu koje provodite s porodicom i prijateljima tokom cele godine.

Povezano: Novogodišnja dekoracija: Salvete u obliku jelke!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!