Sobne biljke za početnike: 7 predloga koji se lako gaje

sobne biljke

Svi znamo barem jednu osobu kojoj svaka sobna biljka – ugine iz ovog ili onog razloga. Ako i vi spadate u tu grupu, ili jednostavno ne želite obaveznu specijalne brige o vašim lisnatim ljubimcima, donosimo vam 7 predloga sobnih biljaka koje baš svako može da gaji, jer  nisu zahtevne, možete ih ostaviti i kada odete na godišnji odmor, a svakako će vam ulepšati dom!

Neke sobne biljke jednostavnu rastu same. Zapravo, nekad je najveći problem šta raditi sa malim biljčicama koje non stop rastu iz iste saksije. Gotove sve sobne biljke koje se gaje unutra treba da budu na indirektnoj sunčevoj svetlosti od prozora, na sobnoj temperaturi. Neke traže ređe, a neke češće zalivanje, ali uvereni smo da svako može da se stara o ovih 7 primeraka.

7 sobnih biljaka za početnike

#1: Aloe vera

Ultimativna beauty biljka – aloe vera, osim što je lepa, izuzetno je korisna, jer sok iz njenog lista možete koristiti za zaceljivanje rana i olakšanje opekotina od sunca, ali kao prirodni ovlaživač kože. Spada u sukulentne biljke, što znači da čuva vodu u svojim mesnatim listovima. Treba joj malo vode, ali voli jarko, indirektno svetlo od sunca, posebno kada je hladno breme. Aloja može da godinama raste u istoj saksiji. Dozvolite zemlji da se potpuno osuši između zalivanja – a zaliva se jednom u 2-3 nedelje.

Povezano: “Uradi sama” prirodni serum za lice sa ALOE VEROM i prirodnim uljima

sobne biljke

#2: Sanseverija

Ovo je takođe sukulentna biljka, sa debelim vošatnim listovima. Održavanje je veome nezahtevno – idealno ako često putujete na dve nedelje. Može da bude izložena suncu, ali biće joj dobro i u senci. Ne voli preteranu vlagu. Zimi se zaliva jednom mesečno, a leti jednom u 7-10 dana. Može da stoji čak i pored radijatora.

#3: Spatifilum

Spatifilum je veoma korisna biljka koja vrši detoksikaciju vazduha od zračenja i ugljen-monoksida. Spatifilum voli svetlost, ali nikako direktno sunce. Zato ga postavite bar 2-3 metra od prozora, kako bio zaklonjen od direktne sunčeve svetlosti. Za vreme rasta, zaliva se jednom nedeljno, a jednom mesečno treba dodati u vodu đubrivo za cvetno-dekorativne biljke. Dok cveta, zaliva se tri puta nedeljno.


View this post on Instagram

A post shared by Суккуленты (@succulents_vics) on

#4: Difenbahija

Difenbahija je jedno od omiljenih sobnih biljaka, veoma je akraktivna, a nije teška da se gaji. Voli visoku temperaturu, zato je ne stavljajte pored otvorenog prozora. Na ispod 10 stepeni Celzijusa počinje da propada. Dovoljno je da je zimi zalivate jednom nedeljno, a leti 2-3 puta. Zalivajte je tek kada zemlja potpuno osuši. Pripazite ako imate decu i ljubimce, jer sok koji luči može biti iritantan i otrovan!

Povezano: Moringa – moćna biljka sa bezbroj lekovitih svojstava

#5: Filadendron

Filadendron je veoma popularna sobna biljka, prvenstveno zato što se veoma lako gaji. Treba mu obezbediti dovoljno prostora, jer može narasti u visinu čak do 3 m. Za vreme rasta se redovno zaliva, potrebno je da zemlja bude stalno vlažna. Leti se zaliva jednom nedeljno, a orošava svakodnevno, a zimi može i ređe. Prija mu povremeno iznošenje napolje, u hlad, ali ne smeta mu ni stalni boravak u zatvorenom.


View this post on Instagram

A post shared by BibliMica (@biblimica) on

#6: Kaktus

Ne postoji biljka otpornija na nemarne vlasnike od kaktusa. Ako vas zamara briga o zalivanju i presadjivanju – kaktus je idealan za vas. Treba mu što više svetla kako bi rastao i cveta, ali ne da bude izložen jakom suncu. Idealno mesto za njega je prozor ili balkon. Zalivaju se tek kada je zemlja potpuno suva ili spremna da popuca: zimi je to jednom mesečno, a leti se zemlja redovno prepipava, čim je suva, zaliva se mekom vodom.

#7: Čuvarkuća

Ova biljka je jedna od najskromnijih, kada je reč o uslovima gajenja. Preživećete gotovo sve negativne uticaje: visoke i niske temeprature, sušu, mraz, zagađenje vazduha, a jedino od čega strada je preterana vlaga. Najbolje uspeva na otovrenom prostoru, koji je osunčan i vetrovit. Prekrijte gornji sloj zemlje kamenčićima, kako biste je zaštitili od vlage. Zbog ogromnih zaliha vode u listovima, zalivanje skoro da nije ni potrebno, osim kada su jake vrućine, i to vrlo malo.

Pročitajte još i: Privucite pozitivnu energiju u dom uz pomoć 10 biljaka!

sobne biljke

error: Content is protected !!