Šta može da vam pokvari izgled zuba i osmeh

By  |  0 Comments

Poznato vam je da pušenje, škrgutanje zubima i aljkava oralna higijena mogu negativno uticati na zdravlje usta, ali oni nisu jedini problemi za zube i desni. Da li posedujete i druge navike koje izazivaju karijes, oralne infekcije i skupe stomatološke popravke? U tekstu su navedene neke stvari koje vam mogu pokvariti izgled zuba i osmeh.

Šta sve utiče na lepotu i zdravlje vaših zuba i osmeh

Sportski napici

Uposlednjoj deceniji, ovi napici postali su izuzetno popularni, ali oni nisu dobri za zube. Nivo pH vrednosti u sportskim pićima može dovesti do erozije zuba (smanjivanje zubne strukture usled delovanja određenih kiselina koje na zube deluju tako da oni počinju da se rastvaraju) zbog velike koncentracije kiselih komponenti. Takođe, ova pića sadrže visok procenat šećera koji deluje kao hrana za bakterije koje se uvlače u pukotine u zubima izazivajući karijes i propadanje zuba.

Flaširana voda

Možda niste znali ali najveći broj flaširanih voda sadrži manje fluora nego što je preporučeno za oralno zdravlje. Fluor čini celu strukturu zuba otpornijom na kvarenje.

flasirana voda

Dijabetes

Osobe koje boluju od dijabetesa imaju smanjenu otpornost organizma na infekcije i smanjenu količinu insulina koja im je potrebna za održavanje dobrog zdravlja desni. Dijabates je direktno povezan sa parodontopatijom, tako da su redovne kontrole kod stomatologa obavezne. Takođe, pranje zuba, čišćenje zubnim koncem i praćenje šećera u krvi mogu vam pomoći.

Duvan

Pušenje boji vaše zube u žuto, ali može biti i gore od toga. Pušenje može dovesti do raka grla, pluća i usta, pa čak i do smrti. Pored toga, katran iz duvana formira lepljivi sloj na zubima koji gaji bakterije koje unapređuju proizvodnju kiselina, što dovodi do upale desni, karijesa ili ispadanja zuba.

pusenje

 

Trudnoća

Posebno je bitno da se brinete o svojim zubima i desnima tokom trudnoće. Promene u nivou hormona mogu izazvati upalu desni, što može dovesti do gingivitisa (crveni, otečeni, osetljivi desni koji često krvare). Ako imate jutarnje mučnine, isperite usta vodom ili protrljajte zube pastom od sode bikarbone i vode da neutrališete kiselinu izazvanu povraćanjem, jer to može dovesti do kvarenja zuba.

Tablete za mršavljenje i dijeta

Iako su brz način da smanjite struk, tablete mogu biti brži put do bolesti desni i pojave karijesa. Tablete za mršavljenje smanjuju stvaranje pljuvačke, koje uzrokuje suva usta i prouzrokuje bolesti desni i zuba. Dijeta i loše navike u ishrani lišiće vas vitamina i hranljivih materija naophodnih za lep osmeh. Vašno je da unosite dovoljno vitamina B, proteina, kalcijuma i vitamina C koji su od suštinske važnosti za zdrave zube i desni. Uravnotežena ishrana i vežbanje najsigurniji su način da izgubite na težini i sačuvate vaš osmeh.

Škrgutanje zubima

Bruksizam može da utiče na vilicu, uzokuje bol, pa čak i da promeni vaš izgled. Stres i bes mogu povećati noćno škrgutanje zubima. Obratite se stomatologu jer vam on može preporučiti rešenje za bruksizam kao što su noćni čuvari – splintovi za zube.

Slatkiši

Šećer neće direktno istruliti zube, ali hoće kiselina i ugljeni hidrati iz šećera. Jedenje bilo koje količine slatkiša (naročito pred odlazak u krevet) i pranje zuba i čišćenje koncem odmah nakon toga naneće manje štete. Ukoliko ne možete odmah oprati zube, jedite sir, pijte jogurt, pojedite jabuku ili žvaćite žvake bez šećera kako biste povećali stvaranje pljuvačke i neutralisali kiseline.

slatkisi

Suva usta

Pljuvačka uklanja bakterije i sprečava propadanje zuba i druge oralne zdravstvene probleme. Pijte puno vode i koristite kaladont sa fluorom kako biste sprečili da vam usta budu suva.

Topli napici

Crni čaj i kafa sadrže tanin koji se taloži u džepove unutar gleđi, stvara grubu i obojenu površinu koja je lepljiva i zadržava bakterije. Konzumirajte tople napitke umereno, dodajući mleko u čaj i kafu kako biste neutralisali kiseline.

crna kafa

Antibebi pilule

Oralna kontraceptivna sredstva mogu dovesti do upale i infekcije desni, uključujući gingivitis. Žene koje koriste pilule za kontrolu rađanja mogu imati više problema sa zarastanjem rane nakon vađenja zuba.

Ne čistite zube koncem

Čišćenje zuba koncem svaki dan jedna je od najboljih stvari koje možete preduzeti za brigu i zdravlje zuba. Konac uklanja naslage hrane koje se lepe za zube i desni, daje vam svetliji osmeh i kontroliše loš zadah.

Pranje zuba u pogrešno vreme

Iako su nas roditelji naučili da peremo zube nakon svakog obroka, u zavisnosti od toga šta jedete i pijete, to nije uvek najbolji savet. Nakon konzumiranja vina, kafe, bezalkoholnih pića, voća, isperite usta vodom da neutrališete kiseline, a sačekajte sat vremena pre pranja zuba kaladontom, u suprotnom možete izazvati eroziju zuba.

pranje zuba

Pogledajte i: 7 načina za prirodno izbeljivanje zuba.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!