Avon poklonio „Čia kutak“ Botanickoj basti

cia semenke

Bujna vegetacija u stakleniku Botaničke bašte „Jevremovac“ u Beogradu, bogatija je za još jednu biljnu vrstu. Zahvaljujući kompaniji Avon, zasađen je kutak sa čia semenkama koje su u svetu postale pravi hit.


Čia semenke u Botaničkoj bašti zahvaljujući Avon-u

Drevne civilizacije Asteka i Maja su verovale da cia semenke imaju magijska svojstva i da predstavljaju prirodan izvor energije i izdrzljivosti, a ime su dobile po majanskoj reci za snagu.

“Sada kada se sve veći broj ljudi okreće zdravom životu i prirodnom izgledu koji zahteva negovanu kožu, čia je ponovo u centru pažnje i predstavlja nezaobilazan trend u svetu lepote i zdrave ishrane. Želeli smo da je predstavimo domaćoj javnosti i drago nam je da smo u okviru ove lepe saradnje sa Botaničkom baštom, poklanjanjem ‘Čia kutka’, dali svoj doprinos njenom bogatom biljnom fondu”, izjavila je Aleksandra Jankovski iz kompanije Avon.

“Kao deo Bioloskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Botanička basta ‘Jevremovac’ predstavlja jedinstvenu učionicu i laboratoriju pod otvorenim nebom, u kojoj je svaka nova biljna vrsta više nego dobrodošla. Novi ‘Čia kutak’ omogućiće studentima i široj javnosti da se upoznaju sa ovom impresivnom biljkom koja vodi poreklo iz  centralnog i južnog Meksika i Gvatemale, gde se i danas mnogo koristi“, izjavila je Olivera Popović iz Botaničke bašte.

cia semenke

Manje jaja i putera, a više čia semenki

Postoji bezbroj načina da čia semenke uvrstite u svoju ishranu. Iako su neutralnog ukusa, one pojačavaju dobar ukus jela kojima se dodaju i značajno doprinose njihovoj hranljivoj vrednosti. Pospite ih po svojoj omiljenoj salati da je učinite još hranljivijom, a ako ipak ne možete da odolite kolačima, napravite zdraviju varijantu koristeći čia semenke kao zamenu za jaja i puter.

Jedna supena kašika samlevenih čia semenki pomešana sa tri supene kašike vode formira gelastu strukturu koja predstavlja ekvivalent jednog jajeta. Ista gelasta smesa se može koristiti da zameni polovinu količine putera koji zahteva vaš recept.

Čia pomaže u borbi sa dijabetesom, holesterolom i artritisom!

Ukoliko imate dijabetes, pogotovo ako je u slučaju tip 2, čia semenke mogu pomoći vašem organizmu da reguliše ugljene hidrate i šećere koji od njih nastaju. One stvaraju svojevrsnu blokadu u stomaku, koja usporava upliv šećera u krvotok i doprinosi održavanju odgovarajućeg nivoa glukoze u krvi.

Zahvaljujući tome što su bogate vlaknima i nabubre u stomaku nakon konzumiranja, čia semenke upijaju toksine i čiste i umiruju digestivni trakt. Smatra se da takođe snižavaju holesterol, nivo triglicerida u krvi i krvni pritisak.

Kompozicija hranljivih materija u čia semenkama ukazuje i na to da imaju anti-inflamatorna svojstva, što znači da mogu da umanje bolove u zglobovima i upale koje se povezuju sa reumatoidnim artritisom.

Kako da napravite masku za lice sa čia semenkama

Ukusan i zdrav puding – za dezert bez grize savesti!

Ukoliko ne možete da odolite slatkišima, a pazite na liniju, čia puding je idealan izbor za vas! Sve što vam je potrebno je 2 čaše sojinog, bademovog, pirinčanog ili kravljeg mleka. Pomešajte sve sastojke u činiji i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Potom promešajte smesu, prekrijte činiju providnom kuhinjskom folijom i ostavite da odstoji 8 sati u frižideru. Po želji ukrasite puding svežim voćem, grožđicama ili bademima i uživajte!

Čia semenke su oduševile su ceo svet, kada probate čia semenke i vi ćete biti oduševljeni!

 

error: Content is protected !!