Novi TikTok trend za sve ljubiteljke tašni: “The Jane Birkin” efekat

jane birkin efekat
Instagram/Printscreen

Ako skrolujete u moru TikTok videa, sigurno ste naleteli na personalizovane tašne, okićene privescima i raznim ukrasima. Radi se o rastućem “The Jane Birkin” efektu, koji je inspirisan slavnom britansko-francuskom glumicom. Dakle, ljubitelji mode poslednih meseci pokušavaju da personalizuju i ovekoveče svoje tašne kojima su dodali lične, jedinstvene detalje. Šta to znači i otkud ime slavne glumice uz ovaj trend, otkrivamo u tekstu.

Zašto je Džejn Birkin važna u svetu modnih tašni?

Godine 1984, na standardnom letu od Pariza do Londona, nastala je istorija: izvršni direktor Hermes-aa Žan-Luj Dima upoznao je glumicu i pevačicu Džejn Birkin. Tokom kratkog 90-minutnog leta Birkin je razgovarala o svojoj želji za funkcionalnom, ali modernom torbom. Ona je izjavila da će se onog dana kada je Hermes stvorio veliku, svakodnevnu torbu koja je omogućavala sve stvari koje bi majka u pokretu trebala, odustati od svoje prepoznatljive, prevelike pletene korpe. Ova interakcija je podstakla stvaranje čuvene Birkin torbe, koja svake godine dostiže vrtoglave cene, koje se kreću od 10.000 do 300.000 dolara po komadu.

View this post on Instagram

A post shared by nssmagazine (@nssmagazine)

Nakon puštanja torbe samo godinu dana kasnije, Džejn Birkin je dobila svoj Birkin od 40 cm, ukrašen nalepnicama. Birkinova je bila poznata po tome što je „zlostavljala“ svoje Birkin torbe. Nosila ih je, rastezala i pokrivala privescima i drangulijama. Standardni Birkin može se prodati za više od 30.000 dolara, a većina onih koji su dovoljno srećni da poseduju Birkin torbu skrivaju je, a možda je čak i ostavljaju netaknutom na svojoj polici kako bi izgradili njenu vrednost. Džejn Birkin se, međutim, oslanjala na funkcionalnost torbe, utičući na današnje modne entuzijaste da „maltretiraju” sopstvene luksuzne torbe. TikTok je ovo nazvao kao „Jane Birkin efekat “ vaše torbe.

Vaša tašna treba da radi za vas

Da bi postigli lak, neuredan izgled koji bi Serena Van der Vudsen bez sumnje sportila tokom vrhunca ere Gossip Girl, korisnici prilagođavaju sopstvene torbe. Na ručke i spoljašnjost svojih luksuznih torbi pričvršćuju trake, igle, polomljene ogrlice, nalepnice i, u retkim slučajevima, igračkice. Tretirajući svoje luksuzne torbe kao alatku, a ne kao blago za zaštitu i sakupljanje prašine, vlasnici shvataju važnost funkcionalnosti, a ne cene. Oni razvijaju razumevanje inkorporiranja individualnosti u svoj stil preko uslovljene potrebe da se uklope u proizvedeni kalup.

Ovaj individualistički pokret već neko vreme nije „trendi“ u svetu mode, zahvaljujući privlačnosti brze mode i modnom ciklusu koji se brzo menja. Korišćenjem polovnih komada koji su odbačeni u stranu da bi se personalizovao odevni predmet ili dodatak, vraća se inkorporacija ličnosti i modnih predmeta jedinstvenih za pojedinca. Ovaj mali trend među malom grupom korisnika na TikTok-u može vrlo dobro da izazove vatru održivosti u modnoj industriji u celini.

Evo nekoliko primera kako možete peronalizivati vaše tašne, a u ponudi su mnogi privesci, marame i stikeri za tašne, tako da se lako možete prepustiti kreativnosti i procesu individualizacije vaše tašne.

@gracattackk perfect use for my trinkets #bag #janebirkin #janebirkinstyle #decorating #charms ♬ som original – bbybi lee
@officialfemmefatalee The key to finding your personal style is making everything your own✨🪩🌴🥥 This lil yassification was for my most recent clients styling service, medium bundle. Link in my bio for your own💋 #ukstylist #janebirkin #janebirkinbag #personalstyle #stylist #ss24 ♬ original sound – ✿⊰ciara⊱✿

Pročitajte još – Kupujte pametno – tašne u ovih 6 boja idu uz svaki outfit

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!