Da li možete preterati sa pijenjem vode? Eksperti tvrde da je preterana hidratacija problem

voda

Jedra i hidrirana koža je krajnji cilj lepote, a voda za piće je dobar način da se to postigne. Ali prema stručnjacima, biti „previše hidrirani“ pijenjem velike količine vode može biti potencijalno opasan problem kao i premalo unošenja iste. Ovih dana, čini se da svaki velnes influencer na TikTok-u pijucka svoju vodu iz ogromnih Stanley termos-šolja. To nije loša stvar kada uzmete u obzir da voda održava pravilno funkcionisanje tela. Naše telo je napravljeno od 70% vode, tako da je neophodno za naše zdravlje i dobrobit. Konkretno, donosi hranljive materije ćelijama, oslobađa se otpada, štiti organe i održava telesnu temperaturu. Ali takođe je moguće da u telu imate više vode nego što može da izbaci. Pa kako da postignete pravi balans? U nastavku otkrivamo šta znači biti previše hidriran i zašto je to problem.

Možete li popiti previše vode?

Jednostavan odgovor je da. Ako pijete previše vode u kratkom vremenskom periodu, nivo elektrolita u vašem telu može da se poremeti. U slučaju da niste upoznati sa elektrolitima, to su minerali koji imaju električni naboj kada se rastvore u vodi. Oni pomažu da se regulišu hemijske reakcije u telu, kao što je pomoć mišićima i nervima da pravilno rade. Elektroliti takođe održavaju ravnotežu tečnosti unutar i izvan ćelija. Elektroliti, kao što su natrijum, kalijum i magnezijum, igraju ključnu ulogu u održavanju nivoa hidratacije u vašem telu.

voda

Kada se znojite ili mokrite, gubite ne samo vodu već i ove esencijalne elektrolite, tako da ima smisla stalno piti tečnost tokom dana. Ali sa druge strane (iu ekstremnijim slučajevima) pijenje previše H2O može značiti da imate previše vode, a nemate dovoljno natrijuma u ​​telu i da vam bubrezi postaju preopterećeni. Previše vode bez dovoljnog unosa elektrolita može dovesti do stanja koje se zove hiponatremija, gde nivoi natrijuma u ​​krvi postaju opasno niski. Kada su vaši bubrezi preopterećeni viškom vode i nedostaje dovoljno natrijuma da ga izbalansiraju, oni se mogu boriti da efikasno izluče višak vode.

Pa koliko treba da budemo zabrinuti? Prema rečima nutrioicnista, trovanje vodom je relativno retko. Ali to se može dogoditi u određenim situacijama, poput sportskih događajea izdržljivosti kao mogući scenario gde konzumirate velike količine vode bez nadoknade elektrolita izgubljenih znojem. Pored toga, ljudi sa određenim zdravstvenim stanjima i oni koji uzimaju određene lekove kao što su diuretici mogu biti podložniji trovanju vodom.

Povezano – Letnje osveženje bez kalorija – 7 recepata za infused water

Kako da znam da li sam previše hidrirana?

Mnogi simptomi prekomerne hidratacije mogu se pomešati sa simptomima dehidracije. Simptomi kao što su mučnina, glavobolja i konfuzija, su česti, tvrde lekari. Dobro pravilo je da koristite boju vašeg urina kao vodič: tamnožuti urin je znak da trebate piti više vode; veoma bistar urin je znak da ćete možda morati da pijete manje. A ako osećate preteranu žeđ, odmah obavestite svog lekara, jer to može biti simptom nekog drugog zdravstvenog problema.

voda

Koliko je vode dovoljno? A koliko je previše?

Dakle, koliko vode treba da pijete svaki dan? Kao i kod većine stvari zasnovanih na ishrani, odgovor je nijansiran. Količina vode koju treba da pijete dnevno varira u zavisnosti od faktora kao što su vaše godine, težina i nivo aktivnosti, napominju nutrionicsti. Opšta preporuka je oko osam čaša vode dnevno, ali nekim ljudima će možda trebati više. Zapamtite, voda dobijena iz voća i povrća takođe doprinosi vašem dnevnom unosu. Određeno voće i povrće sadrži visok sadržaj vode, kao što su lubenica i krastavac. Zato ciljajte na raznovrsnu ishranu bogatu hidratantnom hranom kako biste dopunili unos vode.Na količinu vode koju treba da pijete utiču i klima i doba godine.

Tokom vrelog dana, znojimo se više vode i elektrolita dok telo pokušava da se ohladi. Zato razmislite o dodavanju elektrolita u prahu u vodu koju pijete kako biste pomogli da se voda i hranljivi sastojci usmere u delove tela gde su najpotrebniji. Ali izbegavajte da pijete više od jednog litra tečnosti na sat, upozoravaju sturčnjaci, jer će tako vaši bubrezi lakše da se oslobode viška vode. Iako je neophodno da ostanete hidrirani, prebrz unos tečnosti može da preplavi bubrege i razblaži nivoe elektrolita u vašem telu, što može dovesti do hiponatremije ili drugih komplikacija.

Pročitajte još i – Kako pijenje obične vode utiče na gubitak kilograma

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!