Zdravi domaći čokoladni sladoled koji je gotov za 10 minuta!

domaći čokoladni sladoled

Da li postoji lepša poslastica od čokoladnog sladoleda? Koliko god uživali u njoj, svesni smo da sadrži ogroman procenat masnoće i šećera, a samim tim i kalorija – ipak ne želimo da pokvarimo bikini liniju! Zato vam otkrivamo da možete i same napraviti domaću i zdravu verziju sladoleda kojeg ćete obožavati, a pravi se za samo 10 minuta!

Zdravija verzija čokoladnog klasika

Ovaj bogati čokoladni sladoled ima isti luksuzni ukus kao i onaj iz poslastičarnice! Zapravo, spreman je posle samo 10 od trenutka kada ste izmerili sve sastojke! Najbolji je kada se pojede istog dana kada je napravljen, ali možete ga čuvati u kutiji sa čvrstim poklopcem u zamrzivaču najmanje 2 meseca.

Baza vašeg zdravog sladoleda biće grčki jogurt i mleko sa 2% mlečne masti. Grčki jogurt je gust i kremast, što ga čini idealnim izborom za sladoled, a takođe sadrži veliku količinu proteina – jedna šolja grčkog jogurta sadrži čak 21 g proteina!

Saveti za pripremu

Preporučujemo da za recept koristite mleko sa 2% masti, jer je sladoledu potrebna određena količina masnoće kako bi bio gust i kremast. Bez masnoće, sladoled bi bio pun leda i sav u grudvicama. Ne preporučujemo da mleko zamenite onim od badema ili indijskog oraha, jer su to veoma vodena mleka, i ne bi dobro zgusnula sladoled.

Potrebni sastojci za 5 porcija:

  • 1 + 1/4 šolje mleka sa 2% mlečne masti (270 ml)
  • 1 šolja (240 g) nemasnog grčkog jogurta
  • 1/2 šolje nezaslađenog kakaoa u prahu (40 g)
  • 1 + 1/2 kašičica krema od vanile sa stevijom
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1/2 kašičice ksantan gume
  • 1/4 kašičice soli

Priprema:

Dodajte sve sastojke u veliku činiju, i mutite velikim mikserom 1 minut, dok ne postane penasto. Ubacite smesu u manji četvrtasti pleh i stavite u zamrzivač, trudeći da da pleh stoji ravno i stabilno. Zamrznite smesu 2-3 sata, žustro mešajući šptaulom 2-4 minuta na svakih pola sata, kako biste razbili sve tvrde komade i umutili vazduh u smesu, za penasti i kremasti sladoled!

Poslužite ga uz bobičasto voće ili rendanu tamnu čokoladu!

Povezano: Kremasti sladoled od avokada

Ovaj sladoled je bez glutena, sa niskim procentom masnoće i kalorija, bogat proteinima, i odgovara clean-eating načinu ishrane!

Pročitajte još i: Domaći SLADOLED – 3 recepta koja morate probati!

error: Content is protected !!