Nek zamiriše jesen: Zdravi mafini sa bundevom (RECEPT)

mafini sa bundevom

Jesen je idealno vrema za pečenje kolača i poslastica, ali nekako se uvek osećamo “krivim” za sva ova zadovoljstva! Zato vam donosimo pravi jesenji recept, za mafine od bundeve, koji su dosta zdraviji od većine kolača i peviba. Prave se sa integralnim brašnom, ovsem, a zaslađni su medom ili javorovim sirupom. Osim što su zdravi, mafini od bundeve su i preukusni! Evo kako da ih napravite – recept je u nastavku!

Recept (za 12 mafina):

Sastojci:

  • 1/3 šolje istopljenog kokosovog ili ekstra-devičanskog maslinovog ulja
  • ½ šolje meda ili javorovog sirupa
  • 2 jaja, sa sobne temperature
  • 1 šolja pirea od bundeve
  • ¼ šolje mleka po izboru
  • 2 kašičice začinskog miksa za bundevu (ili pomešajte 1 kašičicu mlevenog cimeta, ½ kašičice mlevenog đumbira, ¼ kašičice mlevenog muskantnog oraščića, i ¼ kašičice mlevenih klinčića).
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ½ kašičice soli
  • 2 šolje integralnog brašna pšenice
  • 1/3 šolje ovsa, plus još malo, za dekoraciju
  • Opcionalno: 2 kašičice smeđeg šećera, ako volite slađe
mafini sa bundevom

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 165 C. Ukoliko je potrebno, namastite kalup za pečenje mafina, puterom ili baking sprejem.

2. U velikoj činiji, umutite ulje sa medom ili sirupom, uz pomoć žice za mućenje jaja. Dodajte jaja, i nastavite da mutite. Ubacite pire od bundeve, mleko, začine, prašak za pecivo, ekstrakt vanile i so.

3 .Dodajte brašno i ovas u činiju i sve mešajte velikom kašikom, dok se ne pomeša smesa. Ako želite da dodate još neke dodatke (lešnike, čokoladu ili suvo voće), sada je trenutak da to uradite.

mafini sa bundevom

4. Podelite smesu ravnomerno u kalupe za pečenje mafina. Pospite mafine po vrhu mešavinom ovsa, smeđeg šećera i začina za bundevu. Pecite mafine 22-25 minuta, ili dok čačkalicu koju ubodete u mafin ne bude potpuno suva.

5. Kada su pečeni, izvadite mafine na žicu za hlađenje. Ovi mafini su veoma delikatni, dok se ne ohlade. Možda ćećte morati da ih vadite uz pomoć noža za puter.

6. Ostavite mafine da se odmore nekoliko sati, jer će imati tada bolji ukus. Mogu stajati do 2 dana na sobnoj temperaturi, a u frižideru do 4 dana.

mafini sa bundevom

Prijatno!

Pročitajte još : 7 jesenjih začina koji su veoma zdravi

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!