Začini su deo kuhinje svake domaćice, bilo da preferirate začinjenu hranu ili ne. Kako je vreme zahladilo, počinjemo da se okrećemo toplim obrocima koji nas “teše” i zadovoljavaju, jer više obična salata nije dovoljna (kao u letnjim danima). Određeni začini prosto asociraju na jesen i mogu prilično transformisati neukusnu i običnu hranu u pravu jesenju gozbu! A da ne spominjemo koliko su ti začini zapravo zdravi za naš organizam! Zato vam u nastavku izdvajamo 7 najzdravijih jesenjih začina koje morate uvrstiti u ishranu!
Najzdraviji jesenji začini
#1: Cimet
Ovaj popularni začin je obavezni sastojak pita, sutlijaša, ali i toplih napitaka! Odlično se slaže i u slatkim i u slanim jelima, bilo da pravite pitu bundevaru ili marokanski tažin! Ima široku primenu tokom jesenjih meseci i definitivno ga morate nabaviti, ako doi sad niste!
CImet je odličan za krv, jer reguliše nivo šećera i snižava loš (LDL) holesterol. Osim toga, cimet je moćan agens koji deluje protiv zgrušavanja krvi i formiranja trombova.
#2: Muskantni oraščić
Poput cimeta, i muskantni oraščić odlično ide u različita slana ili slatka jela: od torti, preko karija i soseva, zaista je odličan začin da ga imate u kolekciji.
Muskatni oraščić poseduje antibakterijska svojstva, i ubija bakterije koje uzrokuju karijes u zubima, a takođe deluje protiv loših bakterija u digestivnom traktu. Ipak, treba ga koristiti umereno, i potpuno izbegavati, ako ste trudni ili dojite. Prstohvat-dva je bezbedna količina da ga dodate u jesenja jela, ako niste u drugom stanju.
#3: Klinčić
Klinčići se mogu dodati u slana jela, poput čorbi i karija, a idu jako dobro sa voćem – dodajte par komada u pitu sa jabukama, za dodatni ukus.
Što se tiče zdravlja, klinčić umanjuje upalu i deluje kao prirodni anestetik i protiv bolova, a posebno je dobar za zubobolju. Ako vam je ukus klinčića poznat iz zubarske ordinacije, to je zato što se dodaje u tečnost za ipsiranje usta, pošto poseduje blagi efekat umirivanja bola.
#5: Kurkuma
Kurkuma se tradicionalno dodaje u karije i slana jela, i uspeva da svaku namirnicu oboji u jarku, žutu boju.
Kurkuma ima dugu istoriju medicinske upotrebe. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, je supstanca sa jakim protivupalnim dejstvom i jak je antioksidant.
Povezano: Kurkuma – super začin potreban i vašoj lepoti
#6: Kim
Još jedan začin koji se često koristi u gulašima i karijima, kim podržava varenje, poboljšava nivo holesterola u krvi i izuzetan je izvor gvožđa. Ako kuvate sa semenkama kima (a ne sa prahom), najpre istostirajte semenke u tiganju, kako bi ispustile aromu.
#7: Piment
Ovaj začin se još naziva “all spice”, u prevodu – “začin za sve”. Radi se o biberu sa Jamajke, koji je slatkast i podseća na mešavinu bibera, klinčića, ciemta i muskantnog oraha.
Piment poseduje jaka protivupalna svojstva i koristi se kod nadutosti i problema sa gasovima. Osim toga, piment blokira glikaciju – proces koji ima važnu ulogu u starenju organizma!
Pročitajte još i: Najbolji suplementi za jesen – povratite energiju i ojačajte imunitet
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare