Letnji problem: Akne na zadnjici i kako da ih se rešite?

akne na zadnjici

Hajde da pričamo o jednom neugodnom beauty problemu, koji pogađa gotovo sve žene: a to su akne na zadnjici! Leto je period kada je ovaj problem posebno učestao, zbog trenja i znojenja. Istina je takva da akne na zadnjici zapravo i nisu akne – radi se o folikulitisu, jednom posebnom stanju, koji se ne razlikuje puno od akni. Kako da tretirate ovaj problem – otkrivamo vam u nastavku teksa!

Kako nastaju?

Na sreću, akne na zadnjici se lako tretiraju, kada znate sa čime imate posla.  Ono što se zapravo dešava na koži zadnjice jeste folikulitis, odnosno upala folikula dlake, koja dovodi do formiranje crvene bubuljice. Iako folikulitis liči na akne, to nije ista stvar, stoga se i različito tretira.

Iako se ova dva stanja često mešaju, jer veoma liče, dobro utreniranom oku je lako da primeti razlike:

  • Kako akne izgledaju – akne se definišu postojanjem komedona, koji mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Akne mogu biti beli mitiseri, crni mitiseri, cistične bubuljice ili bolne, upaljene kvržice.
  • Kako folikulitis izgleda – folikulitis ima dlačicu u sredini crvenog uzvišenja, a beli sadržaj unutar bubuljice je najčešće kombinacija odumrlih ćelija kože i belih krvnih zrnaca. Folikulitis može izgleda kao mali beli mitiseri, ali najčešće neće to biti samo jedna bubuljica, već ćete imati skupinu istih.
akne na zadnjici

Da li bi trebalo da cedite akne na zadnjici?

Sigurno već znate odgovor na ovo pitanje: to je veliko ne! Nikada ne bi trebalo da čačkate, cedite ili dirate akne na bilo kom telu same. Ovo će ne samo pogoršati stanje akni, već će dovesti od potencijalnih ožiljaka i postinflamatorne hiperpigmentacije.

Povezano: Potkožne bubuljice – kako da ih same rešite kod kuće?

Šta uzrokuje akne na zadnjici?

Ukratko, sve što uzrokuje trenje može postati uzrok akni na zadnjici. Ako osećate da vam se akne na zadnjici češće javljaju tokom leta – u pravu ste. Vlažna odeća, poput kupaćih kostima ili znojavih helanki sa treninga mogu direktno dovesti do folikulitisa. Ali, nemojte se nervirati! Evo kako možete da rešite ovu dosadnu pojavu.

Kako da se rešite akni sa zadnjice?

#1: Kupkom sa benzoil-peroksidom

Ako vas muče akne na zadnjici, nabavite u apoteci kupku sa benzoil-peroksidom, sastojkom koji poseduje antibakterijsko dejstvo, jer ubija bakterije koje izazivaju folikulitis, a ujedno otpušava pore i smanjuje upale. Nanesite kupku na deo koji je pogođen aknama, sačekajte par sekundi i potom je isperite.

akne na zadnjici

#2: Ispilingujte kožu, ali bez trljanja

Izbegavajte mehaničke pilinge za ovu regiju tela, već se fokusirajte na blage hemijske pilinge. Možete naneti tonik sa niskim procentom AHA i BHA kiselina na regiju zadnjice, kako biste sprečili da odumrle ćelije kože zapuše pore.

#3: Nosite prozračne materijale

Što je odeća laganija, šira i prozračnija, to je manja verovatnoća da će uzrokovati napad folikulitisa. Dermatolozi predlažu da nosite pamučni veš, za razliku od sintetičkog. Zarobljeni znoj i trenje su glavni uzroci nastanka folikulitisa.

Pročitajte još i: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

error: Content is protected !!