Kako na vas deluje sauna

Svima je već dobro poznata činjenica da sauna donosi niz pozitivnih i blagotvornih uticaja, ne samo na telo, već i na duh. O tome, kako to tačno i zašto sauna deluje na vas, pročitajte u nastavku ovog teksta.

Na šta sve sauna deluje?

Dejstvo saune na sistem respiratornih organa

Kada su u pitanju respiratorni organi, dokazano je da sauna izuzetno blagotvorno deluje na njih. To je posebno primećeno i potvrđeno kod osoba, koje imaju problema sa disanjem i boluju od različitih oboljenja pluća. Pri boravku u sauni i pri izloženosti visokoj temperaturi, dolazi do širenja bronhija. Na taj način, uspostavlja se brz i dovoljan protok kiseonika i disanje postaje normalno, bez otežanih udisaja i izdisaja.

Dejstvo saune na sistem kardiovaskularnih organa

Na ovaj sistem organa, sauna deluje veoma slično kao i na sistem respiratornih organa. Unutar saune i pri izloženosti visokoj temperaturi, dolazi do širenja krvnih puteva, odnosno vena i krvnih sudova. Samim tim, dolazi do jačanja elastičnosti njihovih zidova i do bolje prokrvljenosti organizma. Istovremeno, kako je protok krvi brži, tako i srce počinje ubrzano da radi, kako bi postiglo da pumpa krv. To rezultira jačanjem srčanog mišića.

Dejstvo saune na sistem kostiju i zglobova

Dokazano je da sauna blagotvorno deluje na koštani i zglobni sistem. Pod dejstvom toplote, povećava se pokretljivost zglobova i umanjuju se eventualno prisutni bolovi u kostima.

Dejstvo saune na kožu

Kada je u pitanju koža, sauna ima posebno dobro delovanje na nju. To se dešava zahvaljujući tome što koža postaje prokrvljena i time dobija na svojoj vitalnosti. Ujedno, usled znojenja, telo se detoksikuje i samim tim, dolazi do eliminacije mogućnosti da produkti toksina u organizmu postanu vidljivi na koži u vidu podkožnih bubuljica, osipa i sličnih promena.

Kako sauna detoksikuje organizam?

Sauna detoksikuje organizam veoma jednostavno. Evo kako: poznato je da se od viška masnih i nezdravih materija u organizmu formira salo. Salo u određenoj meri, zapravo predstavlja skladište toksina. Pod uticajem toplote kojoj ste izloženi u sauni, salo se topi i nestaje iz organizma u vidu znoja. Taj znoj, zapravo je toksični otpad kog se vaše telo oslobađa.

Sa svakim posebnim tretmanom u sauni, telo se dodatno detoksikuje. To rezultira poboljšanjem vaše celokupne zdravstvene slike, ali i pospešuje lepotu. Jer telo nakon detoksikacije, izgleda mlađe, negovanije i lepše.

Uticaj saune na psihu

Pod uticajem toplote u sauni, psiha se opušta i rasterećuje od prisustva negativnih misli. Stres se neutrališe ili bar dovodi na najniži mogući nivo.

Ko ne sme u saunu?

Sauna se ne preporučuje trudnicama, osobama sa visokim ili niskim pritisakom, kao i osobama sa infekcijama kože i temperaturom. Takođe, u saunu se ide bar 2 sata nakon jela i nikako pod dejstvom alkohola.

error: Content is protected !!