Kako nedostatak sna utiče na vaše telo i um?

By  |  0 Comments

Koliko vam je potrebno da dišete i jedete, toliko vam je spavanje potrebno za fizičko i mentalno zdravlje. Kvalitetan san je neophodan, a nedostatak sna može uticati na raspoloženje, sposobnost za učenje i pamćenje informacija, a može dovesti i do mnoštva zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, pa čak i preranu smrt.

Količina sna, koja zavisi od genetskih i fizioloških faktora, ali i starosti i pola osobe, varira od jedne osobe do druge. Prosečna odrasla osoba spava samo 6 do 8 sati tokom radne nedelje i 8 sati preko vikenda. Svakom se dešava da loše spava, ali kada pročitate koji su to negativni efekti nedostatka sna, potrudićete se da prilagodite vaše dnevne obaveze kako biste sebi omogućili potreban odmor.

Negativni efekti nedostatka sna

Utiče na mozak i memoriju

Tokom besanih noći, postoji velika šansa da ćete imati problema sa koncentracijom sutradan. Nedostatak sna pogoršava pažnju, budnost, koncentraciju, rezonovanje i rešavanje problema što zauzvrat utiče na sposobnost učenja.

Šteti srcu

Kvalitetan odmor i san su od suštinskog značaja za zdravlje vašeg srca. Manjak sna vas stavlja u veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na starost, težinu, pušenje i redovno vežbanje. Takođe, rezultira visokim krvnim pritiskom i smanjenjem mišićne aktivnosti simpatičkog nervnog sistema. Važno je napomenuti da i previše sna, takođe negativo utiče na zdravlje srca.

Slabi imunitet

Imuni sistem, koji je dizajniran da vas zaštiti od infekcija kao što su obične prehlade, gripe i druge bolesti, takođe ispašta prilikom manjka sna. Kada imuni sistem ne funkcioniše normalno, vaše telo je podložno napadima virusa i bakterija. Nedostatak sna dovodi do smanjene produkcije citokina, proteina za borbu protiv infekcija, što zauzvrat smanjuje sposobnost tela da odgovori na prehlade ili bakterijske infekcije.

Uzrokuje depresiju

Nesanica je često jedan od prvih simptoma i uzroka depresije. Loše spavanje i nepravilne navike mogu dovesti do povećanja napetosti, budnosti i razdražljivosti, zamora i pada fizičke kondicije.

Utiče na dobijanje kilaže

Redovno spavanje, između 6 i 8 sati noću, utiče i na kontrolu telesne težine. Kada spavate manje nego što je to vašem telu potrebno, povećava se proizvodnja grelina, hormona koji stimuliše glad i smanjuje proizvodnja leptina, hormona koji suzbija apetit.

Povezano: Mozak u formi – Redovno vežbanje pozitivno utiče i na mozak!

Prethodna1 of 2Sledeća

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!