Kako se pravilno koristi lepezasta (“fan”) make-up četkica?

lepezasta četkica

Možda ste je kupili odvojeno, ili dobili u 15-delnom setu make-up četkica – ali lepezasta (ili: “fan”) četkica deluje pomalo zastrašujuće. Često nismo sigurne kako bismo je upotrebile, ali verujte nam na reč: to je četkica sa višestrukim načinima upotrebe, i zato je veoma praktična i must-have u svakoj kolekciji četkica. U nastavku otrkivamo kako se pravilno koristi ova lepezasta četkica!

Lepezaste četkice dolaze u mnogo veličina i oblika, i prema tome se i razlikuje njihova namena. Postoje velike, srednje i male lepezaste četkice:

  • Velika lepezasta četkica: ovakve četkice su prve nastale, i kreirane su za profesionalne šminkere kako bi uklonili višak praškastog pudera ili senke koja je popadala ispod očiju. To je bilo u vremenu kada make-up formule nisu bile napredne kao danas. Veliku lepezastu četkicu danas možete koristiti za “dusting” tehniku nanošenja svih kamenih ili praškrastih proizvoda.
  • Srednja lepezasta četkica:  ova četkica je iedealna za manje regije na licu, poput nanošnja senki, hajlajter na nosi i iznad usne, pa čak i proizvoda za usne.
  • Mala lepezasta četkica: ova četkica je specifično dizajnirana za nanošenje maskare od strane profesionanih šminkera ili nail-art.
Instagram/Printscreen: @bhcosmetics
Instagram/Printscreen: @bhcosmetics

Kako se pravilno koristi lepezasta četkica?

#1: Uklonite senku koja je pala ispod očiju

Naneli ste savršen smokey eye – ali ste završili i sa sivom senkom na podočnjacima! Nemojte je razmrljati prstima; već umesto toga upotrebite fluffy fan četkicu da je nežno obrišete pokretima ka spolja, bez nereda.

#2: Konturišite lice

Veća i srednja lepezasta četkica su idealni alati za precizno konturisanje ispod jagodica, nosa, čela i linije brade. Zbog svog unikatnog oblika, možete dobiti ultra-precizne kontur linije, koje možete izblendati za prirodniji izgled.

Povezano: Četke za šminkanje lica – Kako odabrati?

Instagram/Printscreen: makeupjunkiexox.83
Instagram/Printscreen: makeupjunkiexox.83

#3: Za savršeni hajlajt

Ova četkica se zapravo najčešće koristi za “dusting” tehniku nanošenja hajlajtera. Umočite je u hajlajter u kamenu i lagano ga “poprašite” vrhove jagodica i duž nosa. Dobićete veoma lagan i prirodan nanos hajlajtera, idealan za dan.

#4: Nežno matirajte T zonu

Ako vam se šminka na licu brzo prosija – to znači da vam se T zona pojačano masti. Popravite šminku bez teškog sloja kamenog pudera uz lagano praškasto nanošenje transparentnog prah pudera na T zonu uz pomoć upravo – lepezaste četkice.

Povezano: Da li pravite ove greške sa četkicama za šminkanje?

#5: Za prirodan izgled rumenila

Ako često preterate sa rumenilom (posebno ako je ono veoma pigmentovano), upotrebite lepezastu četkicu! Lagano je umočite u rumenilo i nanesite nežnom pokretnom na jagodice. Meke dlačice će difuzno naneti rumenilo za suptilni nagoveštaj boje.

lepezasta četkica

#6: Izblendajte praškaste make-up proizvode

Nakon slojevitog nanošenja pudera, rumenila, bronzera i hajlajtera – uzmite veliku čupavu lepeastu četkicu kako biste “zamaglili” oštre linije i prelaz između make-up proizvoda, za “air-brush” finiš.

#7: Nanesite maskaru

Sa najmanjom fan četkicom možete naneti maskaru na trepavice poput profesionalca za ultra prirodan, no make-up izgled. Mala lepezasta četkica je idealna za ciljano nanošenje maskare u sam koren trepavica, za vizuelni efekat gušćih trepavica.

Povezano: Make-up četkice za šminkanje očiju i usana – Kako odabrati?

#8: Nanesite masku ili tečni piling na lice

Iskoristite malu ili srednju lepezastu četkicu od sintetičke dlake kako biste naneli skincare proizvode poput maski ili tečnih pilinga sa voćnim kiselinama. Na taj način nećete baciti višak proizvoda za prstiju, a nanećete ih sa vrhunskom preciznošću.

lepezasta četkica

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!