10 činjenica o RETINOLU koje možda niste znale

retinol

Da li postoji popularniji i voljeniji sastojak za negu kože od retinola? Ovaj moćni derivat vitamina A je sada pristupačniji nego ikada, zahvaljujući kozmetičkim brendovima koji ga ubacuju u svoje anti-age proizvode. Velika popularnost retinola je dovela do širenja različitih glasina koje zbog kojih često oklevamo da se probamo retinol. Zato smo za vas sakupili 10 činjenica o retinolu koje sigurno niste znale, a reći će vam više o ovom moćnom sastojku!

Ovo sigurno niste znale o retinolu!

#1: Dejstvo retinola je potvrđeno naukom

Dermatolozi smatraju reitnol najefikasnijim kozmeceutskim podmlađujućim sastojkom. Benefiti koje one ima za kožu su zaista dokazani tokom brojnih rigoroznih studija. One su pokazale značajan vidljivi napredak kod problema poput hronološkog starenja kože, bora i finih linija. On utiče na ponašanje ostarelih epidermalnih i dermalnih ćelija, tako da one počinju da se mnogo brže obnavljaju.

#2: Ne morate da sačekate bore da ga koristite

Uvreženo mišljenje je da retinol ne treba da koristiti pre prvih bora, i ono je – pogrešno. Dermatolozi se slažu da je idealno vreme za blaže oblike retinola (retinoide) već kraj 20-ih godina, tako da se on lako može uklopiti u večernju negu kože. Benefiti koje retinol pruža su ogromni – i zato se slobodno odvažite i probajte prvi retinol!

retinol

#3: Ne stanjuje kožu

Postoji nekoliko netačnih mitova koji kruže u vezi retinola (a odbijaju potencijalne korisnice), a to je da retinol stanjuje kožu tokom vremena. Ovo jednostavno nije tačno – zapravo, retinol ima tendenciju da blago zadeblja kožu, tako što stimuliše proizvodnju kolagena, vodeći do manjeg broja bora i jedrije kože.

Povezano: Sve što treba da znate o retinolu – top sastojku protiv akni i bora!

#4: Izbegavajte duvan dok koristite retinol

Pokušajte da potpuno izbegnete cigarete i pasivno pušenje dok koristite proizvode sa retinolom. Retinol čini kožu osetljivijom na spoljašnje agresore, tako da će koža tretirana retinolom biti ranjivija na čestice zagađenja iz duvanskog dima.

Naša preporuka je Skinology RETINOL krema za lice, sa blagim oblikom retinola, koji neće iritirati kožu.

retinol krema

#5: Voda može da pogorša iritaciju od retinola

Sačekajte bar 30 minuta posle čišćenja lica i umivanja pre nanošenja retinola. Voda pomešana sa retinolom može pogoršati neželjene efekte (iritaciju i ljuspanje kože). Proverite sastav tonika i seruma, koje nanosite pre retinola- Voda je često prva na listi sastojaka bilo kog proizvoda i tako možete slučajno izazvati jaču iritaciju.

retinol

#6: Ne morate da ga koristite svake noći

Manje je više! Neke osobe mogu podneti da koriste proizvod sa retinolom svake noć, dok ga neke mogu podneti svega dva do tri puta nedeljno. Ako vam se koža lako iziritira od ovog sasojka – stavljajte manju količinu proizovda. Ako vam je koža i dalje iziritirana, proredite upotrebu.

#7: Uvek se kombinuje sa SPF zaštitom i antioksidantima

Retinoidi daju najbolji efekti kada se koriste u rutini sa SPF zaštitom širokog spektra 3o ili višom. Retinol čini kožu osetljivijom na iritacije koje izazivaju zagađivači (medju njima i UV zraci). Zato je dobro da retinol kombinujete sa antoksidatnom negom u istom danu (vitamin E i C, polifenoli…).

Povezano: Zašto je SPF krema najbolji anti age proizvod koji imate?

#8: Proredite korišćenje zimi

Tokom zime, naša koža postaje suvlja i osetljivija, tako da je važno je slušate – ponekad smo tokom leta mogli da koristimo retinol svake noći, ali sa hladnijim vremenom, možda treba da ga proredite na dva- do tri puta nedeljno. Tako ćete izbeći isušivanje kože i njeno iritiranje.

retinol

#9: Ne koristite ga sa kiselinama i benzoil-peroksidom

Retinol je sam po sebi nestabilan molekul, i brzo oksidira i razlaže se pod dejstvom AHA kiselina i benzoil-peroksida (antibakterijskog sastojka protiv akni). Ovi sastojci kada se kombinuju (retinol+AHA i retinol+benzoil peroksid), bukvalno neutrališu jedni druge. Zato jedno veče koristite retinol, a odvojene veče kiseline i benzoil-peroksid.

#10: Deluje preventivno na rak kože

Postoji jedan netačan mit, a to je da korišćenje retinola povećava rizik od dobijanja raka kože. Dermatolozi se slažu da je ovo potpuno netačno! Zapravo retinoidi su poznati po tome da koriguju pre-kancerogene ćelije i usporavaju rast postojećeg kancera na koži, dok ujedno smanjuje rizik njegovo nastanka.

Pročitajte još i: Borba protiv bora – hijaluron, kolagen, elastin, vitamin C, retinol

Mi vam predlažemo Skinology RETINOL + vitamin E serum za lice, sa blažim oblikom retinola koji je idealan za početnike.

retinol serum

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!