Zubni konac i interdentalne četkice: Zašto je važno da ih koristite?

zubni konac

Pasta za zube i četkice su dinamični duo, bez kojih ne možemo zamisliti kvalitetnu oralnu higijenu. Ova dva proizvoda se nalaze u svakom kupatilu. Ali – ovaj duo često nije dovoljan, kada je reč o temeljnoj nezi zuba i desni. Zato sve veći broj kupatilskih ormarića u sebi sadrži i konac za zube, kao i interdentalne četkice! U nastavku otkrivamo zašto bi svako trebalo da ih koristi – za lepši i zdraviji osmeh!

Pasta i četkica za zube su alatke kojima uklanjamo plak sa površine zuba, i na taj način efikasno sprečavamo karijes i paradontalne bolesti. Ali, četkica ne može ukloniti plak između zuba – tu uskaču konac i interdentalna četkica, koji treba da postanu deo vaše svakodnevne rutine.

Konac za zube

Dentalni konac je alatka koja efikasno uklanja plak koji se akumulira između zuba, i teško ga je ukloniti četkicom. Sastoji se od tankih elastičnih vlakana, urolanih u končić, koji “hvata” i uklanja plak, u prostorima između zuba.

Zubni konac se po pravilu koristi, ne samo kada vam se hrana zaglavi između zuba, već svakog dana, posle pranja zuba. Dovoljno je da to uradite jednom dnevno, poželjno uveče. Zubni konac se koristi samo u prostoru zuba od očnjaka do očnjaka – dakle, samo za čišćenje prednjih zuba u obe vilice. Ostali zubi, zbog svog anatomskog oblike i krivine, nisu pogodni za čišćenje koncem – tu uskaču interdentalne četkice!

Povezano: Ovih 10 namirnica štete vašim zubima!

zubni konac

Opezno sa koncem

Interdentalne četkice su zapravo superiorinije kada je reč o čišćenju međuzubnog prostora. Razlog za to je sledeći: grubo povlačenje konca često može dovesti do povreda zubnog mesa. Kada se konac provlači jako grubo, može se useći u desni, a ona ta mikro-posekotina može postati stanište za bakterije.

Interdentalne četkice

Interdentalne četkice su alati za čišćenje prostora između zuba, koji imaju velike razmake. Ova male četkice se i biraju prema veličini interdentalnog prostora. Koriste se između zuba, ispod zubnih mostova i na otvorenim prostorima bez zuba.

Posebno su korisne za čišćenje gusto nabijenih zuba, u zadnjem delu vilice.

interdentalna četkica

Trebalo bi da u rutini koristite i zubni konac za prednje zube, i interdentalne četkice za zadnje zube, svako dana, posle večernjeg pranja zuba.

Pročitajte još i: Kako da vam zubi izgledaju što belji?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!