Ovih 10 namirnica štete vašim zubima!

namirnice koje štete zubima

Zdrav i lep osmeh je prva stavka o kojoj treba da brinemo kada je lepota u pitanju. Kako lepota ne ide bez zdravlja, veoma je važno da brinemo o zubima: redovno pranje, čišćenje koncem i ispiranje vodicom, uz preventivne stomatološke preglede treba da postane vaša rutina. Ipak, važno je znati da neke namirnice oštećuju zube, gleđ i čine ih podložnijim karijesu. U nastavku saznajte koje su to namirnice!

10 namirnica koje oštećuju zube, a sigurno ih konzumirate

#1: Jabuke

Suprotnom uvreženom mišljenju da je jabuka sjajan čistač zuba, stomatolozi tvrde da jabuke i drugo voće sadrže visok nivo kiseline u sebi, koja nagriza gleđ. Zato posle jabuke obavezno operite zube, kako biste sprečili da kiselina deluje na zube.

#2: Limun i drugi citrusi

Limun, limeta, pomorandža, grepfrut i mandarine su omiljeno voće za jak imunitet, ali – pošto sadrže visok nivo citrusne kiseline u sebi, smatraju se neprijateljem zdravih zuba. Isto važi kao i za jabuke – posle konzumiranje citrusa, dobro operite zube!

Povezano: Šta može da vam pokvari izgled zuba i osmeh?

namirnice koje štete zubima

#3: Kečap i majonez

Dve namirnice bez kojih ne možemo da zamislimo sendvič – kečap, majonez, pa čak i senf sadrže visok nivo kiselih sastojaka, koje, iz istih razloga treba da smanjite ili potpuno izbacite iz prehrane.

#4: Voćni sokovi i smutiji

Dok je ishrana bogata voćem i povrćem veoma zdrava za sveukupno zdravlje organizma, mnogi voćni sokovi i smutiji sadrže visok nivo kiselih sastojaka koji nagrizaju desni. Ove sokove konzumirajte u ograničenim količinama, uz obavezno pranje zuba nakon!

#5: Fermentisana hrana

Ukišeljene namirnice poput turšije, kiselog kupusa i drugih konzerviranih namirnica jesu zdrave za stomak, ali nikako nisu za zube! Opet je problem u visokom nivou kiseline, koja nikako nije dobra za zubnu gleđ.

Povezano: Kako da vam zubi izgledaju što belji?

namirnice koje štete zubima

#6: Školjke i drugi morski plodovi

Američka organizacija za hranu i lekove ocenila je školjke i druge morske plodove kao veoma kisele, stoga nisu najbolji izbor za zdrave zube.

#7: Žitarice

Ovo će možda delovati iznenađujuće, ali žitarice u zrnu poput ovsa, pirinča, ječma, pšenice sadrže prirodno visok nivo kiselosti.

#8: Mleko

Mleko i mlečni proizvodi, a posebno kravljeg porekla, su izuzetno bogati mlečnom kiselinom. Zato je pranje zuba posle konzumiranje ovih proizvoda obavezno!

#9: Paradajz

Paradajz je veoma kiseo, a pošto se često koristi kao sastojak sosova i supa, važno je da i ovo znamo ako planiramo obroke unapred.

namirnice koje štete zubima

#10: Vino i pivo

Vino i pivo prolaze kroz slične hemijske procese kao i fermentisana hrana, što čini da su skoro podjednako kiseli. Zato bi trebalo da, ako već konzumirate ove alkoholne napitke, da ih smenjujete sa čašom vode, koja će spustiti nivo kiselosti u vašim ustima.

Pročitajte još i: Stomatolozi savetuju – idealna nega zuba izgleda ovako!

error: Content is protected !!