Zdrav i lep osmeh je prva stavka o kojoj treba da brinemo kada je lepota u pitanju. Kako lepota ne ide bez zdravlja, veoma je važno da brinemo o zubima: redovno pranje, čišćenje koncem i ispiranje vodicom, uz preventivne stomatološke preglede treba da postane vaša rutina. Ipak, važno je znati da neke namirnice oštećuju zube, gleđ i čine ih podložnijim karijesu. U nastavku saznajte koje su to namirnice!
10 namirnica koje oštećuju zube, a sigurno ih konzumirate
#1: Jabuke
Suprotnom uvreženom mišljenju da je jabuka sjajan čistač zuba, stomatolozi tvrde da jabuke i drugo voće sadrže visok nivo kiseline u sebi, koja nagriza gleđ. Zato posle jabuke obavezno operite zube, kako biste sprečili da kiselina deluje na zube.
#2: Limun i drugi citrusi
Limun, limeta, pomorandža, grepfrut i mandarine su omiljeno voće za jak imunitet, ali – pošto sadrže visok nivo citrusne kiseline u sebi, smatraju se neprijateljem zdravih zuba. Isto važi kao i za jabuke – posle konzumiranje citrusa, dobro operite zube!
Povezano: Šta može da vam pokvari izgled zuba i osmeh?
#3: Kečap i majonez
Dve namirnice bez kojih ne možemo da zamislimo sendvič – kečap, majonez, pa čak i senf sadrže visok nivo kiselih sastojaka, koje, iz istih razloga treba da smanjite ili potpuno izbacite iz prehrane.
#4: Voćni sokovi i smutiji
Dok je ishrana bogata voćem i povrćem veoma zdrava za sveukupno zdravlje organizma, mnogi voćni sokovi i smutiji sadrže visok nivo kiselih sastojaka koji nagrizaju desni. Ove sokove konzumirajte u ograničenim količinama, uz obavezno pranje zuba nakon!
#5: Fermentisana hrana
Ukišeljene namirnice poput turšije, kiselog kupusa i drugih konzerviranih namirnica jesu zdrave za stomak, ali nikako nisu za zube! Opet je problem u visokom nivou kiseline, koja nikako nije dobra za zubnu gleđ.
Povezano: Kako da vam zubi izgledaju što belji?
#6: Školjke i drugi morski plodovi
Američka organizacija za hranu i lekove ocenila je školjke i druge morske plodove kao veoma kisele, stoga nisu najbolji izbor za zdrave zube.
#7: Žitarice
Ovo će možda delovati iznenađujuće, ali žitarice u zrnu poput ovsa, pirinča, ječma, pšenice sadrže prirodno visok nivo kiselosti.
#8: Mleko
Mleko i mlečni proizvodi, a posebno kravljeg porekla, su izuzetno bogati mlečnom kiselinom. Zato je pranje zuba posle konzumiranje ovih proizvoda obavezno!
#9: Paradajz
Paradajz je veoma kiseo, a pošto se često koristi kao sastojak sosova i supa, važno je da i ovo znamo ako planiramo obroke unapred.
#10: Vino i pivo
Vino i pivo prolaze kroz slične hemijske procese kao i fermentisana hrana, što čini da su skoro podjednako kiseli. Zato bi trebalo da, ako već konzumirate ove alkoholne napitke, da ih smenjujete sa čašom vode, koja će spustiti nivo kiselosti u vašim ustima.
Pročitajte još i: Stomatolozi savetuju – idealna nega zuba izgleda ovako!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare