Stomatolozi savetuju: Idealna nega zuba izgleda ovako!

nega zuba

Kada je reč o zdravlju zuba i usne duplje, lako je zbuniti se. Postoje stotine proizvoda na tržištu koji obećavaju biserni osmeh i svež dah, ali je nekad teško uklopiti ih i razaznati kada ih treba koristiti. Dobra nega zuba počinje od dnevne oralne higijene koja je jednostavna, efikasna i laka za održavanje. Zato donosimo najbolje savete stomatologa koji su to neizostavni koraci idealne nege zuba!

Nega zuba kao beauty prioritet – korak po korak

Korak #1: Pranje zuba – na pravilan način

Ovaj korak verovatno najveći broj nas radi pogrešno! Pranje zuba 3 puta na dan je prvi korak ka zdravim zubima i čistoj usnoj duplji. Ako preskačete pranje zuba, dajete bakterijama i plaku šansu da se talože, uzrokujući na kraju karijes ili oboljenje desni. Koristite mekšu četkicu, koja neće naštetiti desnima. Zube perite ne kraće od 2 minuta, a idealno bi bilo 3 minuta.

Četkica za zube se pravilno postavlja pod uglom od 45 stepeni u odnosu na uzdužnu osu zuba. Potrudite se da gornje zube perete u smeru kako “kiša pada” (pokreti nadole), a donje kako “trava raste” (pokreti nagore). Vlakna četkice zadržite na istom mestu oko 10-15 sekundi. Istrljajte dobro i zadnje zube, kao i prednje.

Povezano: Kako da vam zubi izgledaju što belji?

Korak #2: Konac za zube – detaljno čišćenje

Priznajte – da li uopšte posedujete u kupatilu konac za zube? Ako ovo nije slučaj – trk do prve apoteke/drogerije i  nabavite ovo malo čudo koje je postati vaš glavni sapunik za čiste zube. Redovno čišćenje zuba koncem omogućava da zađete tamo gde četkice ne može – između zuba, kako biste otklonili plak u interdentalnom prostoru. Ako su vam zubi gusto zbijeni – birajte voskirani konac, koji će omogućiti da lakše uvučete i izvučete konac.

nega zuba

Korak #3: Vodica za ispiranje – osveženje i dezinfekcija

Nega zuba je nezamisliva bez vodice za ispiranje usta. Ona nije samo osveživač daha, već deluje protiv plaka, dezinfikuje usnu duplju (ako sadrži alkohol) protiv bakterija, a neke čak i izbeljuju zube. Sipajte količunu jednog gutljaja u čep i mućkajte je u ustima barem 30 sekundi, kako biste temeljno osvežili usnu duplju.

Povezano: Šta sve može da vam pokvari izgled zuba i osmeh?

Korak #4: Očistite jezik – protiv naslaga bakterija

Dobra nega zuba nije kompletna bez čišćenja jezika. Verovatno ste mnogo puta primetili beličasti sloj koji se nalazi na površini jezika. U pitanju su bakterije koje uzrokuju zadah, karijes i oboljenja desni. One se razmnožavaju najviše kada unosimo hranu, posebno šećere. Zato jednom dnevno očistite jezik, posebnom nežnom četkicom za zube ili grebalicom za jezik, koju možete naći u apotekama. U ove svrhe možete iskoristiti i konac za zube, kojim ćete nežno povlačii duž jezika, kako biste “ogulili” bakterije sa površine.

nega zuba

Savet plus

Redovno posećujte stomatologa radi preventivnih pregleda, eventualnih popravki i skidanja kamenca, i pitajte ga za sve što vas zanima. Suvišno je da napomenemo da ishrana bogata šećerima i ugljenim hidratima predstavlja izvorište hrane za bakterije koje nastanjuju usnu duplju, zato ograničite njihov unos na minimum. Da biste očuvali zdravlje zuba potrudite se unosite što više vitamina topivih u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.

Ako ispoštujete sve ove korake i savete, a nega zuba postane vaš prioritet – beli osmeh će postati vaš zaštitni znak!

Pročitajte još i: Evo šta je potrebno da znate pri izboru četkice za zube!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!