11 top saveta za lepu kosu

By  |  0 Comments

Kosa je jedan od pokazatelja zdravlja čoveka, pa tako se njeno opadanje povezuje sa stresom, nekvalitetnom ishranom i mogućim unutrašnjim upalama. Pored toga, jedan je od glavnih aduta i možda prva stvar koja privuče pažnju kod osobe sa kojom se srećemo. Lepa kosa je negovana kosa, zato vam danas donosimo 11 saveta – navika čijom ćete primenom unaprediti kvalitet kose.

Šta utiče na lepotu i zdravlje vaše kose?

1. Izbegavajte/smanjite upotrebu vrelih aparata za oblikovanje kose

Verovatno najveće oštećenje kosa trpi svakodnevnom upotrebom aparata za oblikovanje kao što su prese za ispravljanje, aparati za uvijanje, fen za kosu i sl. Izvegacajte ih i koristite što manje,  a ukoliko ne možete bez njih, obavezno koristite preparate koji štite kosu od dejstva visokih temperatura.

5 načina za ispravljanje kose!

2. Spavajte na svili

Koliko ste puta pročitali do sada da je spavanje na svilenoj jastučnici dobro za vašu kožu? Isto važi i za vašu kosu. Glatka tekstura svile neće biti gruba prema kutikuli dlake kao recimo pamuk.

3. Držite kosu čistom

Verovatno ste pročitali mnogo tekstova koliko često treba prati kosu, da li treba i kakve šampone treba kosristiti i kako sve to utiče na ravnotežu kože glave. Birajte blage šampone, obavezno obratite pažnju na sastav i ne perite kosu svaki dan. Pranjem kose svakodnevno remetite prirodnu ravnotežu kože glave, samim tim skidate i sva „dobra“ ulja koja štite kožu i kutikulu dlake pa može doći do perutanja, svraba i drugih problema.

pranje kose

4. Negujte skalp

Osim odabira kvalitetnog šampona, kojim nega započinje, obratite pažnju i na hidrataciju skalpa. Kako je koži vašeg lica potrebna nega i hidratacija, tako je potrebna i skalpu. Konsultujte se sa dermatologom i odabetire pravo ulje za vašu kožu glave koje ćete utrljavati pre pranja prema njegovoj preporuci.

5. Koristite regenerator

Korišćenjem balzama za kosu smanjujete mogućnost pucanja krajeva te je kosa izglađena i sjajna. Osim estetskog momenta nakon korišćenja, velike su zasluge i za zdravlje kose. Obratite pažnju da balzam nanosite od polovine dužine kose ka vrhovima, kako vam se teme ne bi pojačano mastilo. Takođe, birajte balzam u skladu u zavisnosti od potreba kose kako bi imao maksimalan učinak na nju.

6. Jedite pravu hranu

„Ti si ono što jedeš“ naslov je knjige Džilijana Makejta a u ovoj izreci samoj po sebi obuhvaćena je filozofija zdravlja. Osim spoljašnje nege, da bi kosa bila lepa neophodna joj je podrška i iznutra preko hrane. Unosite više proteina, hrane koja sadrži omega 3 masne kiseline, gvožđe i cink.

zdrava hrana

 

7. Suplementi

Osim zdrave ishrane, suplementi su takođe od velikog značaja. Najbolje je sve nutrijente uneti prirodno, preko hrane ali ukoliko ste na dijeti ili režimu ishrane kojim se ne biste pohvalili, stručnjaci preporučuju korišćenje suplemenata koji će nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala u ishrani.

8. Čuvajte se sunca

Zaštita kože od sunca je uvek aktuelna tema, isto tako obratite pažnju i na zaštitu kose. Od sunca smo se štitili šarenim maramama i šeširima, a stručnjaci takođe preporučuju da malu količinu kreme sa visokim zaštitnim faktorom pre sušenja utrljate između dlanova i nanesete na vlažnu kosu.

zastita kose sesirom

9. Ophodite se prema kosi kao prema svili

Vaše nežne vlasi isto su što i tanke niti svile, zato se prema svojoj kosi ophodite kao prema svili, pažljivo i nežno. Prilikom češljanja koristite češljeve/četke sa širokim zubcima. Takođe, najpre češljajte kosu od polovine dužine ka krajevima a zatim od korena ka krajevima kako biste sprečili formiranje „čvorića“ i kidanje vlasi.

10. Redovno posećujte frizera

Iako jedva čekate da vam kosa poraste, iako biste najradije preskočili posetu frizeru, uveravamo vas da to nije dobra ideja. Krajeve osvežavajte na oko 3 meseca jer i kada postoji minimalno isušivanje i blago mršenje – to je dovoljno da prouzrokuje kidanje vlasi.

skracivanje krajeva kose kod frizera

11. Koristite pravu količinu proizvoda

Imajte na umu – manje je više! Previše proizvoda za negu može otežati kosu ili proizrokovati njeno mašćenje, imajte to na umu kada sledeći put posegnete za regeneratorom ili maskom. Takođe, prilikom nanošenja šampona – ključno je da sapunica prekrije sam skalp i koren jer je tu i najviše masnoće a da se kasnije ostatak spusti i na vrhove kako nebi u potpunosti sprala dobre masnoće koje štite dlaku i izazvala isušivanje.

Autor teksta: “11 top saveta za lepu kosu”, BlogoMarija

********************************************

marija sa bloga blogomarijaZahvaljujući beauty blogerima – odvažila sam se i postala jedna od njih. Zovem se Marija, imam 25 godina i autor sam lifestyle & beauty bloga BlogoMarija. Živim na relaciji Pirot-Leskovac; za sada sam prvi i jedini beauty bloger iz Pirota i volela bih da mi se neko pridruži u ovom divnom hobiju. Veliki sam zaljubljenik u kozmetiku i stvari koje se tiču ulepšavanja. Obožavam životinje i odrasla sam s njima. U slobodno vreme volim da treniram, radim na DIY projektima, čitam Sidni Šeldon, pozitivnu psihologiju, vežbam šminkanje i šminkam, uživam u kućnim tretmanima lepote. Sam svoj majstor.

 

********************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!