6 grešaka koje svakodnevno pravite dok češljate kosu

češljanje kose

Češljanje kose se čini kao intuitivna stvar, koju činimo svakodnevno, bez mnogo razmišljanja. Ipak, postoji pravi i pogrešan način da to radite. Ukoliko koristite pogrešan tip četke, vaša dlaka može oslabiti i postati sklonija pucanju, dok pravilno češljanje može poboljšati sjaj, smanjiti frizz i čak stimulisati njen rast. Nesvesne smo koliko nekada grešimo prilikom češljanja kose – zato vam donosimo 6 najčešćih grešaka prilikom čeljanja kose.

Češljanje kose – 6 grešaka koje činite

Greška 1 – Češljate kosu  u pogrešnom smeru

Ako češljanje počinjete pri temenu kose i potom vučete četku sve do krajeva – ovo može dovesti do oštećenja i pucanja dlake. Najbolji način da raspetljate čvorove jeste da počnete 5-6 cm od krajeva i češljate prema njima. Potom treba da se polako penjete ka korenu kose i nežno spuštate četku. Najefikasnija metoda četkanja kose je da podelite kosu u sekcije i uklonite čvorove iz svake sekcije posebno.

Greška 2 – Češljate samo krajeve

Iako je najbolje da raspetljavanje kose počnete na krajevima – to ne znači da bi trebalo da izbegnete vrh glave. Vaš skalp proizvodi hranljiva ulja koja su ključna za lepotu i zdravlje vaše kose. Raspoređivanje ovih ulja prema krajevima čini kosu glatkom i sjajnom. Zato je važno da češljate i koren i sredinu kose, kako biste stimulisati krvotok i rasporedili prirodna ulja duž cele vlasi.

Povezano – Nije svejedno – Kako da pravilno češljate kosu prema njenom tipu

češljanje kose

Greška 3 – Koristite pogrešnu četku

Danas na tržištu postoji bezbroj modela četki, koji mogu sačuvati vašu kosu od lomljenja i sprečiti bad hair day. Ako imate talasastu ili kovrdžavu kosu, odaberite paddle četku sa drvenim zupcima, koja će lagano da odmrsi čvroove. Ako je vaša kosa ipak tanka i fali joj olumena, četka sa prirodnim iglicama će lagano kliziti niz vlasi bez oštećenja ili povlačenja korena.

Greška 4 – Prečesto se češljate

Hitro i grubo češljanje kose više puta na dan može oslabiti dlaku i uzrokovati njeno opadanje. Probajte da se fokusirate na kvalitet četkanja, umesto na učestalost. Obavezno čistite četku kojom se češljate redovno. Prljava četka samo vraća stare naslage proizvoda i mrtve vlasi nazad u kosu.

Greška 5 – Koristite istu četku za suvo i mokro češljanje

Vlažna kosa je sklonija lomljenju, a korišćenje pogrešnog tipa četke je može lako oštetiti. Najbolja alatka za češljanje mokre kose jeste češalj sa širokim zupcima ili posebna wet četka, koja je namenjana za češljanje mokre kose. Ovako ćete bezbedno raspetljati kosu i rasporediti leave-in tretman koji koristite.

češljanje kose

Greška 6 – Ne raščešljate kosu pre pranja

Češljanje kose pre pranja može sprečiti njeno mršenje i olakšati raščešljavanje mokre kose. Pre nego što uskočite pod tuš, nežno raščešljajte kosu, potom je pokvasite, našamponirajte i potom dobro isperite i prosušite peškirom.

Pročitajte još i – 3 modela četki za kosu koje svaka žena treba da ima u svojoj kolekciji

error: Content is protected !!