8 svakodnevnih navika koje dodatno maste vašu kosu

By  |  0 Comments

Mnoge od nas se bore sa mukom zvanom masna kosa i njeno često pranje. To se dešava usled pojačane proizvodnje sebuma, masnoće koju prirodno luči skalp. Osim što ćete posegnuti za šamponom protiv mašćenja kose, kjučno je i da izbacite ovih 8 svakodnevnih navika koje čine da se vaša kosa dodatno masti.

8 loših navika koje maste vašu kosu

1. Dirate kosu prečesto

Ako sebe uhvatite da non stop prstima dodirujete kosu – prestanite sa ovom navikom! Naime, čestim pipanjem kose, raznosite prirodno ulje sa temena na dužinu kose, pa se ona brže umasti. Takođe, prenosite prirodna ulja sa vrhova prstiju na kosu.

2. Često je perete

Pranje kose čisti masnoću, to je logično, ali prečesto pranje skida prirodna ulja sa temena, tako da ono počne da proizvodi još više sebuma kako bi nadoknadilo. Probajte da proredite pranje kose na bar svaki drugi dan, ili tri puta nedeljno. Primetićete manje mašćenje.

Povezano: Koliko često i kako treba da perete kosu?

Kosu perite najčešće 2 puta nedeljno

3. Preterujete sa balzamom

Ne možemo da zamislimo negu kose bez balzama ili maske, ali pripazite sa količinom – možda ja beš vaš balzam krivac za masnu kosu. Naime, ako koristite balzam koji nije za vaš tip kose, koji je težak i premasan, na taj način otežavate kosu. Izbegavajte nanošenje balzama na celu dužinu kose – stavljajte ga samo na donju trećinu kose.

Naša preporuka za masnu kosu je Subrina Volume regenerator, formulisan za tanku i masnu kosu.

4. Previše je češljate

Često češljanje i četkanje kose stimuliše proizvodnju dodatnog sebuma, što u početku daje sjajniji izgled kosi, ali potom – ona deluje masno. Ako već ne možete da obuzdate češljanje kose, fokusirajte se samo na dužinu, a izbegavajte da prilazite temenu.

Preterano češljanje masti kosu

5. Vaša četka je prljava

Ako niste znali, vaša četka može taložiti na sebi razne naslage – stajling proizvoda, prašine, dlaka u kombinaciji sa sebumom sa temena. Ovo ćete preneti na kosu češljanjem, tako da vam je jasno da ovo dovodi do prljave kose. Redovno čistite i perite vaš pribor za češljanje.

6. Vaša četka je puna dlaka

Povezano sa prethodnim – ako koristite četku na kojoj su nakupljene dlake, samo ćete prebaciti masnoću sa tih dlaka nazad na čistu kosu.

7. Koristite pogrešne proizvode

Ako vam se kosa pojačano masti, verovatno koristite stajling proizvode koji nisu kompatibilni sa vašom kosom. Potražite lagane formule i izebegavajte one koje obećavaju “sjaj”, “ishranu” i “hidrataciju”, jer su namenjeni suvoj i oštećenoj kosi.

Pogrešni stajling proizvodi maste kosu

8. Naslage suvog šampona

Ako često koristite suvi šampon u spreju, velika je šansa da na taj način zapušavate pore na skalpu, i eto vam dodatnog mašćenja. Zato pružite vašoj kosi potreban detox, uz pomoć pročišćavajućeg šampona, neoliko puta mesečno, ili uz pomoć pilinga za teme.

Za detox temena, savetujemo vam Revlon Intragen Total Detox Remedy, piling šampon za skidanje naslaga sa temena.

Pročitajte još i: 6 proizvoda za kompletnu negu kose koja se brzo masti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!