Biotin i rast kose: Na koji način ovaj vitamin pomaže protiv opadanja kose i njenog jačanja?

biotin

 U potrazi ste za magičnim sastojkom koji omogućava brži rast duge kose? Sigurno ste naleteli na biotin, kao jedan od najefikasnijih. Biotin je važno ime u svetu suplemenata, a posebno onih koji su namenjeni rastu kose, u formi vitamina i pilulila. U nastavku otkrivamo na koji način ovaj vitamin radi za rast kose i da li ima efekta da ga uzimate!

Šta je tačno biotin?

Bition je poznatiji pod nazivima vitamin H ili B7, a radi se o vitaminu rastvorljivom u vodi koji se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, uključujući jaja, losos, slatki krompir, bademe i mleko. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u telu, pretvarajući ugljene hidrate, masti i proteine u energiju. Takođe, on igra važnu ulogu u zdravlju kose i kože glave. Biotin ima veliku ulogu u sintezi proteina i proizvodnji keratina (od kojeg je izgrađena kosa), i zato doprinosi zdravlju i rastu kose i noktiju.

biotin

Da li nam je potreban biotin?

Iako nam je biotin neophodan kako bi telo moglo da konvertuje hranu u energiju i za održavanje zdrave kose, prema SZO, potreban nam je u veoma malim količinama (oko 30-100 mikrograma dnevno). Prava deficijencija biotina je veoma retka, ali ukoliko je to slučaj, možete primetiti gubljenje kose i krte nokte. Zato suplementi biotina priskaču u pomoć.

Povezano: 4 biljke koje utiču na rast kose

Da li biotin pomaže kod rasta kose?

Biotin će teško izlečiti problem opadanja kose, osim ukoliko nemate deficit biotina u organizmu. U tom slučaju, supelementacija može pomoći, ali je važno da posetite stručnjaka koji će proceniti nivo biotina uz druge potencijalne nutritivne deficite. Ukoliko počnete sa suplemtnima, SZO preporučuje 900 mikrograma ili manje dnevno. Iako nije štetan, njegove preterane doze neće dati željeni efekat, već samo kod ljudi koji imaju problem sa manjkom ovog vitamina.

biotin

Benefiti suplemenata biotina za zdravlje kose:

  • Ojačavanje dlake – biotin efikasno povećava snagu dlake i dodaje joj volumen stimulišući prirodnu proizvodnju keratina
  • Zaštita – biotin učestvuje u sintezi kolagena, proteina koji štiti folikule od oštećenja i sprečava prerano sedenje kose.
  • Neguje zdravlje kože glave – biotin cilja i na iritaciju kože glave i poboljšava cirkulaciju skalpa.

Koliko dugo je potrebno da vidite rezultate?

Ako imate deficit ovog vitamina, možete videti rezutlate posle nekoliko meseci. S obzirom na prirodu ciklusa rasta kose, i činjenice da kosa raste 1 cm mesečno, očekujte rezultate ne pre 3 meseca. Na noktima, ovaj rezultat dolazi malo brže.

Osim suplemenata biotina, postoje i drugi načini kako da dobijete sve njegove benefite, a da to nisu tablete:

  • Hrana bogata biotinom: ova prirodna i biološki aktivna forma biotina je poznata kao D-biotin, i nalazi se u namirnicama poput lososa, jaja i goveđe džigerice.
  • Šampon sa biotinom: oni su formulisani sa vitaminom B7, koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kose, ojačavanje i ishrane dlake, a sve ovo promoviše rast i zdravlje kose.

Mi vam predlažemo La Bioestetique Fanelan Synergie kapsule za rast kose.

biotin

Pročitajte još i: Masažom kože glave podstaknite rast kose – EVO KAKO!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!