7 stvari koje treba da znate ako farbate kosu PRVI PUT!

farbanje kose

Ako nikada nije niste eksperimentisale sa bojom kose (niti u salonu niti kod kuće), a već duže vreme razmišljate o promeni, farbanje prvi put može biti pomalo zastrašujuće. Iako poznate ličnosti brzo menjaju boje kose, i čine da ovaj proces deluje bezazleno, ipak je veoma zahtevan i iscrpljujuć. Kako bismo vam pomogle u odluci da promenite boju kose, donosimo vam najbolje savete za promenu boje kose, koje morate znati ako se farbate prvi put!

Saveti za farbanje virgin kose

#1: Odredite šta NE ŽELITE

Najčešeće svi znamo u koju bose kose bismo se ofarbale, i imamo pun folder inspiracije sa Pinteresta. Ipak, trebalo bi da znate i šta nikako ne želite kao stil ili nijansu farbanja. Ovo morate reći vašem frizeru, kako bi mogao da prilagodi vaša očekivanja svom nijansiranju ili tehnici farbanja. Ovako ćete umanjiti šansu da vam se finalni rezultat ne svidi.

#2: Budite realistični oko stilizovanje kose nakon farbanja

Ako inače nositi kosu talasastu ili uvijenu, nemojte doneti sliku nekoga ko ima ravnu kosu. Boja izgleda drugačije u odnosu na stilizaciju kose. Ista nijanse ne deluje identično na ravnoj i uvijenoj kosi. Pronađite inspo fotku nekoga ko ima sličnu frizuru i teksturu kose, jer će frizer onda smućkati boju baziranu na vašoj tipičnoj frizuri. Ovo je mala sitnica koja umnogome može popraviti rezultat vašeg farbanja.

farbanje kose

#3: Ako radite pramenove, tražite da vam frizer natapira kosu

Kako biste zaštitili kosu, znajte da je tapiranje veoma korisna tehnika, a ujedno daje i pozitivan estetski efekat za pramenove. Kako biste izbegle štrafasti igled pramenova, koji se nosio početkom 2000-ih, tražite frizeru da vam natapira pramenove pre stavljanja blanša i folije.

Povezano: Kako da popravite grešku sa farbanjem kose – 9 problema sa rešenjem

#4: Ako idete u plavo, odaberite dobru nijansu

Ako ste prirodno tamne kose, frizer će vas uvek posavetovati da odaberete topliju plavu nijansu. Previše pepeljasta bi izgledala zaista beživotno na tamnoj podlozi. Morate dodati malo topline, ali ne u stilu žute ili rđa boje. Savet za tamne brinete: zadržite svoju dubinu boje, tako što ćete posvetliti samo pramenove ili krajeve, kako biste se i dalje osećali kao vi.

#5: Klonite se hlora i slane vode posle blanša

Ako se prvi put farbate tokom leta, i planirate da dosta vremena provedete pored bazena posle pramenova, postarajte se da najpre pokvasite kosu običnom vodom, kako biste stvorile barijeru oko dlake, pre uskakanja u hlorisanu ili slanu vodu. Hlor može učiniti da vam kosa pozeleni, a so je može isušiti.

farbanje kose

#6: Promenite proizvode za negu kose

Kada ste konačno promenile boju kose, vreme je da promenite preparate za njenu negu. Odaberite color-safe šampon koji sadrži manje sulfata nego običan, pa neće skidati pigmene boje tako lako. Takođe, ako ste se ofarbali u plavu, anti-yellow proizvodi su must have. Arsenal nege uvek obezbedite i kvalitetnom hidrirajućom maskom koja dubinski hrani ofarbanu kosu.

#7: Odustanite od prečestog pranja kose

Zaboravite na pranje kose svakog drugog dana, kao pre, jer ćete isprati boju u roku od odmah! Osim toga, farbanje kose blago isušuje kožu glave, što je dobro za smanjenje lučenja masnoće, tako da vam se teme neće tako često mastiti kao inače. Primetićete ovu promenu! A vama savetujemo da nabavite suvi šampon u boji vaše kose i koristite ga oni danima kada želite da operete kosu, a prošlo je veoma malo vremena od poslednjeg pranja.

Pročitajte još i: Farbanje kose u trudnoći – evo šta sve treba da znate

error: Content is protected !!