Frizeri savetuju: Koliko često treba da se šišate prema tipu kose?

šišanje

Kada je pravi trenutak za šišanje, odnosno, skraćivanje krajeva? Neko će reći – “kada su krajevi toliko suvi da ih ih ni ulje više ne može zamaskirati”, neko će reći: “kada kosa počne da se zapetljava u čvorove, pa se ne može raščešljajti”, a neko će reći: “kada je izgubila oblik”. Svaka od nas je čula pravilo da se kosa pravilno šiša na 6-8 nedelja, ali ono se ne može odnositi na sve teksture i dužine kose. Frizerski stručnjaci savetuju kada je zaista pravo vreme za makaze, prema tipu i dužini vaše kose!

Ako imate ovaj tip kose, treba da se šišate na:

#1: Prirodna, nefarbana, “virgin” kosa – 12 nedelja

Netretirana, prirodna, nefarbana kosa je zapravo najzdraviji tip kose! Ako ste u ranim 20-im, a vaša kosa nikada nije bila farbana niti izlagana prečestoj upotrebi toplotnih alata, može proći čak do 3 meseca od šišanja do šišanja, bez ikakvog rizika da izgladate nauredno ili suve kose.

#2: Duga ravna ili talasasta kosa – 8 do 12 nedelja

Ako vašu dugu kosu tretirate poput kože – hidrirate je maskama, smanjujete toplotno oštećenje, možete sačekati 8-12 nedelja do sledećeg šišanja. Ovaj oblik kose nema specifičnu formu koji zahteva često održavanje, a ako se pravilno održava, ovakava kosa neće pucati niti se lomiti.

duga kosa

#3: Uske, sitne kovrdže – 12 nedelja

Za kovrdžaviju teksturu kose, generlano pravilo je da je šišate na svaka 3 meseca. To je vreme kada ćete ujedno početi primećivati čvrrove odnosno rascvetale krajeve. Ako želite da sačuvate dužinu ili da pustite kosu – zamolite frizera da vam odseče svega pola cm sa svakom posetom. Ovako ćete uvek manje ukloniti dužine nego što vam je porasla.

#4: Srednje tanke kovrdže – 8 do 12 nedelja

Pošto žene sa kovrdžavom kosom mnogo pažljivije brinu o njoj – ovaj tip kose je obično dzrav. Dva do tri meseca između dva šišanja su sasvim bezbedan period. Osobe sa tanjim kovrdžama bi trebalo da se šišaju na oko 8 nedelja, ipak. Previše dugačka kosa može tanke kovrdže učiniti spiralnim i raširenim.

#5: Duga stepenasta kosa – 6 do 8 nedelja

Ironično, za ovu kategoriju kose, frizeri sugerišu da je šišate na svega 6-8 nedelja. Ovo je dovoljno dugačak period da vam kosa izraste, a dovoljno kratak da vam pramenovi oko lica zadrže oblik.

Povezano: 8 razloga zašto je suvo šišanje kose bolje od mokrog

#6: Stepenasta kosa sa stepenima različite dužine – 6 nedelja

Prva nedelja od šišanja: stepenovi imaju teksturisani izgled. Četvrta nedelja: stepenovi imaju lived-in, sexy izgeld. Osma nedelja: stepenovi imaju poderan neuredan izgled, poput mišjih repova. Frizure sa puno slojeva i stepenova različite dužine zahtevaju šišanje na 6 nedelja, kako bi uvek izgledale sveže.

slojevito šišanje

#7: Bob ili lob – 6 nedelja

Jasne, oštre ivice jako lepo izrastaju, tako da geometrijski sečen paž A-kroja bez strmog šišanja može izdržati oko 6 nedelja. Ove frizeru nemaju stepenove na kruni glave, tako da lako izgube punoću.

#8: Tanka ravna ili talasasta kosa – 4 do 6 nedelja

Tanka kosa može biti zaista naporna – možete nedeljama imati izgled pune i sveže kose, i onda se probuditi jednog jutra i shvatiti da imate punu glavu beživotne, slepljene kose. Izazov sa tankom kosom je što se stalno mora ponovno oblikovati šišanje, bez mnogo skidanja dužine. Zato čekajte 4-6 nedelja pre šišanja.

#9: Kratka kosa – 4 nedelje

Kratka kosa, pixie, undercut – koji god tip kratke frizure da imate, rast kose će potpuno pokvariti njen oblik, pa je zato potrebno šišanje na svake 4 nedelje. Ovo se čini kao velika salonska obaveza, ali je mnogo lakše zakazati mesečnu posetu salonu, nego je tempirati na 8-12 nedelja.

#10: Oštećena kosa – 4 nedelje

Loše vesti su da nikako ne možete poništiti oštećenja kose nastala hemijskim procesima, farbanjem ili toplotnim stilizovanjem. Dobre vesti su da redovna mesečna šišanja mogu postepeno smanjiti oštećenja kose, jer će ona dobiti dovoljno vremena da izraste u korenu.

oštećena kosa

#11: Šiške – 2 nedelje

Ako su vaše šiške više onaj tip koji ide na stranu, u wispy fazonu, verovatno možete razvući period između dva šišanje malo duže. Ali jake, tupe, teške ili ravne šiške – morate skraćivati i oblikovati svake dve nedelje, za uredan izgled!

Pročitajte još i: 7 pitanja koja treba da postavite sebi pre odlaska u salon na šišanje

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!