Prirodno farbanje kose u smeđu, plavu i crvenu boju

By  |  2 Comments

Ponekad je komplikovano rešiti se dileme koju je farbu za kosu najbolje upotrebiti kako bi ste došli do željene nijanse. Ukoliko vam se čini da je nemoguća misija pronaći takvu farbu, varate se. Rešenje za farbanje kose pronađite u prirodi!

Komplikacija postaje još veća, ukoliko iz određenog razloga, recimo zbog lošeg kvaliteta i velikog stepena oštećenosti kose, još i nemate slobodu pri izboru farbe za kosu. Tada vam je potrebna farba koja maksimalno efikasno boji kosu, ali koja istovremeno nije agresivna i gruba pri delovanju.

Iskoristite prirodne plodove za farbanje kose

Sve što je kao prvo potrebno da uradite, jeste da se odlučite koju nijansu želite da postignete farbanjem kose. Onda, u skladu sa tim, potražite i iskoristite određene plodove.

Koji plodovi iz prirode se koriste za farbanje kose?

Zelena kora oraha – put do kestenasto smeđe boje

Da bi ste uz pomoć zelene kore oraha imali kestenasto smeđu boju kose, uradite sledeće: koristeći zaštitne rukavice, oljuštite oko petnaest do dvadeset oraha. Uzmite zelenu koru i najpre je iseckajte što sitnije, a potom je i sameljite. U samlevenu zelenu koru oraha, dodajte onoliko tople vode, koliko je potrebno da mešavina postane kašasta. Zatim, tako dobijenu kašu upotrebite za farbanje kose, nanoseći je ravnomerno pomoću četkice za farbanje.

Ovu prirodnu farbu ostavite da deluje na kosi od petnast do dvadeset minuta, a nakon toga kosu obilno isperite. Prilikom zadnjeg ispiranja, u vodu za ispiranje sipajte i poklopac alkoholnog sirćeta. To će pospešiti stabilizaciju boje.

Ljuska crnog luka i kora hrasta – put do svetlo smeđe boje kose

Kako bi ste dobili svetlo smeđu boju kose, potrebno je da pomešate dve šake ljuske od crnog luka i dve šake umereno usitnjene kore od hrasta. To prelijte sa litar ključale vode, a zatim kuvati još sat vremena na vatri srednje jačine. Nakon sat vremena, isključiti šporet i sačekati sat vremena da se dobijeni sadržaj ohladi.

Zatim, time natopiti kosu i ostaviti da deluje sat vremena. U toku delovanja, poželjno je da vam kosa bude umotana u foliju. Posle delovanja, kosu isprati obilnom količinom tople vode i sušiti. I u ovom slučaju preporučljivo je koristiti alkoholno sirće u zadnjem ispiranju, kako bi boja bila postojanija.

Kamilica – put do zlatno plave boje kose

Put do zlatno plave boje kose je kratak. Potrebno je samo da uzmete 100 grama suvih cvetova kamilice i da ih skuvate u pola litra vode. Nakon kuvanja, cvetove ostavite još pola sata u vodi, a zatim vodu procedite i njom natopite kosu. Pustite da kamilica deluje sat vremena. Nakon toga kosu operite i osušite. Prilikom zadnjeg ispiranja, takođe upotrebite alkoholno sirće.

Cvekla – put do crvene boje kose

Da bi ste brzo i lako dobili crvenu boju kose, uzmite jednu cveklu, srednje veličine. isecite je na sitnije delove i skuvajte. Kada je cvekla kuvana, sačekajte da se ohladi, a zatim nekoliko komadića ispasirajte sa vodom u kojoj je cvekla kuvana. Tu mešavinu, upotrebite za farbanje kose i ostavite da deluje oko petnaest do dvadeset minuta. Posle delovanja cvekle, kosu isperite, uz upotrebu alkoholnog sirćeta u zadnjem ispiranju i osušite.

Ukoliko ste imali svetliju podlogu pre farbanja kose, dobićete potpuni efekat i kosa će vam biti crvena već nakon prvog farbanja na ovaj način. Sa druge strane, ukoliko ste imali tamnu podlogu, trebaće vam više ponavljanja ovog metoda.

Ovakve vidove farbanja kose, možete ponavljati koliko god želite često, jer prirodni preparati nemaju negativan uticaj na kvalitet i zdravlje kose, pa samim tim ni na njenu lepotu.

2 Comments

 1. Marija

  01.12.2014. at 14:01

  da li je neko ovo probaoŽ? iskustva?
  hvala unapred

 2. Jancii

  01.02.2015. at 12:19

  Super je.. Možete i limun da dodate u kamilicu. Mada sam ja uz čaj od kamilice.. 🙂 😀

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!