Serum za kosu vs. ulje za kosu: Isti ili različiti?

serum za kosu

Proizvodi za negu kose ne bi trebalo da vam izazivaju dileme, kada je reč o tome kako rade. Proizvodi poput šampona, kondicionera, gela za kosu, leve-in kondicionera, pa čak i laka za kosu nikada ne izazivaju dileme oko toga kako se koriste. Ipak, postoje neki proizvodi koji zbunjuju mnoge ljude u vezi toga kako se koriste,  a to su serum i ulje za kosu. Sigurno ste se i vi barem jednom zapitale, da li su ova dva proizvoda ista, i da li su vam oba i potrebna u rutini nege. Zato u nastavku razrešavamo ovu dilemu.

Šta je tačno serum za kosu?

Serum za kosu je ciljani tretman koji ima tečnu teksturu, i po tome je sličan serumima za lice. Postoji puno seruma koji su namenjeni za suvu kosu, ali sve popularniji su i oni namenjeni dejstvu protiv neželjenog frizz efekta, jer zaglađuju i glačaju dlaku. Još jedan vid seruma koji je popularan jeste onaj za termičku zaštitu kose.

serum za kosu

Šta je tačno ulje za kosu?

Ulja i serumi za kosu imaju puno sličnosti, ali deli ih jedna kljupčna razlika – ulje za kosu ima uljanu bazu, koju čini neko od biljnih ulja (ulje argana, kokosa, masline ili jojobe). Ulje za kosu je formulisano gotovo u potpunosti od ovih biljnih sastojaka ili može sadržati mešavinu različitih ulja. Najveći broj ulja za kosu je namenjen ishrani kose, boost-u sjaja ili obnavljanju oštećenja. Ulje se takođe može koristiti da zaključa vlagu koju nude drugi haircare proizvodi.

Povezano – 10 načina na koje možete koristiti ulje za kosu

Koja je razlika između seruma i ulja za kosu?

Ulje za kosu i serum za kosu nisu isti. To su proizvodi za negu, koji se često koriste i na suvoj kosi, ali ne znači da imaju istu ulogu. Serumi za kosu su idealni za smanjivanje frizz efekta i pružanje zaštite od toplote, kao i za druge forme stilizovanja kose. Oni takođe mogu delovati kao boost hidratacije i učiniti kosu mekšom i lakšom za stilizovanje.

Ulje za kosu se može koristiti i na koži glave, u korenu kose, i na dužini, kako bi se pružilo sjaj, upilo vlagu i zadržalo hidrataciju unutar dlake. Različiti tipovi ulja se koriste za različite stvari, što ovaj proizvod čini višenamenskim. Neki serumi za kosu sadrže i ulja, čime se stvara hibridni proizvod koji nudi slojeve nege i zaštite za kosu.

serum za kosu

Šta je uljani serum za kosu?

Za sve one koji žele najbolje od oba sveta, proizvođači su kreirali hibridni proizvod koji sadrži oba ova preparata u sebi – a to je uljani serum za kosu. Ovaj proizvod uzima ono najbolje od oba i spaja ih u jedan preparat. Na ovaj način dobićete sve benefite u isto vreme, a nećete morati opterećivati kosu sa više preparata.

Kada se nanosi ulje ili serum za kosu?

Pravila za korišćenje ulja i seruma za kosu su uvek ista – sipajte par kapi preparata u dlan i utrljajte ih u vlažnu ili suvu kosu od sredine dužine prema krajevima. Izbegavajte koren, jer možete dobiti zamašćen izgled kose. Jedini slučaj kada ćete naneti ulje na koren jeste ako proizvođač navodi da je to ulje za kožu glave. Ostali preparati mogu zapušiti folikule dlake, i uzrokovati taloženje proizvoda, što dovodi do suvoće, svraba, iritacije i peruti.

Nanosite serum ili ulje na vlažnu kosu posle pranja, kao tretman, ili koristite na suvoj kosi, kao preparat za sjaj i negu.

serum za kosu

Povezano – 7 benefita korišćenja seruma za kosu zbog čega ćete ga želeti u svojoj rutini

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!