Šta sve treba da znate pre keratinskog ispravljanja kose?

keratinsko ispravljanje kose

Ako ste ikada iskusile bilo koju vrstu “frizzy” efekta na kosi, verovatno su vam rekli da će vam keratinski tretman (keratinsko ispravljanje ili brazilsko feniranje) pomoći! Ovaj tretman važi za čudo, koje će vam pružiti glatku, sjajniju kosu posle samo jednog termina! Ali, kao i većina hemijskih beauty tretmana, nisu svi keratinski tretmani isti, niti su za svaki tip kose. Zato vam otkrivamo sve činjenice koje morate znati pre nego što se odlučite na tretman keratinskog ispravljanja kose!

5 stvari koje morate znati pre keratinskog ispravljanja

#1: Nije svaki keratinski tretman isti

Ako vas terminologija zbunjuje – niste same. Ljudi često koriste različita imena za različite tretmane, što je pogrešno! Postoje dva tipa tretmana – tradicionalni keratinski tretman, poznatiji kao “brazilsko feniranje” koji ispravlja teksturu vaše kose, i smoothing tretman, koji de-frizzuje kosu i daje joj sjaj, bez remećenja teksture kose. Zapravo, ako ste zadovoljni talasima i kovrdžama vaše kose, ali želite da smanjite frizz efekat i olabavite teksturu kose, odaberte smoothing tretman. Ako želite da vam kosa izgleda ispeglano i super-ravno, odlučite se za brazilsko feniranje.

keratinsko ispravljanje kose

#2: Budite svesni šta dobijate

Da, svi tretmani ispravljanja kose uključuju protein keratin, ali keratin zapravo nije zvezda ovij tretmana, već su to neki drugi sastojci. Klasični keratinski tretman ispravlja kosu i podrazumeva korišćenje supstance koja otpušta formaldehit. Frizer će natopiti kosu ovom tečnošću na 20 minuta, i ona će obložiti dlaku, pre nego što je isfenira i ispegla presom. Ceo proces ispravlja kosu i eliminiše frizz na 3 meseca.

Smoothing tretmani s druge strane, ne sadrže formaldehid i dubinski ulaze u korteks dlake, kako bi je zagladili. Proces aplikacije je sličan, ali formula nije tako moćna (formaldehid je neophodan za “ispeglani” look). Zato ni ne očekujte ravnu kosu posle smoothing tretmana. Ovaj tretman će je zagladiti i to na rok do čak 6 meseci.

#3: Ovi tretmani uključuju hemikalije

Nažalost, ne postoje potpuno bezbedni sistemi ispravljanja kose. Ako želite taj brazilski izgled perfektno ravne kose, morate prihvatiti činjenicu da ćete kosu tretirati ne-tako-dobrim hemikalijama. Ako vam je dlaka gruba i jako kovrdžava, moraćete koristiti tretman sa formaldehidom.

U pitanju je karcinogen, koji potencijalni izaziva respiratorne probleme, ukoliko mu se često izlažete. Formaldehid nije jedan sastojak – to je gas koji se otpušta, kada se druge hemikalije zagreju. Neki proizvod za keratinsko ispravljanje možda ne sadrži tu hemikaliju, ali je sadrže drugi sastojci koji otpuštaju gas, prilikom zagrevanja presom. Ipak, nema razloga za brigu jer se ovaj proces radi 2-3 puta godišnje, u dobro ventiliranom salonu.

Povezano: Pet načina za ispravljanje kose

#4: Morate paziti nakon tretmana

U zavisnosti od tretmana koji dobijate, moraćete ga vrlo pažljivo održavati. Nakon klasičnog keratinskog tretmana, ne smete dirati kosu naredna tri dana: ne smete je kačiti šnalom, vezivati u rep niti prati, kako se ne bi “prelomila” ili “udubila”. Ako vam je kosa farbana, rizikujete minimalno bleđenje ili posvetljivanje boje, koje se dešava zbog pranja šamponom-čistačem pre nanošenja keratina.

Kosu morate prati isljučivo šamponima bez sulfata – sve o nezi kose posle keratina saznajte OVDE!

#5: Rezultati mogu varirati

Ne postoji način da saznate kakvi će biti rezultati keratinskog ispravljanja na kosi pre nego što ga uradite. U teoriji, keratinski tretman treba da ispravi čak i najčvršće kovrže, ali friizeri često viđaju slučajeve gde te kovrdže zavšre kao talasi, i žena mora i dalje da se pegla.

Neke kovrdže jednostavno ne reaguju na smoothing tretmane. Sve zavisi od mnogo faktora: načina aplikacije tečnosti, temperature pegle, poroznosti kose itd. Samo istražite dobro opcije pre tretmana, recenzije i razgovarajte otvoreno sa frizerom oko rezultata koje želite. Na kraju krajeva – keratin će se isprati iz kose kroz par meseci.

Priuštite sebi brazilski look ravne kose bez štetnih hemikalija, uz Marrakesh KAHM tretman za ravnanje kose na bazi keratina i biljnih proteina.

Pročitajte još: Pravilna nega kose posle keratinskog tretmana izgleda ovako!

error: Content is protected !!