Tretmani vrućim uljima – Zašto su tako dobri za kosu?

tretman vrućim uljem

Ako pažljivo i brižljivo negujete vašu kosu, onda ste sigurno čule za tretmane vrućim uljima! Ovaj tip tretmana ima mnogo benefita, i zato je stekao svoju popularnost, bez obzira na tipove kose. Najblja stvar je što ga možete odraditi i same kod kuće (nedelja je idealan dan da se posvetite sebi), a ono što može učiniti za vašu kosu je kompletna regeneracija, dubinska hidratacija i oporavak!

Šta je tačno tretman vrućim uljima?

Kao što možete da pogodite, tretman vrućim uljima podrazumeva da natopite kosu zagrejanim uljem kako biste dobili mnogo više benefita nego sa običnim hladnim uljem. Tretman vrućim uljima se može raditi sa različitim vrstama ulja u zavisnosti od cilja koji želite da postignete.

Prednosti tretmana vrućim uljima

#1: Umanjuje oštećenje kose

Rascvetali krajeve i lomljenje dlake nisu samo znaci oštećenja, već ujedno uništavaju njen izgled. Zato su ovi tretmani idealni da barem malo umanjite izgled oštećene kose. Vruća ulja prodiru u dlaku dovoljno duboko kako bi umanjili količinu vode koja se upija, što dovodi do manjeg bubrenja dlake, koje je inače faktor za njeno oštećenje. Na primer, kokosovo ulje umanjuje gubitak proteina kako na oštećenoj, tako i na neoštećenoj kosi.

Povezano: 7 večernjih rituala za blistavu i lepu kosutretman vrućim uljem

#2: Bori se protiv spoljašnjih agresora

Naša kosa je izložena brojnim agresorima iz sredine, a jedan od njih su sulfati iz šampona za kosu. Određena ulja mogu da spreče prodiranje ovih supstanci u dlaku, tako što ispunjavanju prazninu među ćelijama kutikule. Mineralna ulja, kao i suncokretovo, pružaju dlaci film efekat. To znači da se upijaju na površini kutikule, i time umanjuje trenje i smanjuju potencijalno oštećenje dlake.

#3: Povećavaju hidrataciju i elastičnost kose

Ukoliko imate ekstremno suvu, kovrdžavu ili hemijski tretiranu kosu – imamo sjajnu vest za vas! Tretman vrućim uljima dva puta mesečno je idealna beauty rutina da povratite vlagu i elastičnost kosi!

Tretman vrućim uljima kod kuće – step by step

Kućni tretman vrućim uljima može svako da priušti – lako se priprema, brzo “radi” svoj posao a efekat je brzo vidljiv! Možete koristiti kokosovo, maslinovo, ricinusovo, arganovo ili kupovno ulje (namenjeno baš vrućim tretmanu).

Povezano: Kako da odaberete ulje za kosu prema tipu dlake?

tretman vrućim uljem

Korak 1: Zagrejte ulje

Iako ćete biti u iskušenju da činiju sa uljem stavite u mikrotalasnu, predlažemo da ne radite ovo! Umesto toga, zagrejte ga na pari, iznad šerpice sa vrelom vodom. Tako ćete izbeći da pregrejete ulje i eventualno se opečete!

Korak 2: Nanesite vruće ulje

Uskočite pod tuš, nakvasite kosu, ali je nemojte oprati. Pre šamponiranja, natopite kosu zagrejanim uljem.

 

Korak 3: Zagrevanje pod kapicom

Kako biste povečali temperaturu ulja dodatno, stavite plastičnu kapicu za tuširanje preko kose. Na ovaj način, ulje će se potpariti i bolje prodreti unutar dlake.

Korak 4: Masaža

Kako bi vaša kosa bila temeljno obložena uljem, umasirajte ga u kosu i skalp!

tretman vrućim uljem

Korak 5: Isperite i ponovite!

Ulje ispirajte hladnom ili mlakom vodom – nikako vrućom! Potom, nastavite rutinu nege kose kao i obično  – pranje kose šamponom, pa balzam i maska. Tretman ponavljajte koliko vam je potrebno, a eksperti preporučuju 2 puta mesečno!

Kao negu nakon tretmana vrućim uljima, za dodatni boost hidratacije, nanesite na kosu MoroccanOil Argan Oil treatment!

morocanoil

Pročitajte još i: 10 načina kako možete koristiti ulje za kosu

error: Content is protected !!