Kako da odaberete ulje za kosu prema TIPU dlake?

ulje za kosu

Ulje za kosu ima toliko benefita: od nege, dubinske hidratacije, daju sjaj, sprečava cvetanje krajeva, regeneriše oštećenja, pruža zaštitu i ishranu dlake. Tako su ulja postala malo “tečno zlato” za našu kosu. Zaboravite na teška, lepljiva i masna ulja: ulja za kosu najnovijih generacija su lagana, laka za nanošenje, ne otežavaju i ne maste kosu. Kao i ostala nega kose – biraju se prema tipu dlake, a za to će vam poslužiti naš mali vodič!

Zašto su ulja za kosu tako dobra?

Ulja za kosu su novi eliksiri – potpuno prirodni, štite dlaku i daju je fantastičan sjaj. Uz to – određena ulja se nanose i na teme, za borbu protiv suvog skalpa, opadanja i drugih problema kose.

Dok klasični eliksiri samo oblažu vlas silikonom, ulja daju sjaj na mnogo bolji način – penetracijom esencijalnih masnih kiselina, vitamina i antioksidanata unutar dlake. I to nije sve: ulja zaglađuju frizzy efekat i olakšavaju oblikovanje kose. Ubrzavaju vreme sušenja, jer reaguju sa toplotom kako bi “odbili” vodu iz dlake.

Pre nego što “zaronite” u svet ulja za kosu – ključno je da znate koje odgovara vašoj teksturi i tipu dlake.

female hands with oil bottle

Oštećena i hemijski tretirana dlaka

Kokosovo ulje – dlaka postaje suva i gruba kada je oštećena, jer su joj potrebna hranljiva ulja kako bi reparirala svoju strukturu. Najbolji izbor za ovaj tip dlake je devičansko kokosovo ulje koje prodire dubinski u kortekst dlake, kako bi “zakrpilo” oštećenja i zaštitilo dlaku, iznutra ka spolja. Lagano je i nemasno, što ga čini dobrim i za tanku dlaku.

Mi vam predlažemo Marrakesh HEMP SEED ulje kokosa i konoplje za kosu.

Ulje avokada – bogato proteinima i aminokiselinama, sa visokim nivoom vitamina A, E i D. Proteini iz avokada popunjavaju pukotine unutar dlake, tako da jačaju dlaku. Pošto je ulje avokada teže, najbolje funkcioniše na srednjoj do debeloj dlaci.

Arganovo ulje – blagodetni sastojci poput vitamina E, omega-3 i omega-9 masnih kiselina pružaju bogatu ishranu dlaci. Sadrži visok nivo linolenske i oleinske kiseline koja hidrira vlas. Ulje argana ima malu moelkularnu sturkturu, te lako prodire unutar vlasi, vraćajući joj prirodnu vlagu.

Naša preporuka je Marrakesh Arganovo ulje za kosu.

ulje za kosu

Debela i gruba dlaka

Arganovo ulje – iako je sada trend arganovog ulja na vrhuncu, ono ipak najviše odgovara debeloj dlaci. Pravo arganovo ulje je lepljivo i gusto, i zato ga je nekad teško ukloniti sa dlake, kako bi se temeljno ispralo. Ako je vaša dlaka prirodno kovrdžava i debela – arganovo ulje idealno za vašu teksturu kose!

Tanka i svilena dlaka

Jojobino ulje – osobe sa tankom i svilenom dlakom koja se lako umasti, često zaziru od ulja, jer ono može da oteža dlaku. Zato potražite lagana ulja koje će kosi dati ipak malo teksture. Struktura jojobinog ulja je najbliža prirodnom ulju koje luči naš skalp. Ovo omogućava da se ulje u potpunosti upije, čineći najlakšim i najmanje lepljivim uljem od svih.

Ulje grožđanih koštica – kao još jedna lagana opcija, ulje grožđanih koštica je pametan izbor za vlasnice tanke kose. Prepuno je antioksidanata, olakšava frizzy efekat i tretira ispucale krajeve. Svakako izbegavajte da bilo koje ulje nanosite blizu skalpa.

ulje za kosu

Beživotna dlaka bez sjaja

Bademovo ulje – sadrži visok procenat vitamina A, B i E. Ono regeneriše ispucale krajeve, pomaže boljoj cirkulaciji skalpa i dodaje sjaj beživotnoj, mat kosi. Masne kiseline pružaju UV zaštitu, tako što odbijaju štetne zrake, dok vitamin E čini da kosa raste brže i mnogo jače.

Dlaka sklona opadanju

Maslinovo ulje – za dlaku koja je sklona opadanju, izraberite ekstra devičansko maslinovo ulje, sa visokim nivoom mono-nezasićenih masnih ksielina, koje su sjajne za hidrataciju, zaštitu i ishranu kose. Ono takođe sadrži kompleks vitamina B (niacin i biotin), kao i vitamin E koji stimulišu rast kose.

Povezano: Kako da koristite ricinusovo ulje za brži rast kose?

ulje za kosu

Kako se pravilo koriste ulja za kosu?

  • Dodajte par kapi ulja šamponu ili balzamu
  • Nanesite par kapi ulja na krajeve mokre kose pre feniranja ili sušenja
  • Blago zagrejete kašiku do dve ulja, umasirajte na suvu kosu i pustite ga da stoji pola sata, pre šamponiranja i ispiranja hladnom vodom.

Pročitajte još i: Da li ulja za kosu štite od toplote pegla i figara?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!