Kako tvrda voda utiče na kvalitet i izgled vaše kose?

tvrda voda

Nije tajna da kvalitet vode kojom perete kosu igra veliku ulogu u njenom izgledu i kvalitetu. Kao što sigurno znate da je vruća voda no-no za kosu, tako i neke druge osobine utiču na njeno zdravlje. Jedna od njih je i tvrdoća voda, to jest prisustvo minerala u vodi. Kako je voda u našoj zemlji vrlo tvrda, u natstavku vam otkrivamo kako da neutrališete štetno dejstvo kamenca iz vode na vašu kosu!

Kamenac u vodi i kosa

Tvrdoća vode predstavlja nivo soli kalcijum karbonata i magnezijum sulfata u vodi. Sigurno vas zanima da li ove soli imaju ikakakv uticaj na kosu? Odgovor je – DA! Jedna studija pokazala je značajnu razliku u jačini dlake pri poređenju kose prane tvrdom, sa kosom pranom dejonizovanom vodom. Izveden je zaključak da tvrda voda pojačava lomljenje kose! Nevervatno, zar ne?

tvrda voda

Tvrda voda ima različite efekte na određene tipove dlake, pa čak i boje kose. Studija je pokazala da osobe sa nebojenom, prirodnom bojom, imaju različite ishode posle pranja tvrdom vodom, u odnosu na blajhanu kosu. Ukrućenost dlake je primetna kod obve tipa kose, dok je nebojena kose pokazala bolje zadržavanje oblika frizure, u odnosu na blajhanu kosu.

Povezano: Kako se pravilno pere kosa?

3 saveta kako da umanjite efekat tvrde vode na kosu

#1: Koristite pravilne proizvode za vaš tip kose

Američka akademija dermatologije savetuje da je vrlo važno da korisitte šampon i balzam formulisane za vaš tip kose. Ako vam je kosa inače sklona lomljenju, predlažemo vam šampon za jačanje kose, koji će ojačati krtu, tanku dlaku.

Povezano: Kako da odaberete pravi šampon prema tipu kose?

pranje kose

#2: Nadoknadite vlagu

Hemijski tretirana kosa će osetiti najveće posledice pranja kose tvrdom vodom. Ona će najviše izgubiti vlage iz dlake, zato je važno da joj tu vlagu nadoknadite. Odaberite bogatu hidratantnu masku za kosu i kvalitetno ulje koje će nahraniti dlaku iznutra i sprečiti gubitak vlage.

Mi vam predlažemo Subrina Professional Premium masku za kosu, izrazito hidratantnu, obogaćenu prirodnim uljima i puterima.

#3: Ograničite stilizovanje peglom i figarom

Jaka toplota, u kombinaciji sa tvrdom vodom dovodi do lomljenja i oštećenja kose. Zato ojačajte kosu tako što ćete prorediti stilizovanje peglom i figarom, i odlučite se za stilizovanje kose bez toplote!

peglanje kose

#4: Koristite šampon-čistač jednom mesečno

Još jedan savet koji će puno pomoći kada je reč o neutralisanju posledica tvrde vode jeste da jednom do dvaput mesečno kosu operete šamponom-čistačem, koji je namenjen za dubinsko čišćenje dlake. On temeljno skida naslage kamenca sa dlake, koji se taloži sa svakim pranjem kose. Nataloženi kamenac čini dlaku krtom, suvom i podložnom lomljenju. Osim toga, ubija sjaj kose i čini da ona deluje beživotno i matirano.

Mi vam predlažemo True Keratin Clarifying šampon sa grejpfrutom, bez sulfata, za dubinsko pranje kose.

sampon čistač

Pročitajte još i: 8 razloga zašto treba da dodate šampon-čistač u rutinu nege kose

error: Content is protected !!