Da li pravilno sušite kosu: Vodič kroz podešavanja fena za kosu

fen za kosu

Kada je reč o sušenju kosu, sigurno mislite da tu nema nikakve “nauke” – uključite fen, odaberete najjače duvanje i za 10 minuta ste završili “posao”. Ali, kako biste izvukli maksimum za svoju kosu, njeno zdravlje i oblik, ovo nije dobro rešenje. Fen za kosu ima svoja podešavanja, jačine duvanja i temperature vazduha, koje se koriste za različite namene i tipove kose. Ukoliko želite da fen za kosu koristite kao profesionalac, u nastavku donosimo mini vodič kroz podešavanja fena!

Zlatno pravilo za sušenje kose

Kako biste sačuvali kvalitet kose i sprečili njeno isušivanje, pucanje i “spaljivanje”, trebalo bi da uvek korisitite najnižu moguću temperaturu koja će vam doneti željene rezultate. Počnite sušenje kose na najvećoj brzini duvanja i jačoj temperaturi, pomerajući fen, dok višak vode isparava iz kose. Kada kosa postane oko 75% suva, prebacite se na nižu temperaturu i slabije duvanje, kako biste stilizovali kosu.

Brzina duvanja

#1: Sporo duvanje (low speed)

Najslabija jačina duvanja vam nudi najviše kontrole dok fenirate kosu četkom. Ovo podešavanje će vam ujedno omogućiti da izbegnete razletanje kose i “antenice” koje štrče. Sporo duvanje se takođe preporučuje osobama sa tankom i svilenom kosom, koja je oslabljena od oštećenja ili farbanja.

#2: Srednje duvanje (medium speed)

Ova brzina duvanja je odgovarajuća osobama sa srednje gustom kosom, i ova brzina se koristi da kosu prebacite iz “mokrog” stanja u “vlažno”. Srednja brzina je takođe idealna za kovrdžavu kosu, jer ne narušava oblik kovrdži i smanjuje “frizz” efekat.

#3: Najjača brzina (high speed)

Ovu jačinu duvanja koristite samo na otpornoj kosi. Radije birajte da povećate brzinu duvanja, nego temperaturu, kao biste smanjili oštećenje kose. Ipak, što je jače duvanje fena, manje kontrole imate nad oblikom frizure. Ako je brzinsko sušenje ono što želite da postignete, najbolje je da kupite fen sa što većim brojem vati (2000 W+).

Povezano: Kako da odaberete savršen fen, peglu i figaro za kosu?

fen za kosu

Temperatura duvanja

#1: Niska temperatura (Low Heat)

Najniža tempeatura vazduha iz fena vam omogućava da bolje kontrolišete teksturu kose i da sprečite da ona postane previše “fluffy”. Tanka kosa je mnogo podložnija oštećenju, jer su vlasi delikatne i prirodno slabije. Zato je važno da “potrefite” dobru temperaturu za sušenje ovog tipa kose.

#2: Srednja temperatura (Medium Heat)

Ovo podešavanje je najbolje za tanku do srednje debelu vlas, jer ćete ovako osigurati da ne presušite kosu i ne spalite je. Srednje podešavanje temperature takođe daje mnogo više kontrole prilikom stilizovanja kose (feniranja).

#3: Visoka temperatura (High Heat)

Gusta kosa i debela dlaka mogu podneti visoke temperature mogo bolje, ali ipak se savetuje da kosu sušite na ovom podešavanju što je kraće moguće. Visoka temperatura odgovara gustoj kosi, jer ćete kraće vreme sušiti kosu, čime ćete sprečiti isušivanje kose. Kada želite da postignete ravnu i glatku kosu, visoka temperatura duvanja će ispraviti kosu i uklonite sve neravnine i talase. Zapamtite – uvek koristite sprej za termičku zaštitu kose!

Mi vam preporučujemo Moroccanoil Perfect Defense sprej za termičku zaštitu kose do 230C!

#4: Dugme za hladan vazduh (Cool Shot) 

Hladno duvanje omogućava da zagladite kutikulu dlake, kako biste kreirali maksimalni sjaj i svilenkast izgled kose. Hladan vazduh zatvara kutikulu i fiksira frizuru kako bi ona duže izgledala uredno i imala veću trajnost. Preporučuje se da svako sušenje kose završite hladnim vazduhom!

fen za kosu

Pročitajte još i: 10 trikova sa fenom za kosu koje niste znale

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!