6 razloga zašto je morska voda DOBRA za zdravlje i izgled kose

morska voda

Leto na moru je jedan od najlepših mogućih načina da provedete tople dane ispod milujućih zraka sunca i na obali slane vode. Ipak, svesni smo štetnih efekata sunca, koje ono ima na kožu i kosu, i zato je redovna zaštita SPF preparatima od ključne važnosti. Postoji još jedan “letnji krivac” koji se često spominje kod oštećene kose i kože, a to je – morska voda! Ipak, ona može biti problem samo ako ste previše izloženi efektima soli. Umereno izlaganje morskoj vodi zapravo može imati dosta benefita za zdravlje kože i kose. U nastavku otkrivamo kako je morska voda dobra za vašu kosu (verovale ili ne)!

6 benefita morske vode za kosu

#1: Dodatni volumen

Slani kristali iz vode daju ekstra volumen i punoću tankoj kosi, a ujedno umiruu suvu i ljuspastu kožu glave i kao njen svrab.

#2: Prepuna je minerala

Vitamini i minerali poput magnezijuma, kalijuma i selena su prisutni u morskoj vodi. Oni svi doprinose zdravlju kose, a morska voda ispira štetne elemente, poput žive, iz kose.

Povezano: Rutina nege kose dok ste na letovanju

morska voda

#3: Deluje kao eksfolijator

Morska voda je odličan prirodni piling kože glave, a ujedno stimuliše i krvotok skalpa. Ovo osigurava da veća količina nutrijenata može da dopre do kože glave, a rezultat je zdravija kosa.

#4: Protivgljivična svojstva

So poseduje antifungalna svojstva i pomaže da se rešite peruti koja je uzrokovana vrstom gljivice time što smanjuje nivo vlage.

#5: Deluje kao prirodni šampon

Morska voda je prirodni šampon. Pomaže da se ispiraju teška ulja i višak sebuma iz kose, što je čini glatkom. Ovo je posebno korisno za osobe sa veoma masnom kosom. Takođe, morska voda spira i naslage šampona i styling preparata iz kose.

Povezano: 7 proizvoda za kosu bez kojih ne možete ovog leta

morska voda

#6: Antibakterijska svojstva

Morska voda ima antibiotski efekat na skalp i koristi se da tretira stanja poput ekcema i psorijaze. So takođe ima zaceljujuće dejstvo za ranice i abrazije na koži glave.

Morksa voda i zdravlje kose – mere opreza

Nije preporučljivo da vašu kosu izlažete morskoj vodi ukoliko ste je nedavno izlagali hemikalijama poput boje ili blanša. Tretirana dlaka je već lišena nutrijenata, a slana voda će izvući još više vlage iz dlake. Osim toga, bojena kosa gubi boju sa preteranim izlaganjem morskoj vodi. Ovo možete sprečiti nanošenjem leave-in sprejeva ili ulja koji štite kosu od progresivnog gubitka boje.

Naša preporuka je Joico K-PAK Color Perfector trofazni sprej za zaštitu boje kose.

Važno je da kosu operete posle izlaganja morskoj vodi, jer ukoliko so ostane predugo u kosi, može je isušiti.

Pročitajte još i: 7 načina kako da zaštitite kosu tokom svakodnevnog plivanja

error: Content is protected !!