Zašto vam boja kose bledi posle peglanja i feniranja: Evo kako to da sprečite!

boja kose

Sigurno već znate da često toplotno stilizovanje kose presom, fenom ili figarom može uzrokovati lomljenje dlake, rascvetale krajeve i suvoću, ali da li ste znale da takođe može uticati na boju kose? Tako je – čak i ako postižete savršenu frizuru, ovi styling aparati izbleđuju boju vaše farbane kose, čime ona gubi sjaj i intenzitet nijanse. Na sreću, postoje načini na koje možete sprečiti ovaj problem. U nastavku, donosimo savete profesionalnih kolorista, kako da održavate vibrantnost boje, dok je istovremeno stilizujete!

Kako preterana toplota utiče na boju kose?

Visoke temperature na kojima oblikujemo kosu ne utiču samo na zdravlje kose, već izbleđuju i njenu boju. Bilo da kosu redovno fenirate, peglate ili uvijate figarom, ili samo perete kosu vrućom vodom, ovi postupci zaista čine da vam kosa deluje beživotno i bledo tokom vremena. Toplota čini da se kutikula otvori, pri čemu se molekuli boje raspadaju i čine da kosa gubi svoj intenzitet boje.

Čak i ako se ne farbate, već ponosno nosite svoju prirodnu nijansu – preterana upotreba vrućih alata može potencijalno izbledeti svaku nijansu kose. Bilo da ste svetla plavuša, vibrantna crvenokosa ili tamna brineta, trebalo bi da učinite se da zaštitite kosu od toplote.

boja kose

Kako zaštititi kosu od izbleđivanja boje?

Kako biste produžili vreme između poseta salonu, važno je da styling aparate koristite na nižim temperaturama, i ne toliko često (svega 1x nedeljno). Osim toga, obaveznu u rutinu uvrstite sprej za termičku zaštitu kose, koji ćete naneti pre peglanja, feniranja ili uvijanja kose. Naša preporuka je Subrina Professional PRIME Heat Protection sprej.

Iako će zaštitni sprej učiniti razliku koja se vidi, koloristi ipak smatraju da je potpuno izbegavanje toplotnog stilizovanja zaista jedini način da sprečite izbleđivanje boje kose. Isprobajte alternativne načine uvijanja ili ispravljanja kose, poput tvistera, čarapica, viklera, ili tretmana za ispravljanje kose.

Povezano: Sprej za zaštitu kose od toplote – kako deluje?

boja kose

Šta da radite kada boja počne da bledi?

Iako ne postoji ništa što možete učiniti da povratite boju kose koja je izbledela od stilizovanja, postoje proizvodi koji mogu osvežiti vašu boju kod kuće. Isprobajte popularne kolor maske, koje osim što neguju kosu, sadrže i pigmente boje koji revitalizuju i osvežavaju farbanu, ali i prirodnu kosu.

Naša preporuka su MoroccanOil Color Deposit maske, dostupne u 9 nijansi, i Subrina Professional REFRESH kolor maske, dostupne u 5 nijansi.

boja kose

Pročitajte još i: Trik sa tostom – proverite da li vaš sprej za termičku zaštitu kose “radi”

error: Content is protected !!