10 beauty proizvoda koji vam zapravo NE TREBAJU

proizvodi koji vam ne trebaju

U moru beauty blogova i preporuka, teško je razaznati šta nam zaista treba od proizvoda, a šta ne. Lako je naći preporuke “šta vam treba”, ali gotovo niko ne govori o onim bespotrebnim beauty proizvodima, koji su samo mamipara. Pošteno zarađujete svoj novac, zato zaslužujete da znate koji kozmetički proizvodi su apsolutno bacanje novca, a ne rade skoro ništa, niti vam trebaju.

Ovi beauty proizvodi vam zapravo ne trebaju!

#1: Preskupi čistači lica

Zapamtite da se svi proizvodi za čišćenje lica (gelovi, pene, micelarne, mleka), na vašoj koži nalaze veoma kratak period vremena (10-ak sekundi), tako da ne mogu ništa revolucionarno da urade za vašu kožu, osom da uklone masnoću, šminku i sebum. A ovo radi baš svaki čistač lica iz drogerije.

#2: Trendy preskupi anti-age sastojci

U poslednje vreme, na policama drogerija i parfimerije pristužu azijski proizvodi za negu kože sa nekim “revolucionarnim” sastojcima, na čini pomen novčanik sam izleće iz tašne. Zmijski otrov, ekstrakt puževe sluzi, matične ćeline biljaka zvuče “wow”, ali činjenica je da ne postoje naučne studije koje potvrdjuje anti-age efekat ovih sastojaka (za razliku od veom istraženih retinola i AHA kiselina).

anti age sastojci

#3: Proizvodi za rascvetale krajeve kose

Različliti serumi i kreme koji se koriste za već rascvetale krajeve kose su potpuno bacanje novca. Vidljiv deo kose je mrtav, stoga se ne može “reparirati”. Šamponi, maske i ulja mogu privremeno popuniti pukotine unutar ispucale dlake, ali nakon dan ili dva sve se vraća na staro. Jedini “lek” za ispucale krajeve su makaze!

#4: Veoma visoki SPF zaštitni faktori

Jedna od najvećih zabluda je da SPF 50 štiti dva puta jače od kreme sa SPF 25! SPF krema sa faktorom 15 blokira 93% sunčevih zraka, dok SPF 50 blokira 97% istih zraka. Dakle – ne morate potrošiti ogromnu svoju novca na SPF 70 ili 100, jer on ne može da vas zaštiti više nego što to može SPF 50. Osim toga, najbolja SPF krema je ona koju ćete korisiti svakog dana, a ne ona sa najvećom cenom u apoteci!

Povezano: 8 mitova o nezi kože u koje morate prestati da verujete!

#5: Piling za usne

Piling za usne je ništa više od malo kuhinjskog ulja sa česticama šećera u sebi. Ipak, neke žene religiozno kupuju ovaj proizvod, ne znajući da mogu same da ga naprave za komadić datog novca. Usne možete ispilingovati navlaženim peškirićem i potom naneti deblji sloj balzama za usne.

piling usana

#6: Gliter maske za lice

Jedan od najpopularnijih trendy proizvoda, koji se od skoro mogu naći i u našim drogerijama su gliter maske za lice, odnosno – kremaste maske za lice koje sadrže u sebi prave šljokice! Jasno vam je da gliter nema naš nikakav efekat u proizvoda za negu lica, osim čistog estetskog momenta. Osim toga, gliter može biti iritans za osetljive tipove kože, i nema šta da traži u skincare proizvodima.

#7: High-end puder za setovanje šminke

Svi puderi u prahu koriste iste sastojke, a to su talk i mica. Dokle god je fino mleven, dobićete osnovnu funkciju pudera u prahu, a to je setovanje šminke. Bilo da košta 5 ili 35 eura, efekat na licu je isti. Zato mudro odaberite!

Povezano: Zavisnost od kupovine kozmetike – Da li je i vi imate?

#8: Preskupe kreme za hidrataciju lica

Sastojci koji pružaju hidrataciju u običnim dnevnim kremama su glicerin, hijaluron, propilen-glikol, ceramidi, a to su veoma jeftine kozmetičke komponente. Ne dajte se prevariti, i nemojte da izdvajati ogromne svote novca za običnu hidratantnu kremu. Radije uložite u kvalitetan serum za lice, čija formulacija jeste skuplja i posebnija.

kreme za lice

#9: Proizvodi za sužavanje pora

Veličina pora je određene genetikom i ništa ne možete uraditi da ih trajno suzite – mišljenje je dermatologa. Proizvodjači raznih seruma i krema za smanjenje pora obećvaju njihovo smanjenje, a ono što se zapravo dešava jeste da ih proizvod popuni silikonom iz sastava, te one deluju samo optički manje. Ono što možete učiniti za otpušavanje pora, jeste da koristite AHA kiseline ili retinoide.

#10: Kreme protiv strija

Kada se strije već pojave – jedino što ih može ukloniti je laser. Ne postoji nijedna krema koja može ukloniti već postojeće strije. Jedino što možete učiniti je prevencija – redovno mazanje regije sklone strijama hranljivima kremam poput putera ili vazelina.

Pročitajte još i: Kako uštedeteti na kupovni kozmetike u doba krize?

error: Content is protected !!