10 stvari koje vam niko neće reći o filerima, a važne su!

fileri

U odnosu na sve kozmetičke tretmane, fileri su verovatno najmanje shvaćeni. Ne samo da je sama procedura obavijena misterijom, već ste sigurno čuli bezbroj horor priča o napumpanim usnama, vidljivim grudvicama itd. Kao i uvek, ono što radite vašem telu je samo vaša odluka. Fileri su ipak i dalje medicinska procedura, i ne treba ih olako shvatiti. Zato vam donosimo 10 stvari koje vam niko nije rekao o filerima, a važne su!

Ovo je važno da znate o filerima

#1: Fileri neće “zamrznuti” izgled vašeg lica

Dermalni fileri se često mešaju sa botoksom. Oba spadaju u injektibilne supstance, ali tu se sve sličnosti završavaju. Botoks je neurotoksin koji zaustavlja mišiće od pomeranja, što znači da može smanjiti grube facijalne ekspresije, koje dobijamo kako starimo. Fileri, s druge strane, popunjavaju volumen kada se masnoća ili kost izgube s godinama.

#2: Nisu svi fileri isti

Postoji mnogo različiith brendova i tipova filera, i njihov kvalitet shodno tome varira. Doktori obično preporučuju hijaluronske filere, jer su najbezbedniji i najkvalitetniji, a mogu se lako istopiti, uz pomoć enzima hijaluronidaze. Hijaluronski filer traje obično 6-18 meseci.

Drugi tipovi filera su kalcijum-hidroksilapatit (CaHA), suptanca koja se prirodni nalazi u našim kositma. On je tvrđi od hijaluronskih filera, što znači da se može koristiti kao podrška, na primer, za liniju vilice. Poly-L-laktična kiselina je treća vrsta dermalnih filera. Ona se koristi za omekšavanje bora i stimulisanje prirodne proizvodnje kolagena.

fileri

#3: Ne ubrizgavajte filer u nazolabijalne bore

Doktori upozoravaju da se klonite aplikovanja filera u bore između nosa i usana, jer na tom mestu filer izgleda veoma očisto i neprirodno. Mnogo prirodnija alternativa je injektovanje filera u obraze. Dodatni volumen će se odraziti i na nazolabijalne bore.

#4: Modrice su normalna stvar

Potpuno je normalno da dobijete par malih modrica nakon ubrizgavanja filera, a možda ste i od onih srećnica koje završe potpuno bez ikakvih modrica. Neki delovi lica su skloniji razvijanju modrica, poput regije oko očiju ili usana. Ako doktor koristi kanulu, manja je šansa za modricu, ali ona nije uvek pogodna za sve.

Povezano: Zamor filera – ili šta se dešava kada preteramo sa ubrizgavanjem filera?

#5: Uradite filere barem 3 nedelje pre nekog važnog događaja

Ako planirate filere u usnama ili jagodicama za npr.venčanje, uradite to barem 3 nedelje pre tog datuma, kako bi svi otoci ili modrice prošle. Zato su 3 nedelje apsolutni minimum pre velikog događaja.

#6: Ne smete osećati filere ispod kože

Nažalost, nisu svi fileri isti. Kvalitetan filer bi trebalo da sporo integriše u tkivo tokom vremena, i sve dok je taj filer namenjen za tu regiju lica, ne bi trebalo da iskusite tvrde grudvice. Uvek morate pitati koji filer vam lekar ubrizgava.

fileri

#7: Filer može da migrira

Ovo je retko, ali filer može da se pomeri 2-3 dana posle tretmana. Kako biste minimizovali šansu za migriranje filera, lekar uvek treba aplikovati onaj pravi za tu anatomsku regiju lica, kao i pravu količinu. Na taj način će sprečiti da filer “otputuje” u druge delove lica.

#8: Izbegavajte kafu 24h pre procedure

Teorija je ta da kofein dehidrira kožu, i da pacijenti koji konzumiraju puno kafe mogu teoretski imati uvučeni i “usahli” izgled lica. Zato se preporučuje da jedan dan pre procedure izbagavate konzumiranje kafe. Hidrirajte se pre tretmana.

#9: Fileri su privremeni

U proseku, filer kojim se remodeluje vilica traje između 12 i 18 meseci; filer ispod očiju traje oko 12 meseci; onaj za oblikovanje obraza 12-18 meseci, a fileri u usnama traju između 8 i 9 meseci.

#10: Hijaluronski fileri se mogu rastopiti

Većina filera danas je na bazi hijaluronske kiseline, koja se lako može rastopiti iz kože, ubrzigavanjem proizvoda koji se naziva hijaluronidaza. Ovo je enzim koji naše telo prirodno proizvodi,  koji lagano razbija molekule hijaluroa. Iako je i ovo medicinski tretman, trebalo bi da uvek uradite “patch” test pre ubrzigavanja, kako biste bili sigurni da niste alergični na hijaluronidazu.

fileri

Pročitajte još i: Sve što treba da znate pre nego što se odlučite na filere u usnama

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!