Sigurni smo da preterujete sa korišćenjem ova 3 aktivna sastojka – Evo i zašto!

aktivni sastojci

Kada je bio poslednji put kada ste pregledale sastave svih vaših skincare proizvoda? Da li vam je palo na pamet da možda imate isti sastojak, npr. vitamin C, u čistaču, serumu i kremi? Sa porastom popularnosti “single-ingredient” seruma, svaka od nas je usvojila ulogu “hemičara” u kupatilu, mešajući serume pema želji. Ali ovo nikako nije dobro rešenje za ova tri aktivna sastojka: niacinamid, hijaluronska kiselina i vitamin C! U nastavku saznajte šta može da se desi vašoj koži ako preterujete sa njihovim korišćenjem.

Niacinamid

Prema izveštaju vodećih statističkih sajtova, analize skincare potrošača su utvrdile da je pretraga za serumima sa niacinamidom porastala za čak 193% od početka godine pa do sada. Posle pandemije, i akni koje su zaštitne maske izazivale, potrošači sada žele da koriste sastojke koji će poboljšati zaštitnu barijeru kože i pročistiti pore.

Da li je bezbedan?

Što se tiče aktivnih sastojaka, niacinamid je generalno veoma bezbezdan, i zapravo deluje kao umirujući sastojak. Ali retko se može javiti i preosetljivost na niacinamid – zato dobro pogledajte koji procenat niacinamida koristite. Mi vam predlažemo Skinology Niacinamid serum za lice.

aktivni sastojci

Koji procenat niacinamida treba koristiti?

Najveći broj dermatologa i kozmetičkih hemičara se slaže da bi trebalo da ostanete u rangu 2-5% niacinamida. Ako koristite preparat sa 10% niacinamida, nećete imati veće probleme, ali možete iskusiti iritaciju i crvenilo, posebno jer se niacinamid veoma lako upija u kožu. Zapravo, studija iz 2013. godine je pokazala da visoki nivoi niacinamida na koži mogu povećati nivo histamina, koji uzrokuje alergije kod osoba koje su alergijama sklone. Dakle, veći procenat ne znači nužno bolji efekat, jer u najgorem slučaju, vaša koža može doživeti iritaciju, crvenilo i alergijsku reakciju.

Povezano: Beautypedia – Niacinamid kao svemoćni skincare sastojak

Hijaluronska kiselina

O hijaluronskoj kiselini se priča svuda, toliko da je postala odomaćen skincare sastojak u svačijem kupatilskom ormariću. Ipak, mnoge korisnice nisu svesne pravilno načina korišćenja ovog sastojka – doživljaju ga kao hidrator, ali ovaj sastojak je zapravo “plumper” – čini kožu instant jedrijom i punijom. Kada se preterano koristi, ovaj sastojak (poznat po svojoj sposobnosti privlačenja vode) usisava svu vlagu koja se nalazi u koži. Kada se koristi  u “normalnim” količinama, na vlažnu kožu, i potom se “zaključa” kremom, hijauluronska kiselina “radi” svoj posao kako treba. Kada se koristi samostalno, i u visokim procentima, ona samo privremeno čini kožu hidriranom, a kada ta vlažnost, koja je izvučena iz naše kože ispari, koža ostaje dehidrirana.

aktivni sastojci

Da li je bezbedna?

Generalno, jeste – ali ako se koristi pravilno. Ako bacite pogled na sastave vaše kozmetike, primetićete da se hijaluron nalazi u brojnim proizvodima (vašem čistaču, serumu, toniku, antiridu, maskama). Kada na sve to dodate odvojen, hijaluronski serum sa 2-5% hijalurona u sebi, onda je vaša koža na putu da ne bude isušena i “nesrećna”. Naša preporuka je Skinology Hijaluron serum za lice.

Koji procenat treba koristiti?

Sve između 1-2 % je efikasno, tako da nema potrebe koristiti formule sa većim procentom hijalurona. Neke hijaluronske kiseline mogu dehidrirati kožu, ukoliko se ne koriste sa emolijentnim sastojcima koji će zaključati vlažnost unutar kože. U suprotno, možete doživeti isušivanje, iritaciju i zatezanje kože.

Povezano: Beautypedia – sve što niste znale o hijaluronskoj kiselini

Vitamin C

Njegov hemijski aktivan oblik L-askorbinska kiselina je jedan od najistraženijih formi vitamina C, ali on lako oksidira, dobijajući naranžasto-smeđu boju. Ovo se dešava kada se čuva u vodi ili kada je nanet na kožu. Kiseonik i svetlost ubrzavaju proces oksidacije – koji čini da vitamin C više nije efikasan kao i pre. Ovaj sastojak inače donosi mnogo benefita za kožu: od posvetljivanja tena, do stimulacije proizvodnje kolagena, izjednačavanja boje tena i tretiranje diskoloracija. Ipak, često je iritirajući za osetljive tipove kože.

aktivni sastojci

Da li je vitamin C bezbedan?

Najbolji način da to odredite jeste da uradite “patch” test pre – nanesite malu količinu vitamin C serua na unutrašnjost nadlkaktice ili na stomak – i sačekajte 24h. Ukoliko ne primetite iritaciju niti alergijusku reakciju, bezbedno je da ga stavite na lice. Naš predlog je Skinology Vitamin C serum.

Koji procenat treba koristiti?

Vitamin C je još jedan kozmetički sastojak kod kojeg su procenti ključ. Optimalni procenat za vitamin C jeste 10-20%. Manje od toga vam neće dati željene rezultate, a sve preko 20% je besmisleno koristiti, jer koža ne može primiti više od toga, a može itekako iritirati kožu.

Pročitajte još i: 5 stvari koje niste znale o vitaminu C u nezi kože

error: Content is protected !!