Izbegavajte da radite ovo ako imate masnu kožu

nega masne koze

Masnu kožu je lako prepoznati, ali teško negovati. Jedna od glavnih karakteristika masne kože je da lice uvek izgleda masno i sjajno. Izbegavajte da radite ovo ako imate masnu kožu, a želite da vaša koža izgledala sveže i čisto ceo dan.

Osim genetike, i drugi faktori kao što su vaše dnevne aktivnosti, toplota, hormonske promene tokom života, mogu pogoršati stanje masne kože. Navike koje ćete primeniti prilikom nege masne kože lica mogu značajno da poboljšaju celokupan izgled kože.

Izbegavajte ako imate masnu kožu:

Povezano: 10 najvećih grešaka prilikom čišćenja lica – sprečite neprijatne probleme sa kožom!

Vruća voda

Iako vam može zazvučati pogrešno, vruća voda je, u stvari, štetna za masnu kožu. Vruća voda isušuje kožu, a šta koža čini zauzvrat – povećava proizvodnju masnoće. S druge strane ni hladna voda nije najbolje rešenje za čišćenje lica, tako da je odealno da koristite umereno toplu vodu.

Grubi sapuni

Zapravo, većina sapuna su suviše grubi za osobe koje imaju masnu kožu. Posebno su štetni ako se desi da imate i masnu i osetljivu kožu. Trebalo bi da koristite blaga i  sredstva bez mirisa za čišćenje lica. Prilikom tuširanja ili kupanja, izbegavajte da snažno trljate lice da ne biste iritirali kožu i lišili je neophodnih ulja da ostane elastična.

Pušenje

Opšte je poznata činjenica da pušenje, pa čak i izlaganje duvanskom dimu, može da pogorša stanje masne kože. Pušenje snižava nivo vitamina A u vašem organizmu koji je od vitalnog značaja za zdravu kožu. Vitamina A sprečava da lojne žlezde proizvode više sebuma te uklanja mrtve ćelije kože – dva osnovna krivca za nastanak akni.

Povezano: Pravilna nega masne kože lica!

Ceđenje bubuljica

Iako kratkoročno može doneti olakšanje, dugoročno ceđenje bubuljica je štetno za kožu. Znamo kako je primamljivo da iscedite bubuljicu – posebno kada se pojavi niotkud i kad se najmanje nadate – ali samo ćete iritirati kožu i ostaviti ožiljke na vašoj koži. Potrebno je vreme da bi bubuljice same od sebe nestale.

Izloženost toploti i vlažnosti pod kontrolom

Toplota i vlaga su takođe vaši najveći neprijatelji ukoliko imate masnu kožu. Uzrokuju da se znojite i mogu čak dovesti do toplotnog osipa – vaše znojne žlezde se zatvore zbog uske odeće koju nosite. Za dubinsko čišćenje kože salicilna kiselina je sjajna – čisti pore “iznutra” i pomaže uklanjanju površinskog sloja mrtve kože, u kome su zarobljeni sebum i prljavština koji najčešće uzrokuju bubuljice i mitisere.

 Šminka za masnu kožu

Obratite pažnju na etiketu! Žene biraju šminku za čiji su brend čule da je dobar – ne proveravaju etiketu niti za koji tip kože je kozmetički proizvod. Ukoliko imate masnu kožu, trebalo bi da koristite šminku sa oznakom “non-comedogenic” – vrsta šminke koja ne zatvara pore.

Povezano: Kombinovana ili masna koža: Nega T-zone lica DIY maskama!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!