Mladež, fleka ili beleg: Evo kako da odredite razliku!

mladež

Mladeži, pege ili urođeni beleg – svi oni slično izgledaju, ali su vrlo različiti. S jedne strane, ove pigmentisane tačke na licu i telu mogu ličiti jedne na druge, ali poseduju mnogo karakteristika koje ih razdvajaju. Ako vas zanima kako da razlikujete ove tačke na vašoj koži – na pravom ste mestu! U nastavku pročitajte savete kako da bezbedno odredite razliku između mladeža, pega i urođenih belega.

Mladži, pege, urođeni belezi – razlike

Na prvi pogled, urođeni beleg može ličiti na fleku ili mladež, posebno ako ne znate razliku između njih. Najlakše rečeno, pege (fleke) su obično ćelije kože koje poseduje više pigmenta, najčešće od sunca. Mladeži imaju tendenciju da budu uzdignuti od kože (ali ne uvek), i umeju da se povećaju od detinjstva do odraslog doba. Urođeni belezi mogu izgledati od pigmentovanih pa do vaskularnih lezija, sa kojima ste rođeni. Njih uzrokuje problem sa migracijom ćelija, tokom inicijalnog razvoja deteta.

Naravno, pre nego što sami krenete da pregledate sve sumnjive tačke na telu, savetujemo vas da se najpre obratite lekaru.

Mladeži

Mladeži su pigmentovane lezije. One mogu biti ravne i glatke ili podignute, jer predstavljaju delove kože gde se pigment nakupio. Mladeži su obično manji u veličini, i mogu biti različitih boja, od pink, boje kože, pa sve do smeđe i crne. Oblici mladeža su najčešće ovalni i okrugli.

Mladeži se mogu javiti bilo gde na koži: na licu, skalpu, ispod pazuha, čak i između prstiju. Tipično, razvijaju se pre 40-e godine, i nekada umeju da nestanu, kako starite. Ako ste rođeni sa mladežom – on se onda smatra urođenim belegom.

Povezano: 8 znakova da morate da posetite dermatologa

mladež

Fleke (pege)

Verovatno ste nekada provele čitav dan napolju, samo da biste po povratku kući ugledali mnogo pegica oko očiju i po obrazima. Ove smeđe tačkice se nazivaju pegice (flekice). Njih uzrokuje povećani nivo melanina, koji koži daje boju. Kada naše telo oseti da biva oštećeno UV zracima, ono proizvodi više melanina, kako bi zaštitilo kožu od potencijalne štete. Iz tog procesa može nastati boja celog tela (poput preplanulosti), ili boja određenih delova kože (manje regije, poput pegica).

Osobe svetlije puti su sklonije pegicama, kada se izlože suncu. Ponekada, smanjeno izlaganje suncu može umanjiti intenzitet pegica.

pegice

Urođeni belezi

Urođeni beleg je baš ono što zvuči: određena tačka na koži, koju imate od rođenja, ili ubrzo od rođenja. Oni dolaze u različitim oblicima, veličinama i boji, i mogu se pojaviti bilo gde na koži. Često su veoma mali i u boji kože, tako da ih nećete ni primetiti bez lupe, dok su neki belezi veći i tamniji. Neki belezi ostaju na koži trajno, a neki mogu nestati vremenom.

U urođene belege spadaju i mladeži prisutni na rođenju ili u ranom detinjstvu, kao i crvene ili plavičaste vaskularne ili pigmentovane lezije.

beleg

NAPOMENA: Ukoliko niste sigurni da li je određena tačna ili pojava na koži mladež, fleka ili beleg – konsultujte vašeg lekara opšte prakse.

Pročitajte još i: Pojava novih mladeža nakon sunčanja – da li je to normalno?

error: Content is protected !!