Peškir ili maramice – Šta je bolje za brisanje lica posle umivanja?

brisanje lica

Umivanje lica se čini kao najprirodnija stvar koju radimo automatski – bez preteranog razmišljanja. Posle umivanja, na red dolazi sušenje lica, i za to uvek koristimo peškir. Ipak, dermatolozi se slažu da su peškiri nažalost, magnet za bakterije. Uvek ih držimo u vlažnom okruženju (kupatilo), a oni zadržavaju vlagu u sebi duži period vremena. Da ne spominjemo kako peškiri skupljaju odrumrle ćelije kože i ulja sa kože lica. Potom, iste te peškire kačimo na kukice ili držače u kupatilu, da skupljaju prašinu i prljavštinu iz vazduha. I naravno, njima opet brišemo lice sutradan. Ovo može biti problem sa osetljivu i problematičnu kožu. Zato u nastavku otkirvamo čime je najbolje sušiti lice posle umivanja.

Brisanje lica – peškiri vs. maramice

Način na koji sušimo lice posle čišćenja neće imati preterane posledice, jer je najvažnije da koristite adekvatan čistač lica koji je nežan, a efikasan. Ipak, ako imate suvu kožu, ili ste sklone aknama i upalama, ili je vžaa koža osetljiva, dobro razmislite o tome kako i čime sušite lice posle pranja. Umesto što koristite isti peškir za lice nekoliko dana, u nastavku donosimo 3 alternativne opcije o kojima možete razmisliti:

#1: Koristite male peškire i menjajte ih svaki dan

U većini prodavnica možete nabaviti set od 7-10 malih belih peškirića, koji se menjaju svakodnevno. Na taj način ćete svaki put imati svež i čist peškir, što će smanjiti količinu bakterija kojoj je vaša koža izložena. Potražite pamučne mekane peškiriće, i njima tapkajte višak vode sa kože, umesto što trljate. Naravno, pametno je da ipak ne osušite kožu u potpunosti, jer blago vlažna koža bolje upija kozmetičke proizvode. Još jedan savet: peškiriće za lice obavezno otkuvavajte, kako biste unišile sve bakterije koje se potencijalno mogu naći na njima, i naravno, menjajte ih svakog dana.

Povezano: Skincare greh no. 1 – Šta se dešava kada ne očistite lice na kraju dana?

brisanje lica

#2: Koristite kozmetičke maramice za tapkanje vode

Ako svakodnevno penjanje peškirića nije za vas, odaberite opciju papirnih kozmetičkih maramica. One su mekše i nežnije prema koži od peškira, i svakako pojednostavljaju stvari. Obično dolaze u pakovanju od 50-100 maramica, koje izvlačite iz kartonske kutije. Ove maramice su dovoljno velike da utapkate višak vode sa celog lica. Naravno – kako bismo zaštitili životnu sredinu, uvek ćemo odabrati kozmetičke maramice napravljene od recikliranog papira.

#3: Sušite lice na vazduhu

Pod ovim, ne mislimo da ostavite lice da kaplje dok sedite i čekate da se osuši! Prstima uklonite višak vode sa kože, pružajući licu malu masažu lica u isto vreme. Počnite tako što ćete prstima praviti široke krugove na obrazima, počev od usana, u smeru ka ušima. Tako ćete ukloniti sve kapljice vode. Potom, pristinite palčeve ispod brade i vucite ih niz vilicu do ušiju, istovremeno skidajući višak vode. Vaša koža će biti vlažna i osvežena od kratke masaže, i spremna za skincare rutinu.

brisanje lica

Pročitajte još i: Hladna vs. topla voda – koja je bolja za umivanje?

error: Content is protected !!