5 pravila za negu kože sklone aknama

koža sklona aknama

Koža sklona aknama je konstantno izložena stresu – emocionalnom, ali i fizičkom, na koži. Sa novim bubuljicama i flekicama svakog dana, borba sa aknoznom kožom može biti izazov. Danas, uz pomoć lekova, proizvoda i zdrave ishrane, možemo reći da je negovanje aknozne kože mnogo lakše. Kako bismo vam negu kože sklone aknama, učinili lakšim, sastavili smo pravila za negu aknozne kože!

Kako da negujete kožu sklonu aknama?

#1: Izbegavajte šećer i mlečne proizvode

Svi znamo da šećer i mlečni proizvodi ne čine dobro koži. Kada unosite namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (poput šećera i mleka), one povećavaju insulinski faktor rasta (IGF-1) u telu, koji uzrokuje pojavu akni, jer stimuliše lojne žlezde da proizvode više i više sebuma. Dodatno, mleko može uzrokovati hormonski disbalans jer ono sadrži mnogo hormona, poput estrogena, u sebi.

koža sklona aknama

#2: Klonite se stresa

Stres je nešto na šta smo svi navikli, i uopšte ga ne doživljavamo okidač za akne – ali on to jeste! Stres podiže nivo hormona kortizola, koji šalje signale jajnicima, i tako može uzrokovati veći hormonski disbalans. Takođe, kortizol šalje signale sebacealnim žlezdama, koji povećavaju nivo lučenja sebuma. Ovo dovodi do umnožavanja bakterija koje izazivaju akne na koži.

Povezano: 10 grešaka kada su bubuljice u pitanju

#3: Izbegavajte kreme na bazi ulja

Nije tajna da su kreme na bazi ulja teže na koži i potrebno im je više vremena da se upiju, a dodatno koži daju masniji izgled. Iako ovi proizvodi deluju kao preko potrebni dašak hidratacije tokom hladnih dana, oni su komedogeni i zapuavaju pore. Ovo sve uzrokuje nove akne i oštećenje pora. Teške uljane kreme i komedogena šminka dovodde do pojave belih mitisera i komedona.

#4: Ne cedite bubuljice

Naravno, znamo koliko je dobar osećaj kada iscedite svežu bubuljicu, ali u realnosti, ovim oštećujete kožu i dovodite do post-upalnog crvenila i hiperpigmentacije. A ovo znači – flekica nakon bubuljice. Osim toga, istiskivanjem bubuljice uvodite mikroorganizme u kožu, čime stvarate novu infekciju.

koža sklona aknama

#5: Neka vam salicilna kiselina postane BFF

Ako patite od akni, sigurno ste čule za benefte koje salicilna kiselina ima za vaš tip kože. Ona je lipofilna, što znači da se rastvara u masnoćama lojnih žlezda i porama, što ih momentalno otpušava. Ovo dovodi do smanjenja belih i crnih mitisera.

Za negu kože sklone bubuljicama, preporučujemo Skinology SKIN RESCUE set po super ceni!

Pročitajte još i: Hormonske akne – Zašto vam iskaču pred ciklus i kako da ih sanirate?

error: Content is protected !!