Nije svejedno: 5 važnih pravila za kućni piling lica

piling kože

Naša koža lica je predivna fabrika koja konstantno stvara nove i nove ćelije! Zapravo, naš organizam kreira potpuno novu površinu kože svakih nekoliko nedelja! U tom procesu, moramo joj malo pomoći, tako što ćemo pokrenuti uklanjanje mrtvih ćelija kože, uz piling. Naša koža je “programirana” da sama otklanja odumrle ćelije kože – setite se samo da oko 50% prašine čine upravo mrtve ćelije kože. Piling je tu da nam pomogne, ali postoje neka pravila koja će nam pomoći da piling bude efikasan, i da ne oštetimo koži.

Zašto je piling važan?

Eksfolijacija je uklanjanje odumrlih ćelija kože koje ostaju “zakačene” na njenoj površini i u porama. Uklanjanje ovih ćelija je prirodan i vitalan proces, koji održava zdravlje naše kože. Normalne ćelije se obnavljaju svakih 20-30 dana, a kako starimo, ovaj prirodan proces se usporava, a koa postaje suva, beživotna, i gruba. Oni koji imaju mladu masnu kožu, pate od drugog problema – ćelije se prebrzo obavljaju, tako da bivaju “zarobljene” u porama. Kada pomešamo ove odumrle ćelije u porama sa sebumom i bakterijom P.Acnes – dobijamo bubuljicu!

piling kože

Piling kao kozmetički proces je jako važan, posebno ako je prirodan proces eksfolijacije usporen i ugrožen. Za piling možemo koristiti tri vrste proizvoda:

  • Mehanički piling (na bazi fizičkih čestica koje poliraju kožu)
  • Hemijski piling (na bazi AHA ili BHA kiselina, koje “olabavljuju” međućelijski lepak i otpuštaju odumrle ćelije)
  • Enzimski piling (na bazi voćnih enzima koji rastvaraju proteine mrtvih ćelija kože).

Povezano: Biološki tretman lica kod kuće – isprobajte enzimski piling!

Pravila za pilingovanje kože kod kuće

Pravilo #1: Pronađite pravu učestalost

Ne postoji jedinstveno pravilo kada je reč o u tome koliko često treba pilingovati kožu. Predlažemo vam da piling započnete jednom nedeljno, i potom postepeno povećate broj pilingovanja, prema potrebema kože. Ako je vaša koža iritirana ili crvena nakon pilinga, smanjite učestalost korišćenja ili pređite na nežniju i kremastiju formulu.

piling kože

Pravilo #2: Imajte na umu i vašu skincare rutinu

Određeni kozmetičkih sastojci, poput retinola i benzoil-peroksida, kao i kiselina, mogu kožu učiniti osetljivijom. Korišćenja pilinga uz ove sastojke, može dovesti do suve, iritirane kože, pa čak i do akni. Zato je važno da promislite šta sve od proizvoda koristite u rutini nege kože i da napravite određene rotacije ili izbacite neke proizvode.

Povezano: Kako da odaberete vrstu pilinga prema tipu kože?

Pravilo #3: Razmotrite i vaš tip kože

Ne postoji određeni piling koji će odgovarati baš svima – onima sa suvljom i osetljivijom kožom će viđe odgovarati kremasti pilinzi sa manjim brojem čestima ili oni na bazi enzima. Masnijoj koži je potrebna jača eksfolijacija – uz kiseline ili jače čestice.

Pravilo #4: Budute nežni prema koži

Čak i ako je sam piling nežan, potrebno je da ga nanosite nežno. Dermatolozi preporučuju da piling nanosite malim, kružnim pokretima, oko 30 sekundi. Potim, piling treba da isperete mlakom vodom. Naravno, preskočite piling ako imate otvorene posekotine, ranice ili opekotine od sunca.

piling kože

Pravilo #5: Završite piling negom

Iako radite sve kako treba, svaki piling blago isuši kožu – zato je neophodno da nakon pilinga kožu iznegujete kako treba. Nanesite najpre tonik, pa serum, i na kraju završite dobrom kremom koju ćete umasirati u koži i povratiti joj na taj način hidrataciju.

Za suvu i normalnu kožu vam predlažemo Skinology EKSTRA FINE piling kremu za lice, a za masniji tip kože predlažemo Skinology AHA 5% tonik za čišćenje na bazi voćnih kiselina. Za sve tipove kože preporučujemo Skinology PAPAYA enzimski piling-serum.

Pročitajte još i: “Over-exfoliating” – šta raditi kada preterate sa pilingom?

error: Content is protected !!