Manje je više: “Quiet Quitting” je najnoviji minimalistički trend u nezi kože

quiet quitting

Tokom pandemije, i neograničene online kupovine, ispravno je reći da su naši režimi nege kože otišli u nebesa: sa 2-3 proizvoda, žene su počele da primenjuju po 10 koraka u nezi kože. Od tada, nastalo je više minimalističkih skincare pokreta, a jedan od najnovijih je “quiet quitting”, iliti “tiho odustajanje”. O čemu se radi ovde, i da li treba da primenite ovaj način nege kože – otkrivamo u tekstu!

Šta je tačno “quiet quitting”?

Ovaj termin se odnosi na politiku na radnom mestu, i pokret, koji je nastao kako bi se izbegao mentalitet izgaranja na poslu. Odnosi se na “odrađivanje” minimuma na poslu, tako što se držite isključivo vašeg opisa posla i odlaska s posla tačno na vreme. Sada se ovaj isti pokret primenjuje i u nezi kože. Umesto beskonačnih slojeva esencija i seruma i česte kupovine kozmetike sa svim trendy sastojcima, “quiet quitting” je 2.0 pristup skinimalizmu. Jednostavno rečeno, ovaj pokret podrazumeva svođenje skincare rutina na osnovni minimum, koji će naterati kožu da se “ponaša” efikasnije. U isto vreme, ovaj stil nege predstavlja svesnu odluku da se sklonite od “fast beauty” potrošačkog pokreta (neumerene kupovine svih novih proizvoda) i da unesete radost  i zadovoljstvo u vaše skincare rutine.

Povezano: Mikrodoziranje aktivnih sastojaka – sve što treba da znate o ovom skincare trendu

quiet quitting

Negativni efekte preterane upotebe kozmetike

Za mnoge od nas, jedra, zategnuta, blistava i mladolika koža je ideal lepote, a kada to ne možemo da postignemo, kreću frustracije, koje obično donose sa sobom akne, iritiranu i crvenu kožu. Sasvim je logično da u tom momentu posežemo za beskonačnim brojem trendy bočica i sastojaka, kako bismo sanirale problem i približile se savršenstvu. Žene traže brzinska rešenja, što koncentrovanije serume i proizvode, koji donose instatno rešenje. Umesto toga, trebalo bi da se forkusiramo na negu koja hrani i štiti barijeru kože i pruža joj nežnu hidrataciju.

Pošto su se naši društveni i poslovni životi odavno vratili u normalu, nema više potrebe da primenjujemo skincare rutinu od 10 koraka. Čak i dermatolozi smatraju da su osnovni elementi dobre skincare rutine: čistač lica, serum, krema i SPF zaštita. Ovi “stubovi” nege se mogu zameniti npr. retinolom za večernju rutinu. Ali, poenta je da vam nije potrebno više od 1-2 aktivna sastojka za rešavanje skincare problema.

Povezano: Manje je više – kako da kreirate minimalističku rutinu nege kože?

Hidratacija i zaštita kožne barijere kao cilj

Suština “quiet quitting” trenda je da postanete pametnije oko toga šta nanosite na kožu i da naginjete ka multi-tasking sastojcima. Jedan od njih je npr. niacinamid – ne samo da pomaže kontrolisanju preteranog mašćenja kože i vidljivo sužava pore, već zaglađuje kožu, fine linije i bore, popravlja neujednačen ten, vraća sjaj i jača prirodnu barijeru kože.

Mi vam predlažemo Skinology Niacinamid + 3D hijaluron serum za lice.

Ovaj beauty trend se tek pojavio na našem radaru, ali generalni “slow skincare” pokret već neko vreme dobija pažnju. Naglasak je na jednostavnoj, sporoj nezi, kombinovanoj sa proizvodima za zaštitu kožne barijere. Stručnjaci za negu tvrde da je ovo nova evolucija u nezi kože, a ne samo prolazni trend.

Šta vi mislite o ovom trendu – da li ste fan jednostvnije rutine kože ili morate imati 10+ bočica u skincare arsenalu?

Pročitajte još i: Nova “skin cycle” rutina nege kože je idealna ako koristite retinol

error: Content is protected !!