Silikoni u kozmetici: Da li ih zaista treba izbegavati?

silikoni

Kako je u poslednje vreme “clean beauty” trend u centru pažnje, mnogi kozmetički sastojci prolaze kroz “inkviziciju” i bivaju najednom ozloglašeni, a ponekada se to dešava i bez razloga. Dok je većina beauty brendova ZA uklanjanje parabena, ftalata, sulfata i drugih štetnih sastojaka iz svojih formula, jedna grupa sastojaka je často na tapetu beauty debata. To su – silikoni. S jedne strane, jedna grupa stručnjaka tvrdi da silikoni čine da koža vizuelno izgleda lepše, a s druge strane, druga drupa stručnjaka tvrdi da silikoni nisu tehnički štetni za kožu, pa zato neće načiniti nikakav problem u skincare proizvodima. Kakva je konačna presuda – da ili na za silikone u kozmetici? U nastavku otkrivamo sve!

Šta su silikoni?

Silikoni su grupa polutečnih supstanci, koje se dobijaju iz silikata (silica). Silikat je glavna komponenta peska, ali to ne znači da su silikoni prirodnog porekla. Silikati prolaze kroz značajne hemijske procese, kako bi postali silikon. Ova grupa sastojaka je najpoznatija po svojim okluzivnim svojstvima, a to znači da formiraju barijeru na koži, poput sloja, koji je otporan na vlagu i vazduh.

Medicinski gledano, silikoni pomažu zaceljivanju rana i poboljšavaju izgled ožiljaka, jer dozvoljavaju rani da “diše” ispod. Njihova okluzivna prirodna sprečava da rana ili posekotina reaguju sa spoljašnjom sredinom, kako bi ostali u svom “isceljujućem mehuru”.

silikoni

Silikoni u kozmetici imaju jedinstvenu teksturu, a koži daju gladak osećaj pod prstima. Silikoni u kozmetici imaju važnu ulogu u serumima, kremama i prajmerima. Čine nanošenje proizvoda lakšim, daju baršunastu teksturu i kožu ostavljaju jedrom i glatkom.

Zašto su silikoni ozloglašeni?

Mišljenje #1: Benefiti silikona su samo površinski

Presuda: Osim ako nemate otvorenu ranu na licu, silikoni zaista ne pružaju nikakve negujuće efekte za kožu. Najčešće daju samo ugodan osećaj pod prstima, i predstavljaju dobru bazu za blendanje (setite se gustih seruma i krema za lice). Silikoni zaglađuju sve grublje delove kože i “zaključavaju” vlagu unutar. Iako će silikonska serum učiniti da vam koža izgleda prelepo u trenutku, on zaista neće doprineti dugoročnom zdravlju i poboljšanju kože. Čim isperete proizvod sa lica, benefiti prestaju.

Mišljenje #2: Silikoni se teže ispiraju i ostaju u porama

Presuda: Silikoni su hidrofobni, a to znači da odbijaju vodu. Iz ovog razloga, proizvodi na bazi silikona se teže ispiraju sa površine kože. Ako često nanosite serume, kreme ili prajmere koji imaju u sastavu silikon, probajte da nekoliko puta nedeljno kožu čistite uljem ili balmom, kako biste uradili metodu “duplog čišćenja lica”.

Povezano: Vodič – Tipove kreme za lice i kako da nađete odgovarajuću?

silikoni

Mišljenje #3: Silikoni uzrokuju bubuljice

Presuda: Pošto silikon stvara okluzivnu barijeru na koži, osim što je štiti od spoljnih agresora, ujedno može “zarobiti” sebum, prljavšinu i odurle ćelije kože u porama. To će pogoršati postojeće stanje akni. Dermaolozi smatraju, da ako inače niste skloni aknama, nećete imati problem ovog tipa. Generalno, silikon ne zapušava pora sam po sebi, već stvara barijeru, ispod koje se talože ostale komedogene supstance, čime se povećava rizik za nastanak akni i upala.

Mišljenje #4: Stvaraju problem kod slojevite nege

Presuda: Bez obzira da li vaša skincare rutina sadrži 3 ili 10 koraka – ovo će vas zanimati! Silikonski proizvodi mogu poremetiti slojeve nege na licu, i uzrokovati “rolanje” proizvoda sa lica. Osim toga, silikon blokira naredne kozmetičke sastojke koje nanosite na lice, što znači da sve što nanesete nakon silikonskog seruma je beskorisno za kožu, jer neće prodreti unutar nje.

Silikoni ostaju na površini kokže i dozvoljavaju sastojcima koji su naneti pre njih  da se upiju, ali ne one nakon njih. Ovo znači da su silikoni poželjni, ali kao poslednji korak u rutini (na primer u kremi).

Mišljenje #5: Silkoni su samo fileri

Presuda: Dok je većina silikona sigurna i bezbeda za topikalnu upotrebu, oni su samo “fileri”, odnosno neaktivni, sporedni sastojci kozmetičkog proizvoda. U prevodu: nemaju nikakav efekat za zdravlje i lepotu kože, a dodaju se samo zbog teksture proizvoda.

silikoni

Mišljenje #6: Nisu eco-friendly

Presuda: Ako vas brine zagađenje okoline u kojoj živimo, ova informacija će učiniti da ne koristitite više preparate na bazi silikona. Silkoni su bioakumulativni – kada dospeju u odvod, doprinose naslagama zagađenja u okeanima i vodenim tokovima, i ne mogu se rastvoriti ni nakon par stotina godina!

Povezano: Šta znači “komedogeno” – ovi kozmetički sastojci zapušavaju pore!

Kako da prepoznate silikone u sastavu?

Sve više brendova izbacuje silikone iz formula, tako da je najsigurniji način da potražite etiketu “silicone-free” ili “bez silikona”. Naravno, to ne piše na svim proizvodima, zato morate pogledati INCI sastav na poleđini-

Svaki sastojak koji se završava na –cone ili –siloxane je silikon. Ostali česti nazivi za silikon su:

  • dimethicone
  • cyclomethicone
  • cyclohexasiloxane
  • cetearyl methicone
  • cyclopentasiloxane

Konačno mišljenje – da li izbegavati silikone?

Silikoni vam definitivno nisu potrebni u skincare rutini. Ali, prema mišljenju dermatologa, nije potrebno da ih u potpunosti eliminišete, kada je reč i nezi kože. Ako ste zabrinuti za ekološki efekat korišćenja silikona, onda ih naravno, izbacite iz skincare rutine. Naravno, ako imate masnu kožu, sklonu aknama, takođe batalite silikonske preparate. U ostalim slučajevima, možete bezbedno koristiti serume, kreme i prajmere na bazi silikona.

Naša preporuka za kremu bez silikona, namenjenu masnoj koži je Skinology Skin Rescue gel krema za lice.

error: Content is protected !!