Humus je jedna od omiljenih zdravih “mazalica” i soseva za umakanje, koja nam dolazi sa Bliskog istoka. U osnovni humusa su leblebije i susamova pasta, a začini i ulje samo doprinose kremastoj teksturi i punom ukusu. Ako ovih dana ne znate šta biste namazali na hleb ujutru, a želite da to bude zdravo, u nastavku vam donosimo fantastičan recept za petominutni humus, koji je mnogo ukusniji i zdraviji od kupovnog!
Šta je humus?
Za sve one koji nisu upoznati sa ovim fantastičnom namirnicom – humus je preukusni namaz illi dip, napravljen od leblebija, tahinija, limuna, maslinovog ulja i začina. Obično se jede na Bliskom istoku i Mediteranu. Kod nas se može naći kupovna verzija, ali ona je mnogo manje ukusna, sa dosta emulgatora i drugih nezdravih sastojaka. Osim toga, domaći humus je i mnogo jeftiniji, a sastojci su kvalitetniji. U nastavku razjašnjavamo dva osnovna sastojka humusa:
Leblebije su baza za humus. To su mahunarke, koje se kuvaju za humus, a potom se, tako omekšale, blendaju u glatku pastu. Možete koristiti leblebije iz konzerve ili one sveže za recept (ali njih morate najpre potopiti u vodu preko noći, pa skuvati, ocediti i ohladiti).
Tahini je pasta koja se pravi od mlevenog susama, i humusu daje fantastičan ukus. Tahniti možete kupiti u prodavnici ili ga napraviti sami. Za pravljenje tahinija, biće vam potrebna samo tri sastojka: semenke susama, ulje i so. Za početak, prepecite susam na suvom tiganju na ringli. Konstantno mešajte kašikom dok semenke ne porumene i ne zamirišu. Kada su se semenke ohladile, stavite ih u blender, i izmiksujte, dok ne dobijete mrvljenu smesu. Potom, dodajte 2-3 kašike ulja i so, kako biste dobili glatku smesu. Vaš tahini je gotov!
Povezano: Zdrav doručak za energiju – 3 recepta za ovsene kaše
Recept za domaći humus
Sastojci:
Za oko 1,5 šolje humusa, biće vam potrebno:
- 250 grama kuvanih leblebija
- ¼ šolje limunovog soka (1 veliki limun)
- ¼ šolje dobro promešanog tahinija (recept za tahini imate iznad)
- Mali čen belog luka
- 2 kašike ekstra-devičanskog maslinovog ulja, plus još malo za serviranje
- ½ kašičice mlevenog kumina
- So po ukusu
- 2 do 3 kašike vode
- Tucana ili mlevena paprika
Priprema:
U posudi blendera pomešajte tahini i limunov sok i blendajte to 1 minut. Potom, špatulom očistite stranice i dno posude i blendajte još 30 sekundi. Ovo dodatno vreme blendanja će učiniti tahini kremastim i umućenim, što će dati humusu glatku teksturu.
Dodajte u umućenih tahini potom maslinovo ulje, sitno iseckan čen belog luka, kumin i ½ kašičice soli. Blendajte 30 sekundi, pa potom očistite dno i stranice posude, i blendajte još 30 sekundi.
Otvorite konzervu kuvanih leblebija. Procedite je i isperite leblebija od viška skroba. Ubacite polovinu leblebija u blender i blendajte 1 minut. Očistite stranice i dno posude blendera, i potom ubacite preostale leblebije i blendajte dok ne dobijete jako glatku smesu – oko 1 do 2 minuta.
Humus će najvereovatnije biti pregust ili će imati sitne komadiće leblebija. Kako biste ovo “popravili”, dok je blender uključen, polako dodajte 2-3 kašike vode, dok ne postignete željenu konzistenciju. Probajte humus i dodajte soli po ukusu. Poslužite ga sa mali maslinovog ulja odozgo i prstohvatom tucane paprike. Humus čuvajte u staklenoj posudi sa poklopcem, u frižideru, do nedelju dana.
Humus možete jesti kao namaz na hlebu, pecivu, krekeru, galetama, tortilji, umakati štapiće krastavca ili celera u njega, i na još mnogo drugih načina! Prijatno!
_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
Ostavi odgovor
Vidi komentare