Šta smete da koristite, ako ne koristite kiseline: Donosimo acid-free rutinu!

kiseline

Ako se osećate pomalo ”izgorelo” posle perioda korišćenja kiselina, niste same. Mnogi beauty entuzijasti počinju da shvataju da ovaj čaroban sastojak može učiniti nekada više štete nego koristi, uprkos tome što obećava sjajnu i blistavu kožu, bez fleka. Prema mišljenju dermatologa, preterana eksfolijacija kože kiselinama može dovesti do suve kože, akni, i upale. Zato vam u nastavku donosimo kako možete kreirati skincare rutinu bez kiselina, za podjednako sjajnu i blistavu kožu.

Zašto bi trebalo da pređete na acid-free rutinu?

Eksperti se slažu da je rešenje za mnoge skincare probleme zapravo rutina koja ne sadrži kiseline, koja je puna blagih, ali efikasnih sastojaka. Postoje mnogo bolji načini da kožu održavate čistom bez korišćenja kiselinskih proizvoda. Ovo je takođe korisna rutina za one sa osetljivom kožom, ili za one sa hroničnim stanjima, poput rizacee, ekcema i dermatitisa.

#1: Temeljno čišćenje

Čistač lica je osnova za uklanjanje nečistoće i šminke. Ipak, obratite pažnju da mnogi od njih sadrže AHA ili BHA kiseline, koje se posle dodaju uz vaše kiselinske tonike i serume. Zato birajte čistače sa neutralnom pH vrednošću, bez sulfata. Birajte gelove za masnu ili kombinovanu kožu, a kreme za čišćenje za suvu kožu.

kiseline

#2: Vitamin C serum

Ako ćete izbeći korišćenja kiselina, morate uvesti jedan aktivni sastojak umesto kiselina, koji će pomoći kod pigmentacija, finih linija i bora, kao i teksture. Vitamin C serum je odličan primer. Ovaj antioksidant ima sposobnost da se bori protiv hiperpigmetnacija, zaštiti kožu od sredinskih zagađenja i stimuliše proizvodnju kolagena.

Povezano: Najbolje kiseline za svaku deceniju života – vodič kroz kiseline

#3: Sastojci za obnavljanje ćelija

Kako biste ojačali i reparirali barijeru kože, koristite skincare sastojke poput DNA enzima, koji se dobijaju iz morskih biljaka, poput algi i planktona. Takođe, tu je i epidermalni faktor rasta, koji reparira kožu oštećenu od sunca i stimuliše kolagen. EGF se prirodno nalazi u telu.

#4: Jednostavno ulje za lice

Mnogi ljudi koji se okrenu kiselinama zapravo mogu rešiti problem kvalitetnim uljem za lice. Ovo zvuči kontraintivino, ali kada koža manje proizvodi sebuma, ona postaje suva ljuspasta. Zato dolazite u iskušenje da je ispinligujete kiselinama. Zato se bolje okrenite ulju, koje će podstaći pravilnu proizvodnju sebuma i regulisati mekoću kože.

kiseline

#5: Nežan fizički piling

Samo zato što izbegavate kiseline, ne zanči da bi trebalo da izbegnete eksfoliaciju. Eksperti preporučuju korišćenje fizičkog pilinga, ne češće od dva puta nedeljno, jer ćete u suprotnom, izazvati iritacije. Birajte biorazgradive, biljne granule, koje eliminišu odumrle ćelije kože, bez rizika od preterane eksfolijacije.

Pročitajte još i: Da li se ulje za lice koristi pre ili posle kreme?

error: Content is protected !!