Najbolje kiseline za svaku deceniju života: Skincare vodič

kiseline

Ako ste novalija u svetu skincare kiselina, one vam možda zvuče “strašno” kao deo skincare rutine, posebno ako imate osetljivu kožu. Ali, kiseline su moćni sastojci koji mogu rešiti brojne probleme, poput hiperpigmentacija, fleka, finih linija, suvoće kože i mnoge druge. Ako krenete da istražujete kiseline, videćete da postoji više vrsta, a svaka od njih “radi” na drugačiji način. Kako da odaberete onu koja će odgovarati vašoj starosnoj grupi? Zato dermatolozi otkrivaju koje kiseline su idealne za 20-e, 30-e, 40-e i 50-e godine života.

Skincare kiseline prema starosnoj grupi

Dvadesete godine

Broj jedan problem sa kojim se žene sreću kroz dvadesete godine su akne i masna koža. Mit je da su akne rezervisane samo za tinejdžere. Zato dermatolozi preporučuju ove kiseline za akne u odraslom dobu:

  • Salicilnu kiselinu – ova kiselina se rastavara u masnoći, što znači da može da prodre duboko unutar pora i lojnih žlezda kako bi rešila probkem masne kože i akni. Ova kiselina pomaže kod akni jer pilinguje kožu, smanjuje upale, reguliše sebum i deluje antibakterijski. Takođe može pomoći i kod problema hiperpigmentacija. Naša preporuka je Skinology serum sa salicilnom i mlečnom kiselinom!
  • Azelainska kiselina – ako patite od crvenila, posebno onog povezanog sa rozaceom i aknama, azelainska kiselina bi vam mogla koristiti. Ova kiselina se dobija iz žitarica i umiruje iritiranu kožu. Azelainska kiselina je takođe moćan borac protiv hipergpigmentacija. Ona odlično rešava akne i melazmu, i potpuno je bezbedna da se koristi i u trudnoći.

Povezano: Rešava crvenilo i balansira kožu – saznajte sve o azelainskoj kiselini

kiseline dvadesete

Tridesete godine

Mnoge dame počinju da primećuju suptilne znake starenja u 30-im godinama, poput finih linija i bora. Problgemi poput hipergpimentacija, melazme i sunčanih fleka se takođe mogu pojaviti. Kako biste rešili ove probleme, dermatolozi preporučuju sledeće kiseline:

  • Retinoičnu kiselinu – ova kiselina je derivat vitamina A i poznata je po anti-age svojstvima. Retinoična kiselina (najjači oblik retinola) uzrokuje bržu smenu starih i novih ćelija kože i podstiče proizvodnju novog kolagena, čistije pore i ubrzava odbacivanje odumrlih stanica kože. Na taj način, ten postaje čistiji i ujednačeniji.
  • Glikolnu kiselinu – glikolna kiselina ima najmanji molekul od svih AHA kiselina, i zato se veoma lako i brzo upija kroz kožu, čime olabavaljuje veze između mrtvih ćelija kože, koje posle same “otpadaju”. Kao rezultat, dobijate smanjene pore, glatku teksturu kože i ujednačen ten.

Povezano: Upoznajte manje poznate kiseline u nezi kože – ferulična, azelainska i druge

kiseline tridesete

Četrdesete godine

U ovom momentu, izlaganje sredinskom zagađenju i Suncu tokom života, konačno počinje da uzima danak, tako da vam je potrebna jaka antioksidativna zaštita. Osim toga, mnoge žene u ovom uzrastu počinju da razvijaju senzitivnost na skincare proizvode. Zato dermatolozi predlažu sledeće proizvode:

  • Mlečnu kiselinu – ova kiselina je nežna i efikasna, i koristiće onima sa osetljivom kožom. Ona pilinguje i omekšava linije i bore na mnogo manje iritirajuć način nego ostale kiseline.
  • Askorbinska kiselina (vitamin C) – ovaj sastojak ima jaka antioksidativna dejstva, a takođe posvetljuje kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Isprobajte OVAJ serum sa vitaminom C.
kiseline četrdesete

Pedesete godine i više

U 50-im godinama, fiziološke promene usporavaju ćelijski “turnover”, a kao rezultat, vidljive su promene poput suvoće kože i gubitka elastičnosti. Ekspresivne crte lica su upadljivije, a moguć je razvoj grubih lezija na koži. Kiselina koje se predlažu za ovu starosnu grupu je:

  • Hijaluronska kiselina – ova kiselina je “booster” hidratacije, a ujedno dodaje i volumen koži (kada se injektuje). Kada se nalazi u kremi, hijaluronska kiselina čini da koža bude mekša, a možete primetiti i poboljšanje u pogledu finih linija. Mi vam predlažemo OVAJ SERUM sa hijaluronskom kiselinom.
kiseline pedesete godine

Pročitajte još i: Kiseline u nezi kože – vodič kroz sve vrste

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!